Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Το τριπλό σχέδιο ΕΚΤ για τράπεζες: Σιωπηρές ΑΜΚ 5 δισ το 2019, νέους στόχους NPEs και αυξημένη εποπτεία έως το 2022

Αποκάλυψη: Το τριπλό σχέδιο ΕΚΤ για τράπεζες: Σιωπηρές ΑΜΚ 5 δισ το 2019, νέους στόχους NPEs και αυξημένη εποπτεία έως το 2022
Η αυξημένη εποπτεία - επιτροπεία από την ΕΚΤ - SSM στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει έως το 2022....
Το σχέδιο της ΕΚΤ και του SSM αποκαλύπτει το bankingnews για τις ελληνικές τράπεζες το οποίο περιλαμβάνει 3 βασικούς άξονες,
1)κεφαλαιακή ενίσχυση,

2)νέες στοχοθεσίες μείωσης των NPLs και NPEs για το διάστημα 2020 με 2022 και
3)αυστηρή εποπτεία τουλάχιστον έως το 2022.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζει σήμερα το bankingnews προέρχονται από διασταύρωση δύο διαφορετικών πηγών και αντικατοπτρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τελικό σχεδιασμό για το ελληνικό banking.
Με βάση λοιπόν αυτό τον σχεδιασμό που παρουσιάζει το bankingnews θα συμβούν τα εξής τους επόμενους μήνες στο ελληνικό banking.

1)Ζημία 10-10,5 δισεκ. από τα stress tests και IFRs και σιωπηρές ΑΜΚ το 2019 με capital plan
Από τον Αύγουστο του 2017 το bankingnews υποστηρίζει ότι αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες το 2019 να μην υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές από το μείγμα των ελέγχων stress tests, IFRs 9 τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα και TAR δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα προκύψουν σωρευτικές ζημίες σε παρούσες αξίες 10 με 10,5 δισεκ. ευρώ.
Επειδή η δομή και η μορφή των stress tests θα είναι τέτοια που δεν θα αναφέρεται ότι η Α ή η Β τράπεζα έχει κεφαλαιακό έλλειμμα κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα ξεκινήσει διαβούλευση με την ΕΚΤ και την εποπτική αρχή τον SSM ώστε να καταθέσουν οι τράπεζες capital plans.
Στις 18 ή 19 Μαΐου του 2018 θα ανακοινωθούν τα stress tests τα οποία θα δείχνουν «ότι οι ελληνικές τράπεζες περνάνε τα stress tests πλην ίσως μιας που θα βρίσκεται στην κυριολεξία στα όρια».
Εν συνεχεία έως τα τέλη Ιουνίου του 2018 οι τράπεζες θα υποβάλλουν στην ΕΚΤ και στον SSM σχέδια capital plan τα οποία θα περάσουν και από έγκριση της DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στα πλάνα αυτά θα ζητείται από τις τράπεζες εντός 24 μηνών αλλά με ορόσημο το 2019 να υλοποιηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Θα είναι «το σχέδιο των σιωπηρών αυξήσεων κεφαλαίου» θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα μεταγενέστερο των stress tests και θα πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διατρέξει καμία τράπεζα κίνδυνο να ενεργοποιήσει διαδικασίες τύπου bail in όπου η εμπλοκή των καταθετών θα είναι δεδομένη.
Το bail in το 2019 θα ενταφιαστεί και υπάρχει σχέδιο γι΄ αυτό.
Με βάση ένα σχεδιασμό – που ακόμη ωστόσο είναι σε αρχικό στάδιο –
-Η Πειραιώς θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου το 2019 περίπου 1,8 με 2 δισεκ. ευρώ
-Η Eurobank θα υλοποιήσει ΑΜΚ το 2019 περίπου 1 δισεκ. ευρώ
-Η Alpha bank θα υλοποιήσει ΑΜΚ το 2019 σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ
-Η Εθνική τράπεζα θα υλοποιήσει ΑΜΚ το 2019 κάτω από 1 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά περίπου 5 δισεκ. ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 περίπου 5 δισεκ.

Σε ποιες τιμές οι αυξήσεις κεφαλαίου;

Τα ανοδικά περιθώρια για τις τραπεζικές μετοχές δεν είναι μεγάλα.
Όμως ακόμη και αν δεχθούμε ότι οι μετοχές των τραπεζών θα ανακάμψουν +30%...στο τέλος όταν θα έρθει η στιγμή των αυξήσεων θα εμπεριέχουν discount τα οποία θα διαμορφώσουν τιμές ΑΜΚ για το 2019….κοντά στα επίπεδα του 2015.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου ήταν Πειραιώς 0,30 ευρώ ή 5 ευρώ μετά το reverse split, η Eurobank 1 ευρώ, η Alpha bank 2 ευρώ και η Εθνική 0,30 ευρώ.
Άρα οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2019 θα είναι σχεδόν παρόμοιες με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015…σαν να μην πέρασε μια ημέρα…

2)Ο SSM και η ΕΚΤ θα ζητήσουν αρχές 2019 όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά θέματα κυρίως ως προς το ακριβές ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών να διαμορφωθούν οι νέοι στόχοι για την μείωση των NPLs και NPEs των προβληματικών δανείων και προβληματικών ανοιγμάτων για το διάστημα 2020 με 2022.
Θα καθοριστεί μια περίοδος 2020 με 2022 δηλαδή 3 χρόνια ώστε οι τράπεζες να μειώσουν τα NPEs από τα 68 δισεκ. περίπου στα 20 με 25 δισεκ. ή στο 10% με 12% του συνόλου των δανείων από 45% της τρέχουσας περιόδου.
Οι στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων για την περίοδο 2020 με 2022 θα έχουν πολλαπλάσιο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την περίοδο 2017 με 2019  - λόγω δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio - αλλά θα υπάρχει το πλεονέκτημα της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών που θα συνδράμουν στην προσπάθεια βελτίωσης των NPLs και NPEs.
Το 2022 με βάση αυτό τον σχεδιασμό οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίζουν προβληματικά ανοίγματα ανάλογα ή σχεδόν ανάλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών, το 2022 οι ελληνικές τράπεζες και επίσημα θα έχουν εξυγιανθεί.
(Κατά μια σύμπτωση το 2022 ολοκληρώνονται και οι υποχρεώσεις της Ελλάδος ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%)

3)Ο SSM – η D. Nouy θα αποχωρήσει από τον SSM τέλος του 2018 – θα ακολουθήσει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο εποπτείας – επιτροπείας για τις ελληνικές τράπεζες μακράς διάρκειας το οποίο φθάνει έως το 2022.
Αν και η τραπεζική εποπτεία δεν συνδέεται με την επιτροπεία της Ελλάδος λόγω των προγραμμάτων στήριξης - μνημονίων, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο SSM έχει εκπονήσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο εποπτείας για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ειδική κατηγορία εποπτείας και ας μην αναγνωρίζεται αυτό για πολλούς και προφανείς λόγους.

Συμπέρασμα

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα αρχίσει σταδιακά να προεξοφλεί και αποτιμάει αυτό το σχέδιο για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό το σχέδιο αποτελεί το μη χείρον βέλτιστον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης