Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: «Φούσκα» στην αγορά ακινήτων οχτώ οικονομικών κέντρων

UBS: «Φούσκα» στην αγορά ακινήτων οχτώ οικονομικών κέντρων
UBS: «Φούσκα» στην αγορά ακινήτων οχτώ οικονομικών κέντρων
Εάν είχατε 1 δισ. δολάρια για να επενδύσετε σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, σε ποιά πόλη θα θέλατε να αγοράσετε;
Σε πολλά hedge funds, θεσμικούς επενδυτές, επικρατεί η αντίληψη ότι τα ακίνητα που υπάρχουν στις οικονομικές μητροπόλεις αποτελούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Εξάλλου οι παγκόσμιες οικονομικές μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ δεν πρόκειται ποτέ να φύγουν ποτέ από την επικαιρότητα και τα υψηλής πυκνότητας εμπορικά τους κέντρα, περιορίζουν την προσφορά αρκετών ποιοτικών ακινήτων.
Τι συμβαίνει όμως όταν πάρα πολλοί επενδυτές συσσωρεύονται σε ένα "ασφαλές" περιουσιακό στοιχείο;
Σύμφωνα με την UBS, ορισμένες πόλεις έχουν δει τις τιμές στο real estate να αυξάνονται σε επίπεδα που είναι δυνητικά μη βιώσιμα  και οκτώ από αυτά τα χρηματοπιστωτικά κέντρα κινδυνεύουν να έχουν φούσκες ακινήτων.



Global Real Estate Bubble Index

Κάθε χρόνο, η UBS δημοσιεύει τον Δείκτη Global Bubble Real Estate και η πιο πρόσφατη έκδοσή παρουσιάζει αρκετές βασικά οικονομικά κέντρα των οποίων η αγορά ακινήτων βρίσκονται σε επίπεδα φούσκας.



Η UBS τονίζει το Τορόντο ως την μεγαλύτερη δυνητική αγορά ακινήτων που βρίσκεται σε φούσκα, σημειώνοντας ότι οι πραγματικές τιμές έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 13 χρόνια, ενώ τα πραγματικά ενοίκια και τα πραγματικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 5% και 10% αντίστοιχα.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πόλη στον Καναδά δεν είναι το μοναδικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο με τα ακίνητά του να ανατιμώνται με ταχείς ρυθμούς το 2017.
Στο Μόναχο, το Τορόντο, το Άμστερνταμ, το Σίδνεϊ και το Χονγκ Κονγκ, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 10% μόνο το τελευταίο έτος.
Οι ετήσιες αυξήσεις κατά 10% θα οδηγήσουν στον διπλασιασμό των τιμών κάθε επτά χρόνια, κάτι που η UBS λέει ότι δεν είναι βιώσιμο.



To 2017, υπήρξαν τρεις βασικές αγορές όπου οι τιμές δεν αυξήθηκαν: το Λονδίνο, το Μιλάνο και η Σιγκαπούρη.
Το Λονδίνο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι κατέχει περισσότερους εκατομμυριούχους από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο και χαρακτηρίζεται ως το νούμερο ένα οικονομικό κέντρο παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης