Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gina Haspel: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA ξέρει να «χειρίζεται»... κρατούμενους

tags :
Gina Haspel: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA ξέρει να «χειρίζεται»...  κρατούμενους
Έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της ως μυστική πράκτορας της CIA
Μία κυρία στην κορυφή της γνωστότερης υπηρεσίας πληροφοριών του κόσμου.
Η Gina Haspel, αναλαμβάνει τα ηνία της CIA και θα πρέπει εξ αρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι μία «ήσυχη» κυρία, παρά το χαμηλό προφίλ που έχει διατηρήσει έως και σήμερα.
Εισήλθε στην υπηρεσία το 1985 και στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της ήταν «μυστική» πράκτορα, ενώ έχει λάβει αρκετές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το George H. W. Bush Award, για τις επιτυχημένες ενέργειές της κατά της τρομοκρατίας και το Presidential Rank Award, το υψηλότερο βραβείο που μπορεί να λάβει ένας ομοσπονδιακός, δημόσιος υπάλληλος στις ΗΠΑ.
Υπήρξε επικεφαλής αρκετών «μυστικών φυλακών» της CIA ανά την υφήλιο και ήταν επιβλέπουσα στον βασανισμό κρατουμένων, οι οποίοι κρατούνταν ως ύποπτοι για τρομοκρατία.
Σύμφωνα με τους «New York Times» το 2002 η Haspel επέβλεπε τους βασανισμούς δύο φερόμενων ως τρομοκρατών σε μυστική φυλακή της CIA στην Ταϊλάνδη και κατόπιν φέρεται ότι είχε φροντίσει να καταστρέψει το υλικό που αποδείκνυε αυτούς τους βασανισμούς.
Όπως αποκάλυψαν οι NYT ένας εκ των δύο κρατουμένων είχε υποστεί το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού 83 φορές σε έναν μήνα, ενώ οι φύλακές του φρόντιζαν να τον… πετούν στους τείχους προκειμένου να αποκαλύψει αυτά που γνώριζε.
Η Haspel είχε επιλεγεί το 2013 ως επικεφαλής των μυστικών δραστηριοτήτων της CIA, αλλά τελικώς ο διορισμός της ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση της Dianne Feinstein, στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Αντικατασκοπίας της Γερουσίας.
Εντός της CIA χαίρει του σεβασμού των συναδέλφων της και μάλιστα ανεξαρτήτως από το εάν προέρχονται από τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Δημοκρατικούς.
Έχει γεννηθεί την 1η Οκτωβρίου 1956.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης