Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τέλεια καταιγίδα: Ο Weidmann στην ΕΚΤ, εμπορικός πόλεμος, Macron και Ιταλία

Η τέλεια καταιγίδα: Ο Weidmann στην ΕΚΤ, εμπορικός πόλεμος, Macron και Ιταλία
Τα σύννεφα για την τελεία καταιγίδα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την Ευρώπη
Τα σύννεφα που θα προκαλέσουν την τέλεια καταιγίδα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την Ευρώπη: Ο Weidmann θα καταργήσει το QE ενώ η μεταρρύθμιση του Macron δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα απολύτως.
Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία ενισχύεται ο ευρωσκεπτικισμός με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια σχέδια παράλληλο νόμισμα.
«Προσθέστε στη σούπα και τον εμπορικό πόλεμο του Trump και το 2020 θα γίνει πολύ άσχημο» σχολιάζει η ιστοσελίδα Gefira (ειδικεύεται σε πολιτικά και ενεργειακά θέματα).

Τι πιστεύει ο Weidmann;

Ο Weidmann πιστεύει στο ισχυρό νόμισμα και στον χαμηλό πληθωρισμό.
Εξάλλου σε πρόσφατη συνέντευξη του στους Financial Times εξέφρασε την αντίθεση του σε ο,τιδήποτε κάνει ο Mario Draghi και αποκάλυψε την πρόθεση του να σταματήσει το QE και να το αντικαταστήσει με αυξημένα επιτόκια.
Τι συμβαίνει όταν αυξάνονται τα επιτόκια;
Εάν ανεβαίνουν πολύ γρήγορα, οι αγορές καταρρέουν.
Επίσης, ο Weidmann δεν φαν της ιδέας του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για τη δημιουργία μιας ενός ενιαίου προϋπολογισμού για την ευρωζώνη.
«Ενδέχεται τελικά ο Weidmann να διαλέξει να προστατέψει το status-quo, αλλά εάν μείνει πιστός στα πιστεύω του τα επιτόκια θα αυξηθούν, οι αγορές θα πέσουν και θα έρθει το τέλος της ευρωζώνης» επισημαίνει στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Trump κερδίζει και ο Macron όχι

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gefira, ο οικονομικός Τύπος ειρωνεύεται τον Αμερικανό Πρόεδρο και θεωρεί θεόσταλτο τον Γάλλο ομόλογό του.
Ωστόσο, όταν εξετάζετε τις μέχρι τώρα πολιτικές τους, ήταν μάλλον παρεμφερείς: λιγότερη φορολογία, ειδικά για τους πλούσιος και περιορισμένη μετανάστευση.
Αν κοιτάξετε τα αποτελέσματα, και οι δύο οικονομίες αντιμετωπίζουν σταθερή ανάπτυξη.
Παρόλα αυτά, ο Macron πιστώνεται ότι "δημιουργεί εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις", ενώ η επιτυχία του Trump είναι στην καλύτερη περίπτωση καθαρή τύχη.
Θα μπορούσε να είναι, αλλά η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από της Γαλλίας και η άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου είναι ένας οδηγός και για τα υπόλοιπα χρηματιστήρια.
Έτσι, αν η συμπεριφορά του κ. Macron σημαίνει ό,τιδήποτε, τότε o Trump μπορεί να διεκδικήσει όλα τα εύσημα.
«Ο Emmanuel Macrpon μπορεί να έχει ''όλες τις σωστές ιδέες'' όπως αρέσει να λένε τα ΜΜΕ, αλλά δεν μπορεί να τις υλοποιήσει και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα μπορέσει ποτέ» σχολιάζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η ιταλική εξέγερση

Μετά τις τελευταίες εκλογές, η Ιταλία είναι επισήμως μια ευρωσκεπτικιστική χώρα, καθώς τα παραδοσιακά κόμματα που ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καταποντίστηκαν.
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν η χώρα θα έχει κυβέρνηση.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων κέρδισε τις περισσότερες έδρες αλλά δεν έχει πλειοψηφία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα υποχωρεί: η βάση θέλει να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό το Κίνημα των 5 Αστέρων διότι ''εκεί πήγαν οι ψηφοφόροι μας'' αλλά η πιθανή μελλοντική ηγεσία υπό τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Carlo Calenda δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει.
Η Lega έχει τον ισχυρότερο συνασπισμό, αλλά στερείται και των αριθμών και μέχρι στιγμής περιμένει στο περιθώριο.
Ο ηγέτης της Salvini γνωρίζει ότι σε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές, είναι πιθανό να αποτελειώσει τον σύμμαχο του Berlusconi, παίρνοντας ακόμη περισσότερες ψήφους από αυτόν.
Γνωρίζει επίσης ότι αν το Κίνημα των 5 Αστέρων κάνει μια συμφωνία με το παλιά κόμματα, θα χάσει τους ψηφοφόρους του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να γίνει ο πιο αξιόπιστος υποψήφιος για αλλαγή.
Δεν βιάζεται.
Ο Mario Draghi θα είναι διαθέσιμος για τη θέση του πρωθυπουργού μόνο το 2019.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων θα μπορούσε τελικά να καταλήξει να τον πάρει, αλλά η υποστήριξη μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης θα ήταν το τέλος του κινήματος διαμαρτυρίας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Gefira.
Τέλος, όμως, τονίζεται ότι όταν ο Draghi δεν είναι πλέον επικεφαλής της ΕΚΤ διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια, κάτι που είναι προς όφελος της Ιταλίας, τα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής Ιταλίας στην ευρωζώνη εξαντλούνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης