Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κοντά σε συμφωνία CDU και SPD στη Γερμανία για τον Μεγάλο Συνασπισμό - Τα εκκρεμή ζητήματα

Reuters: Κοντά σε συμφωνία CDU και SPD στη Γερμανία για τον Μεγάλο Συνασπισμό - Τα εκκρεμή ζητήματα
Αρκετοί πολιτικοί και από τα δύο κόμματα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη Δευτέρα ή, την Τρίτη (5-6/2)
Οι Συντηρητικοί της Angela Merkel (CDU) και οι πιθανοί εταίροι τους, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), έχουν κάνει πρόοδο για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά υπάρχουν ακόμα θέματα να διευθετηθούν, όπως τα εργασιακά, μεταδίδει το Reuters.
Εξερχόμενος μετά από πολύωρες συνομιλίες, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Lars Klingbeil υποστήριξε ότι τα δύο κόμματα έκαναν βήματα μπροστά, αλλά ακόμα έχουν κάποιες διαφωνίες.
Ανάλογη δήλωση έκανε και το υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών Peter Altmaier, που ανέφερε ότι οι συζητήσεις πάνε καλά, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσβατος.
Τα δύο κόμματα είχαν αρχικά διαφωνία σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών, που θα υποδέχεται ετησίως η Γερμανία και δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 220 χιλιάδες, σύμφωνα με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συμμάχους της Merkel.
Αλλά ο βουλευτής του SPD Ralf Stegner υποστήριξε αργότερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.
Κι αν κάτι τέτοιο πολλοί το μεταφράζουν σαν ήττα του SPD, που έκανε υποχωρήσεις σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών, ο Stegner υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν προχώρησε σε συμβιβασμούς και δεν παραχώρησε τίποτα ως αντάλλαγμα.
Αλλά εξήγησε ότι επήλθε συμφωνία για έναν σύγχρονο και διαφανή μεταναστευτικό νόμο, με τα κόμματα να συμφωνούν να ενθαρρύνουν την "καταρτισμένη μετανάστευση", δηλαδή, να δίνεται άσυλο στους μετανάστες ανάλογα με τα προσόντα, την ηλικία και τις γλώσσες που μιλούν.
Τα δύο στρατόπεδα θέλουν να ολοκληρώσουν μία συμφωνία, έτσι ώστε να κυβερνήσει για άλλα τέσσερα χρόνια ο "μεγάλος συνασπισμός" μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου (3-4/2) ή, τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Και θεωρούν ότι με καλή θέληση θα ξεπεράσουν τα εμπόδια, αν και έχουν να κάνουν ακόμα πολλή δουλειά, όπως παρατήρησε και η Merkel.
Μεταξύ άλλων έχουν συμφωνήσει σε ένα φόρο 50% για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σε μία δημόσια επένδυση 12 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των υποτονικών δικτύων δεδομένων.
Για τα εργασιακά συμφώνησαν στις επιχειρήσεις με πάνω από 45 υπαλλήλους, οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ανά πάσα στιγμή τη μερική ή, την πλήρη απασχόληση.
Άλλες συμφωνίες είναι η αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά κατά 25 ευρώ ανά παιδί.
Επίσης θα αφαιρείται η γερμανική υπηκοότητα από άτομα με διπλή υπηκοότητα αν διαπιστωθεί ότι ήταν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Προσερχόμενος στις συνομιλίες, ο Schulz είπε ότι το κόμμα του (SPD) θα επιμείνει για μεγαλύτερη πρόοδο στα εργασιακά και στον τομέα της υγείας.
Ήδη έχει γίνει, πάντως, κάποια πρόοδος με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για ψηφιοποίηση και νέες τεχνολογίες.
Αρκετοί υποστηρικτές του SPD, που θα πρέπει να επικυρώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα προτιμούσαν, πάντως, να παραμείνει το κόμμα τους στην αντιπολίτευση, παρά να κάνει άλλη μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη Merkel, μετά από αυτή του 2013-2017.
Αρκετοί πολιτικοί και από τα δύο κόμματα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη Δευτέρα ή, την Τρίτη (5-6/2), με τον Schulz, όμως, να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου.
Ο σύμμαχος της Angela Merkel, Horst Seehofer από το βαυαρικό CSU, θεωρεί, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης πέρα από την Κυριακή 4/2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης