Τελευταία Νέα
Speculator

Τι κρύβεται πίσω από την «βιαστική» αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s και η αναφορά περί καθαρής εξόδου;

Τι κρύβεται πίσω από την «βιαστική» αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s και η αναφορά περί καθαρής εξόδου;
Γιατί επέδειξε τέτοια βιασύνη η Moody’s και αναβάθμισε νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία την Ελλάδα;
Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την βιαστική αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 2 κλίμακες από την Moody’s;
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2018 αργά το βράδυ σε μια απρογραμμάτιστη και σίγουρα βιαστική αναβάθμιση – έκπληξη η Moody’s εξέπληξε τους πάντες αλλά όχι και τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό που έσπευσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του αργά το βράδυ της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου να επικαλεστεί αυτή την θετική εξέλιξη…για την Ελλάδα.
Κατά παράδοξο τρόπο η Moody's δεν είδε και δεν σχολίασε καθόλου την αναταραχή στα ελληνικά ομόλογα, όταν για τα ομόλογα δεν ανακοίνωσε την αξιολόγηση της στις 12 Οκτωβρίου του 2017.

Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Β3 από Caa2 δηλαδή κατά 2 κλίμακες.
Η αναβάθμιση αυτή θεωρείται και είναι non event καθώς η κλίμακα Β3 είναι χαμηλότερη από την κλίμακα Β στην οποία έχει αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Standard and Poor’s και την Fitch.
Άρα η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s ήταν θετική αλλά non event καθώς οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν ήδη υψηλότερα την Ελλάδα.
Τα 3 βασικά ζητήματα που εγείρονται είναι
1)Γιατί τόσο βιασύνη από την Moody’s;    
2)Τι σηματοδοτεί η αναφορά ότι η Ελλάδα θα πετύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια;
3)Τι άλλαξε και στις 12 Οκτωβρίου του 2017 δεν έκανε καμία αξιολόγηση και ξαφνικά η Moody’s εκεί που ήταν συντηρητική και προσεκτική στις αναβαθμίσεις πήρε φόρα;

Οι απαντήσεις

Γιατί επέδειξε τέτοια βιασύνη η Moody’s και αναβάθμισε νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία την Ελλάδα;
Η Moody’s είχε προγραμματίσει να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία 30 Μαρτίου του 2018.
Η βασική αιτία έχει να κάνει με την προτροπή του αμερικανικού παράγοντα να βοηθηθεί η Ελλάδα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Έτσι εξηγείται και η αναφορά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η Moody’s αλλά και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης θέλουν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- ή ΒΒ ή με όρους Moody’s Βa3 ή Ba2 δηλαδή 2 ή 3 κλίμακες ακόμη αναβάθμιση έως το Καλοκαίρι του 2018 πριν η Ελλάδα ολοκληρώσει το 3ο μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει επηρεάσει την Moody’s.
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η Moody’s και όλοι οι ξένοι οίκοι δεν επηρεάζονται από πολιτικούς παράγοντες αλλά αυτά είναι ένας μύθος.
Η Moody’s στις 12 Οκτωβρίου του 2017 δεν προέβη ούτε καν σε αξιολόγηση επιβεβαίωσης της βαθμολογίας ενώ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο να πάρει σοβαρές δουλειές καθώς μέχρι τότε… δεν είχε υπάρξει κάποιο deal.
Έρχεται η Moody’s βεβιασμένα και δηλώνει αισιόδοξη όταν ελάχιστο διάστημα νωρίτερα ούτε καν εξέδωσε αξιολόγηση.
Είναι προφανές ότι δεν πιστεύουμε σενάρια συνωμοσίας αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι η αναβάθμιση από την Moody’s μπορεί να θεωρείται non event αλλά από την άλλη ο χρόνος της αναβάθμισης – επισπεύστηκε άρον – άρον – αποκαλύπτει ένα σχέδιο.
Θέλουν την Ελλάδα με καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και αυτός ο σχεδιασμός αποκαλύπτεται από την Moody’s.
Για να μπορέσει να φθάσει και η Moody’s στην κλίμακα Ba3 ή Ba2 θα έπρεπε να κλείσει η ψαλίδα έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης.
Αυτό συνέβη και η Moody’s είναι αληθές ότι ενταφίασε τα σχέδια για προληπτική γραμμή.
Πλέον το σενάριο της καθαρής εξόδου έχει συντριπτικές πιθανότητες επιβεβαίωσης για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 δια μέσου της δημιουργίας ενός capital buffer 18 με 20 δισεκ. ευρώ.

Υποσημείωση

Ευθέως αναφέρουμε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s εξυπηρετεί ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο και δεν εντάσσεται απλά σε μια κλασσική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης