Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,8% για τον χρυσό, στα 1.337,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίες απώλειες 1,5%

Πτώση 0,8% για τον χρυσό, στα 1.337,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίες απώλειες 1,5%
Με σημαντικές απώλειες 0,8% έκλεισε ο χρυσός, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα (02/02/2018) ο χρυσός, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου, αλλά και τις αυξημένες προσδοκίες για μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά σήμερα, καθώς εξακολουθεί να δέχεται ώθηση από τις ανακοινώσεις της Fed για τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ο πληθωρισμός της χώρας είναι πιθανό να αυξηθεί κατά το τρέχον έτος, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Την ίδια τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενέτειναν τις πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των προσδοκιών για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed εντός του 2018.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε σήμερα ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση των μισθών, θα μπορούσαν να επηρεαστούν τα επιτόκια.
Ειδικότερα, σημερινά επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι συνολικά δημιουργήθηκαν 200 χιλ. νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα τον Ιανουάριο του 2018, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει στο 4,1% - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν τη δημιουργία 190 χιλ. θέσεων.
Την ίδια ώρα, τα ωρομίσθια αυξήθηκαν κατά 9 σεντς ή 0,3%, στα 26,74 δολ., ενώ η ετήσια άνοδος ανήλθε στο 2,9% από 2,6%, στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος της ύφεσης τον Ιούνιο του 2009.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,8% ή 10,60 δολ., στα 1.337,30 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3%, στα 1,247 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,7% έναντι του γιεν, στα 110,2 γιεν.
Στο σύνολο της εβδομάδας, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε απώλειες 1,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την πρώτη πλήρη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2017.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ ο χρυσός τείνει να υποχωρεί όταν αυξάνονται οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις άσκησε το sell-off στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ που συνεχίζεται και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας έχει πυροδοτήσει προσδοκίες περί σχηματισμού πληθωριστικών πιέσεων.
Η απόδοση του 10ετούς ομόλογου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2,8%, ένα επίπεδο που τελευταία φορά σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2014.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης