Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε και στοιχειώνει τις ευρωπαϊκές αγορές - Η επίδραση των ιταλικών εκλογών

Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε και στοιχειώνει τις ευρωπαϊκές αγορές - Η επίδραση των ιταλικών εκλογών
Σύμφωνα με το CNBC, οι εκλογές στην Ιταλία ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερο πρόβλημα στις αγορές σε σχέση με το Βερολίνο
Στην επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη αναφέρεται το CNBC με αφορμή τις ιταλικές εκλογές την προσεχή Κυριακή (4/3/2018).
Όπως αναφέρεται, το μόνο σίγουρο σχετικά με τις επερχόμενες ιταλικές εκλογές είναι ότι η… αβεβαιότητα, καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται να πιο ασταθές και αυτό του Βερολίνου.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο σενάριο για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών παραμένει πολύ αβέβαιο» αναφέρει ο Lorenzo Codogno οικονομολόγος της LC Macro Advisors.
Εξάλλου, η εύθραυστη οικονομία της Ιταλίας είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές σε σχέση με της Γερμανίας αλλά και ο λόγος για τον οποίο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ιταλικές εκλογές είναι μεγάλο ρίσκο για το 2018.
«Η πολιτική αναταραχή της Γερμανίας προκάλεσε μικρή δυσφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2017, αλλά η Ιταλία είναι διαφορετική περίπτωση» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ακόμα και η UBS που είναι bullish για αυτές τις εκλογές προειδοποίησε τους επενδυτές.
Η τράπεζα έχει ένα βασικό σενάριο που δεν επηρεάζει κάποιο μάκρο ή πολιτικό σοκ, αλλά σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνεται ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως ένα tail risk, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια υποχώρηση κατά 10% με 15% στις ιταλικές μετοχές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες.
Παράλληλα, η τράπεζα επεσήμανε ότι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και οποιαδήποτε απότομη άνοδο, σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, είναι παραδοσιακά κακή για το εγχώριο χρηματιστήριο.
«Εάν τα spreads υποχωρήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα, οι ιταλικές μετοχές θα τα πάνε σχετικά καλά και αντίστροφα εάν τα spreads αυξηθούν» αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει η UBS, τα spreads έχουν ήδη αυξηθεί ενόψει των εκλογών…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης