Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 2 φαβορί για την αντικατάσταση του Constancio στην ΕΚΤ - Σήμερα (7/2) λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες

Τα 2 φαβορί για την αντικατάσταση του Constancio στην ΕΚΤ - Σήμερα (7/2) λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες
Επί του παρόντος, τη θέση διεκδικούν ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Luis de Guindos, και ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Philip Lane
Σήμερα (7/2/2018) λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του Vitor Constancio στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ.
Επί του παρόντος, δύο ονόματα έχουν αναφερθεί ως πιθανοί αντικαταστάτες του Constancio: ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Luis de Guindos, και ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Philip Lane.
Επισημαίνεται ότι το Eurgroup θα δημοσιοποιήσει τη λίστα με τους υποψήφιους στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ψηφίσουν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Μάρτιο.
«Ο αντιπρόεδρος προέρχεται συνήθως από μια μικρότερη χώρα, διότι οι μεγαλύτερες χώρες πηγαίνουν στην προεδρία» επισημαίνει στο CNBC ο Erik Jones καθηγητής στο John Hopkins University και προσθέτει «ο σημερινός κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιρλανδίας, Philip Lane, έχει το εσωτερικό ρεύμα.
Είναι σεβαστός ως οικονομολόγος εκτός από κεντρικός τραπεζίτης.
Εξάλλου, η Ιρλανδία δεν είχε αυτή τη θέση (πριν)».
Ωστόσο, υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Ισπανός De Guindos θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Constancio.
Έχει προηγουμένως διεκδικήσει και άλλες ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά απέσυρε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Eurogroup, κάτι που θεωρήθηκε ως μήνυμα ότι στοχεύει στον ρόλο του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.
«Η Ισπανία δεν έχει εκπροσωπηθεί στην εξαμελή εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ μετά τον Jose Manuel Gonzalez-Paramo η θητεία του οποίου έληξε τον Μάιο του 2012» επισημαίνεται σε ανάλυση της Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης