Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ΕΣΡ κατεβάζει διακόπτες τη Δευτέρα στο Mega υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

tags :
Το ΕΣΡ κατεβάζει διακόπτες τη Δευτέρα στο Mega υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Τι ζήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και δεν έχει λάβει, η εμπλοκή με το φάσμα και την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και η αιτιολόγηση της τιμής εκκίνησης
Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το ΕΣΡ προκειμένου να αποφανθεί για την τύχη του Mega δηλαδή αν θα συνεχίσει να εκπέμπει ή όχι ενώ η προθεσμία που έπρεπε να έχει κατέβει το σήμερα του σταθμού με βάση το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες παρήλθε χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιθανότητες να μην αποφασιστεί να σταματήσει να εκπέμπει το Mega είναι σχεδόν μηδενικές.
Το γεγονός μάλιστα ότι δεν έχει αποφανθεί το ΕΣΡ για την τύχη του Mega ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αναβολή της συζήτησης της αίτησης ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες την 4η Μαΐου.
Στο μεταξύ θεωρείται δεδομένο ότι θα υποβληθεί και προσφυγή κατά της απόφασης του ΕΣΡ για την τύχη της εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, πράγμα που πιθανότατα θα οδηγήσει στη διατήρηση του Mega στον τηλεοπτικό αέρα, ενώ έως τις 4 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αδειοδότησης.
Ουσιαστικά δηλαδή το ΣτΕ θα έλθει και θα κρίνει το σύνολο της διαδικασίας που ακολούθησε το ΕΣΡ στις τηλεοπτικές άδειες. Στο μεταξύ όμως το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής  θα πρέπει να στείλει συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει το ΣτΕ και δεν τα έχει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποστείλει.
Και τα στοιχεία αυτά αφορούν στον τρόπο καθορισμού των αδειών σε επτά. Σε αυτό το σημείο εμπλέκεται και το ΕΣΡ το οποίο έχει ενδιαφέρον το πως καθόρισε τον αριθμό των αδειών. Ειδικότερα όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες τέσσερα μέλη του Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος κ. Ροδ. Μορώνης, οι καθηγητές κ. Γ. Πλειός και Βασ. Καραποστόλης και ο δημοσιογράφος Ν. Κιάος ψήφισαν υπέρ των τεσσάρων αδειών. Τέσσερα μέλη, οι καθηγήτριες κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου και Λίλιαν Μήτρου, η δημοσιογράφος κ. Πόπη Διαμαντάκου και ο οικονομολόγος κ. Γ. Σαρειδάκης τάχθηκαν υπέρ 9 αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Αθ. Κουτρομάνος, ψήφισε για 7 άδειες. Υστερα από πολύωρη διαβούλευση τα μέλη του Συμβουλίου τα …βρήκαν στη μέση και έστειλαν την απόφαση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, αναφέροντας την επιχειρηματολογία τους για τις 7 άδειες!!!
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να είχαν προκηρυχθεί 16 άδειες και το ζητούμενο για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το ΕΣΡ είναι σε πρώτη φάση να αιτιολογήσει τεχνικά τις 7 άδειες ειδικά μάλιστα όταν μέσα στο όργανο ο αριθμός έπαιξε μεταξύ 4 και 9 αδειών και η τελική απόφαση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού.
Όμως στην απόφαση του ΣτΕ  που ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεται ότι «καθίσταται υποχρεωτική η σύμπραξη του Ε.Σ.Ρ. στην άσκηση αρμοδιοτήτων, με τις οποίες, σε συνεργασία ενδεχομένως και με άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπου αυτό απαιτείται λόγω της τεχνικής φύσεως των τιθεμένων ζητημάτων, καθορίζονται οι όροι λειτουργίας και αδειοδοτήσεως, μεταξύ άλλων, και των τηλεοπτικών σταθμών».
Όμως για τα τεχνικής φύσεως ζητήματα όπως ο αριθμός των αδειών που έχει σχέση με τις δυνατότητες του φάσματος ούτε το ΕΣΡ ούτε η κυβέρνηση ζήτησαν την άποψη Ανεξάρτητης Αρχής που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ΕΕΤΤ η οποία διοικείται από την ολομέλεια. Αντίθετα φαίνεται να έχει ζητηθεί η άποψη του τότε Προέδρου της ΕΕΤΤ καθώς υπήρχε ο … φόβος ότι η ολομέλεια θα γνωμοδοτούσε για μεγαλύτερο αριθμό αδειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαστικές πηγές αναφέρουν πως εφ όσον αιτιολογηθεί τεχνικά ο αριθμός των αδειών στο ΣτΕ από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το ΕΣΡ, στη συνέχεια θα εξεταστούν ο τρόπος προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης αλλά και το αν ήταν συμβατός με τις τεχνικές προδιαγραφές. Επισημαίνεται ότι η τιμή εκκίνησης εμφανίζεται να καθορίστηκε αυθαίρετα και με μπούσουλα τις προσφορές των 4 υπερθεματιστών στον ακυρωθέντα προηγούμενο διαγωνισμό οι οποίες διαιρέθηκαν δια του επτά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης