Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Airbnb ανεβάζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Η Airbnb ανεβάζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Πότε θα ανακοινωθούν και σε ποιες περιοχές θα υπάρξει άνοδος;
Αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τους κατοίκους αρκετών περιοχών της χώρας.
Οι  εκτιμητές ακινήτων που συμμετέχουν στη ομάδα εργασίας και στη συγκέντρωση των τιμών διαπιστώνουν ότι η  AIrbnb σε σημαντικό βαθμό «ευθύνεται» για την άνοδο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθώς το βασικό κριτήριο που διαμορφώνει την τιμή του ακινήτου είναι το μηνιαίο μίσθωμα που μπορεί να δώσει στον ιδιοκτήτη.
Η παρουσία της Airbnb φέρνει αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ενώ στην περίπτωση που η μελέτη είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες.
Από την πρώτη συλλογή των στοιχείων εμφανίζεται ότι περιοχές με υψηλό τουρισμό που φιλοξενούν πολυτελής τουριστικές μονάδες, συμβάλλουν αποφασιστικά στην άνοδο των τιμών της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Μεσσηνία και η Λακωνία θα δουν πολύ υψηλότερες αντικειμενικές σε σχέση με το παρελθόν λόγω της τουριστικής ανάπτυξης που εμφανίζουν οι δύο περιοχές.
Στη λίστα  με ανοδικές τάσεις  των αντικειμενικών αξιών είναι η Αθήνα και ειδικότερα το κέντρο της πόλης.  Ακόμη τη λίστα μπαίνουν το παλαιό Ψυχικό, το Χαλάνδρι, τα Μελίσσια, η Αγία Παρασκευή και άλλες περιοχές της Αττικής.
Στη λίστα είναι και οι νησιωτικές περιοχές που παρουσιάζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.
Με τα έως τώρα στοιχεία θεωρείται βέβαιο είναι ότι στη Βόρεια Ελλάδα θα υποχωρήσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς όλα στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις σημερινές τους  τιμές που θεωρούνται υψηλές.
Η συλλογή  όλων των πληροφοριών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη 22 Μαρτίου.
Από τους 221 εκτιμητές μόνο οι 36 δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο της συλλογής των πληροφοριών.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών πλέον διαθέτει στοιχεία για 9.608 ζώνες από όλη την Ελλάδα όταν στο σύνολο φθάνει τις 10.217 ζώνες.
Μετά τις 22  Μαρτίου θα  συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή που θα αξιολογήσει τα στοιχεία και αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της μετά την Κυριακή του Θωμά στις 16 Απριλίου.
Το υπουργείο Οικονομιών θα έχει  τη δυνατότητα να τις ανακοινώσει και να τις  θέσει σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης