Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

MEGA: Το ΕΣΡ, ο ρόλος Μαρινάκη, η πτώχευση που παραμονεύει και ο οικονομικός έλεγχος

MEGA: Το ΕΣΡ, ο ρόλος Μαρινάκη, η πτώχευση που παραμονεύει και ο οικονομικός έλεγχος
Ο κώδωνας κινδύνου που κρούει το ΔΣ της εταιρίας και τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η μετατροπή του καναλιού σε θεματικό
Από τις διαθέσεις του ΕΣΡ εξαρτάται η συνέχιση της εκπομπής σήματος από το Mega με τον όμιλο Μαρινάκη να καλείται στη συνέχεια να διαχειριστεί την εξυγίανση της εταιρίας.
Τα μέλη του ΔΣ της Τηλέτυπος έθεσαν ήδη στη διάθεσή του τις παραιτήσεις τους ζητώντας να αντικατασταθούν και να υποβληθεί άμεσα επιχειρηματικό σχέδιο προκειμένου να μην αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών ενώ ο τρίτος μέτοχος που διαδέχτηκε τον Ιβάν Σαββίδη και πιθανολογείται ότι έχει κοινά συμφέροντα με τον «αποχωρήσαντα» ζητά τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου.
Το βέβαιο είναι ότι αν δεν υπήρχε η επιστολή του ομίλου Μαρινάκη προς το ΔΣ χθες το Mega θα είχε κηρύξει πτώχευση καθώς το ΔΣ ήταν υποχρεωμένο εκ του νόμου να το πράξει προκειμένου να αποφύγει δικαστικές εμπλοκές δεδομένου ότι ο σταθμός βρίσκεται σε στάση πληρωμών. Και ακόμα και αν κάποιοι εργαζόμενοι (διοικητικοί και τεχνικοί που βρίσκονται καθημερινά στο κανάλι κρατώντας ζωντανή την εκπομπή σήματος και προγράμματος) καταφέρνοντας να σπάσουν επιταγές που δεν πέρασαν στα χέρια των τραπεζών και να πάρουν ένα μισθό αυτό δεν λύνει τα προβλήματα.
Βεβαίως ο όμιλος Μαρινάκη στην επιστολή που έστειλε στο ΔΣ του Mega δεν δεσμεύεται ότι θα συνδράμει οικονομικά το κανάλι και περιορίζεται στην «εντολή» προς το ΔΣ να υποβάλλει αίτημα σήμερα στο ΕΣΡ μετατροπής του Mega σε θεματικό κανάλι.
Παρά ταύτα η και με τη βούλα του ΔΣ του Τηλέτυπου ανάληψη της ευθύνης εξυγίανσης από τον όμιλο Μαρινάκη προϋποθέτει ότι θα γίνουν προσπάθειες επιστροφής στην ομαλότητα και μια τέτοια θα ήταν να ανοίξει πάλι η διαφήμιση προς το κανάλι. Και είναι προφανές ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα νέος κύκλος συζητήσεων με τις τράπεζες με τις οποίες υπήρξε μετά τη μη υποβολή αίτησης εξυγίανσης και συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις άδειες διακοπή επικοινωνίας.
Από την άλλη πλευρά εφ όσον το ΕΣΡ εγκρίνει το χαρακτηρισμό του Mega ως θεματικού είναι προφανές ότι θα πρέπει να μειωθεί δραματικά το προσωπικό του σταθμού καθώς οι προϋποθέσεις είναι διαφορετικές από αυτές που προβλέπονται για τα κανάλια γενικούπεριεχομένου. Αυτό όμως δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση δεδομένων περιορισμών της νομοθεσίας για τις απολύσεις αλλά και του κόστους που συνεπάγονται.
Βεβαίως η μετατροπή του Megaσε θεματικό κανάλι δεν αποκλείει να «γυρίσει» σε πανελλαδικής εμβέλειας δεδομένου ότι υπάρχει μια αδιάθετη άδεια τουλάχιστον και ο νόμος του δίνει τη δυνατότητα εφ όσον βεβαίως εξυγιανθεί είτε με μέθοδο Μαρινόπουλου είτε μέσω άλλης διαδικασίας που προβλέπεται στο πτωχευτικό δίκαιο.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η τύχη του σταθμού κρίνεται πρώτα και κύρια από το ΕΣΡ ώστε να φανεί αν και κατά πόσο στη συνέχεια υπάρχει η πρόθεση διάσωσης ή απλά η μετατροπή του Mega σε θεματικό σταθμό ήταν κίνηση προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να επανεξεταστούν τα δεδομένα. Σημειώνεται ότι οι άλλοι δύο μέτοχοι δεν έχουν τοποθετηθεί επί της κίνησης αλλά είναι προφανές ότι δίνουν χώρο στον όμιλο Μαρινάκη να δώσει λύση χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε ότι θα διατηρήσουν είτε δεν θα διατηρήσουν τα ποσοστά επί του μετοχικού κεφαλαίου που έχουν σήμερα.












Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης