Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,5% για τον χρυσό, λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου - Στα 1.327,10 δολ. ανά ουγγιά

Κέρδη 0,5% για τον χρυσό, λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου - Στα 1.327,10 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 0,5% έκλεισε ο χρυσός, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα μιας εβδομάδας
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (13/3/2018) ο χρυσός, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα μιας εβδομάδας, καθώς βρήκε στήριξη στο αποδυναμωμένο δολάριο.
Πιέσεις στο δολάριο άσκησαν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, καθώς μετρίασαν τις ανησυχίες για περισσότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων το 2018 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Μια σημαντική άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» πορεία αυξήσεων των επιτοκίων.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είχαν προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές παγκοσμίως.
Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2018 σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης.
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, από 2,1% τον Ιανουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - και 0,2% σε μηνιαία.
Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2018 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,5% ή 6,30 δολ., στα 1.327,10 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,239 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,397 δολ., ασκώντας πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, με την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε μέσω «Twitter» την αποπομπή του Tillerson, αναφέροντας πως νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Mike Pompeo, επικεφαλής της CIA.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης