Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι "μαγκιές" Erdogan έχουν παράπλευρες απώλειες για την Τουρκία...

Οι
Κερδοσκοπία κατά της τουρκικής λίρας από επενδυτικούς οίκους!
Δεν πρόκειται, φυσικά, για μια πρωτοφανή κατάσταση. Το "παιχνίδι" είναι γνωστό παλαιόθεν. Η τουρκική λίρα περνά δύσκολες ώρες, έχοντας πέσει θύμα κερδοσκοπίας των διεθνών επενδυτικών οίκων, με την ισοτιμία της με το ευρώ να βρίσκεται στο 1 € = TL 4,7035. Όση συνωμοσία και να επιστρατεύσουν οι «ψεκασμένοι» του καθεστώτος Erdogan, προεξάρχοντος ασφαλώς του «μαέστρου» Τούρκου προέδρου, η εξήγηση ως συνήθως είναι πολύ πιο απλή.

Δεν φταίει τόσο ο «εξωτερικός δάκτυλος», αλλά οι ίδιες τους οι πράξεις πουέχουν ανοίξει διάπλατα την ευκαιρία κερδοσκοπίας απέναντι στο εθνικό νόμισμα της Τουρκίας.
Μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί τον υβριδικό πόλεμο έναντι των πραγματικών ή φανταστικώναντιπάλων της, αλλά και αυτοί δεν πάνε πίσω.
Για παράδειγμα, ο ιταλικός χρηματοοικονομικός όμιλος UniCredit SpA προβλέπει ότι η τουρκική λίρα θα εξασθενίσει περαιτέρω έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να προβαίνει σε επενδυτική σύσταση αγοράς futures, σε βάθος τριμήνου, για να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες!
Μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας στον προθάλαμο της κατηγορίας «junk bonds» από τον οίκο Moody’s, η  τουρκική λίρα υποχώρησε σημαντικά έναντι του ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν
Οι δε εμμονές Erdogan, δεν επέτρεψαν στην Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια ώστε να κάνει πιο ελκυστικά τα ομόλογα αντισταθμίζοντας εν μέρει το ρίσκο. Παράλληλα και άλλα στοιχεία της τουρκικής οικονομίας επιδεινώνονται.
Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Είναι πιθανό η επίθεση στο τουρκικό νόμισμα να «βαρέσει καμπανάκι» στον Erdogan και να υπαναχωρήσει, μεθοδεύοντας την κίνηση με τέτοιον τρόπο ώστε να μη φαίνεται στον μέσο Τούρκο ως υποχώρηση, ή να επιστρατεύσει τη συνωμοσιολογία και την ανάγκη «αντίστασης στα σχέδια των διαβολικών ξένων κατά της μεγάλης Τουρκίας».
Φυσικά, στις διεθνείς αγορές μπορούν να στηθούν πολλά κι ενδιαφέροντα "παιχνίδια". Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να είναι το παιχνίδι να το στήσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι με τους φίλους τους από το Κατάρ, ώστε να αποκομίσουν αυτοί θεαματικές αποδόσεις, ενώ η καραμπόλα θα ευνοήσει την τουρκική οικονομία, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο «σουλτάνος» ως ο «μεγάλος πατριώτης» και ο ηγέτης που τα βάζει με ολόκληρη την υφήλιο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης