Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα Σκόπια ο Juncker: Συνεχίστε με την Ελλάδα τις προσπάθειες επίλυσης της ονομασίας της FYROM

Στα Σκόπια ο Juncker: Συνεχίστε με την Ελλάδα τις προσπάθειες επίλυσης της ονομασίας της FYROM
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και θα στηρίξουμε το ευρωπαϊκό σας μέλλον» είναι το βασικό μήνυμα, που κομίζει ο Juncker στην ΠΓΔΜ
Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εστίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, κατά την επίσκεψή του σήμερα (25/2/2018) στα Σκόπια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και θα στηρίξουμε το ευρωπαϊκό σας μέλλον» είναι το βασικό μήνυμα, που κομίζει ο Juncker κατά την πενθήμερη περιοδεία του σε ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Κόσσοβο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev και χαρακτήρισε τη γειτονική χώρα «μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωγραφίας».
Ο Juncker, αν και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις μεταρρυθμίσεις στα Σκόπια, σημείωσε, πως δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
«Πρέπει να συνεχίσετε την πορεία των μεταρρυθμίσεων και να επιλύσετε το πρόβλημα του ονόματος με την Ελλάδα»,  ήταν το σαφές μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Juncker στην περιοδεία του συνοδεύεται από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Federica Mogherini και τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Johannes Hahn.
Επίσης αναφέρθηκε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, υπό την ηγεσία μιας δυναμικής κυβέρνησης, που βρίσκεται σταθερά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του, ο Zaev όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του ως γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία θα γίνει και τμήμα της πολιτικής δομής της ΕΕ. Επισήμανε πως τα Σκόπια αναμένουν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζεται η αισθητή πρόοδος της χώρας του σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.
Μία θετική έκθεση θα ωθήσει την επίτευξη εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστήριξε ο Zaev και προσέθεσε πως τους είναι ξεκαθαρισμένο πως όσο πιο επιτυχημένες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Νωρίτερα και πριν την άφιξη Juncker στα Σκόπια, ο Zaev μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την  πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα η οποία θα είναι αξιοπρεπής και δεν θα προσβάλλει την ταυτότητα του «μακεδονικού λαού», ούτε όμως θα προσβάλλει και την ταυτότητα ενός τμήματος των Ελλήνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης