Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιέζουν οι δανειστές - Μεγάλος «πονοκέφαλος» η μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων για την κυβέρνηση

Πιέζουν οι δανειστές - Μεγάλος «πονοκέφαλος» η μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων για την κυβέρνηση
Μεγάλος «πονοκέφαλος» η μείωση των αντικειμενικών τιμών για την κυβέρνηση
Υπόλογη απέναντι στους δανειστές για το θέμα της μείωσης των αντικειμενικών τιμών, ως το τέλος Μαρτίου που εκπνέει το δεύτερο «deadline», βρίσκεται η κυβέρνηση αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το σενάριο της παράτασης.
Έναν μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, κυβέρνηση-δανειστές διαπιστώνουν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ακόμη και μετά τον διορισμό των εκτιμητών ακινήτων που θα υπολογίσουν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα, παραμένει το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα. Το ζήτημα βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χθες (28/2) στο «Χίλτον» όπου μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Μετά τη συνάντηση με τους τέσσερις επικεφαλής των δανειστών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSM) κορυφαίος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι «ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα».
Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι δύσκολα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και προβλέπει 10.000 νέες τιμές ζώνης για ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι εκτιμητές ακινήτων δεν προλαβαίνουν να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους με τις νέες τιμές μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ μετά θα πρέπει να γίνει σύγκριση των τιμών που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή τις τιμές από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.
Αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αυτών των δύο, το θέμα θα αναλάβει η τριμελής δευτεροβάθμια επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει ποιες τιμές θα επιβληθούν, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ας σημειωθεί ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο χρόνος δεν επαρκεί για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε νέα παράταση της προθεσμίας, αφού οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα αποφασιστούν τον Μάιο ενώ τα εκκαθαριστικά του φόρου θα εκδοθούν τον Αύγουστο. Φτάνει βέβαια να το δεχτούν οι δανειστές, οι οποίοι για την ώρα εμφανίζονται αρνητικοί σε αυτό το ζήτημα και επιμένουν στην τήρηση των προθεσμιών.
Ενα ακόμη θέμα στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση, κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όπου οι συζητήσεις είναι πιο διεξοδικές, είναι για κανένα λόγο να μην πειραχθεί η «δεξαμενή» των 2,65 δισ. από τη φορολόγηση της ιδιοκτησίας.
Η μείωση των αντικειμενικών θα επιφέρει αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ αλλά και σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο «Χίλτον», οι οποίες κύλησαν σε ήρεμα νερά (σ.σ. το ΔΝΤ δεν δημιουργεί προβλήματα) δεν συζητήθηκε το θέμα της εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου (από το 2019 αντί του 2020 που προβλέπει ο νόμος) παρά μόνο οργανωτικά θέματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του ΣΔΟΕ με τη συμμετοχή του Γιώργου Πιτσιλή.
Σήμερα (1/3) το πρωί ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων  με τους επικεφαλής των θεσμών για την 4ης αξιολόγηση. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:  
09:00 Αγορές προϊόντων/Αναπτυξιακή στρατηγική
10:00 Ανασκόπηση/κλείσιμο  
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης