Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δια χειρός Draghi - Στο +0,9% ο DAX

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δια χειρός Draghi - Στο +0,9% ο DAX
Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις «ήπιες» δηλώσεις του Mario Draghi
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (8/3/2018) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να… προσπερνούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εγκαταλείψει τη δέσμευση για αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να εστιάζοντας στις πιο «ήπιες» δηλώσεις του διοικητή της, Mario Draghi.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,05% υψηλότερα, στις 376,62 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 12.355,57 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,63% στις 7.203,24 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,28% υψηλότερα, στις 5.254,10 μονάδες.


Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, διατηρώντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα «για παρατεταμένη χρονική περίοδο».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αφαίρεσε από την ανακοίνωσή της την πρόταση ότι «εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού», σε μια ένδειξη ότι το τέλος του QE μπορεί να βρίσκεται πλέον κοντά.
Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi τόνισε, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ότι η απόφαση για την αλλαγή στη ρητορική της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη και δεν συζητήθηκαν άλλες αλλαγές.
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός δεν καταγράφει πειστικές ενδείξεις διαρκούς ανοδικής τάσης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Ο Draghi τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ επανέλαβε ότι η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη πρέπει να επιταχυνθεί.
Η ΕΚΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2018 στο 2,4%, από 2,3% προηγουμένως.
Για το 2019 αναμένει ανάπτυξη 1,9% και για το 2020 στο 1,7%, με τις εκτιμήσεις να παραμένουν αμετάβλητες.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ανέφερε ότι παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%, αναμένοντας να διαμορφωθεί στο 1,4% το 2019, από 1,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, στο εξής ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης, το ευρώ «έσβησε» τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα έναντι του δολαρίου, γυρίζοντας σε οριακή άνοδο 0,1%, στο 1,242 δολ., ωστόσο αργότερα επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,5%, στο 1,236 δολ., καθώς ο Draghi υποβάθμισε τη σημασία της αλλαγής ρητορικής.
Οι μόνοι κλάδοι που κατέγραψαν απώλειες σήμερα ήταν οι πρώτες ύλες και το λιανεμπόριο, λόγω της απειλής υψηλότερων δασμών στα μέταλλα.
Η μετοχή της BHP Billiton υποχώρησε κατά 2,6%.
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωαγορών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επιβεβαίωσε την εισαγωγή δασμών της τάξεως του 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, κάνοντας έτσι πράξη την απειλή που απηύθυνε μία εβδομάδα νωρίτερα.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, το ύψος των δασμών ενδέχεται να μειωθεί ή να αυξηθεί στη συνέχεια, ενώ άφησε ανοικτό το «παραθυράκι» για εξαιρέσεις χωρών, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό.
Μάλιστα, σημείωσε πως και λοιπές χώρες ενδέχεται να εξαιρεθούν, όπως η Αυστραλία.
Η απάντηση της Ευρώπης αναμένεται να είναι άμεση.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της ολόκληρο οπλοστάσιο για να «απαντήσει» στους δασμούς του Trump.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης