Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας: Έκδοση οδηγιών βάσει των οποίων θα καθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες

Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας: Έκδοση οδηγιών βάσει των οποίων θα καθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες
Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας
Τους τρόπους μέσω των οποίων θα καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Βάσει της ανακοίνωσης τιμές ζώνης μόνο για καινούργια ακίνητα, μηδενικής παλαιότητας, θα κληθούν να εισηγηθούν οι εκτιμητές οι οποίοι αναλαμβάνουν να εισηγηθούν νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων για 10.000 περιοχές της χώρας.
Για τα παλαιά ακίνητα, οι τιμές θα συνεχίσουν να προσδιορίζονται όπως και σήμερα με την εφαρμογή συντελεστών απομείωσης έως και 40% ανάλογα με την ηλικία του κτίσματος.
Με εγκύκλιο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας δίνει αναλυτικές οδηγίες στους εκτιμητές ορίζοντας μεταξύ άλλων ότι: Η τιμή ζώνης (ΤΖ) ή τιμή εκκίνησης είναι η ενιαία τιμή αφετηρίας την οποία έχει κάθε ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη ζώνη αυτή.
Η τιμή ζώνης αναφέρεται στην συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) επιφάνειας, καινούργιας κατοικίας ή διαμερίσματος στον Α' όροφο της οικοδομής με πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο.
Δηλαδή η Τιμή Ζώνης είναι μικτή τιμή αξίας κτίσματος μαζί με την αξία του ποσοστού οικοπέδου που του αναλογεί.
H Τιμή Ζώνης που καλούνται να προτείνουν οι Εκτιμητές αναφέρεται σύμφωνα με τις διατάξεις σε καινούργιο (μηδενικής παλαιότητας) ακίνητο, ενώ για τα παλαιά ακίνητα απομειώνεται κατά την εφαρμογή του συστήματος η αντικειμενική τους αξία μέχρι ποσοστού 40% για κατοικίες-διαμερίσματα άνω των 26 ετών. Δηλαδή σε περιοχές ή ζώνες που έχουν παλαιά κτίσματα, η τιμή ζώνης που θα προτείνουν θα εφαρμοστεί απομειωμένη έως και 40% για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κλιμάκωση των τιμών ζώνης ώστε να αποδίδονται σωστά οι διαφορές στις αξίες των ακινήτων από ζώνη σε ζώνη και από περιοχή σε περιοχή.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις διαμαρτυρίες και τις προσφυγές στα αρμόδια Δικαστήρια των φορολογουμένων δείχνει ότι το θέμα αυτό είναι μεγάλης σημασίας για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.
δ) Οι προτεινόμενες Τιμές των Ζωνών θα πρέπει να είναι στρογγυλοποιημένες ανά 50 ευρώ  για ευχερέστερη διαχείρισή τους.
Για την απεικόνιση όσων εκ των ζωνών αυτών έχουν σχεδιαστεί σε χάρτες, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιο πρόσφατη σε κάθε περίπτωση σχετική Υπ. απόφαση με την οποία έχουν εκδοθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης