Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εταιρικά και Fed στο επίκεντρο

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εταιρικά και Fed στο επίκεντρο
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και στη Fed
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (21/3/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), κατά την οποία αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,16% χαμηλότερα, στις 374,96 μονάδες, με τους κλάδους να «δείχνουν» προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε μόλις κατά 0,01%, στις 12.309,15 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε πτώση 0,32% στις 7.038,97 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,24% χαμηλότερα, στις 5.239,74 μονάδες.


Ο ευρωπαϊκός κλάδος πρώτων υλών κατάφερε να ανακάμψει από τις απώλειες που κατέγραφε από νωρίς, σημειώνοντας ισχυρά κέρδη 1,7%, με τη μετοχή της Arcelormittal να κλείνει με «άλμα» άνω του 4%.
Ο κλάδος είχε δεχτεί νωρίτερα πιέσεις από τις ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται ευρέως ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει δασμούς έως και 60 δισ. δολ. στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, και η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmstrom, ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού ότι αναζητούν «αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα» σχετικά με τους πρόσφατα ανακοινωθέντες δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε αμέσως μια διαδικασία συζήτησης με τον πρόεδρο Trump και την κυβέρνηση Trump για εμπορικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου, με σκοπό τον εντοπισμό αμοιβαία αποδεκτών αποτελεσμάτων όσο το δυνατόν ταχύτερα», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Ross και Malmstrom.
Νωρίτερα, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, δήλωσε σε ακρόασή του ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΕ, την Αυστραλία και την Αργεντινή σχετικά με τη χορήγηση πιθανών απαλλαγών από τους δασμούς.
Παράλληλα, ο Lighthizer δήλωσε ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση από τον Trump για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αγαθών από την Κίνα, την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι κλέβει πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ.
Οι εταιρείες κοινής ωφελείας έκλεισαν με κέρδη 0,4% μετά από μια νευρική συνεδρίαση, καθώς η Kepler Chevreux αναβάθμισε τις τιμές - στόχους της για την ιταλική Α2Α και τη γερμανική Ε.ΟΝ, «στέλνοντας» υψηλότερα τις μετοχές τους, κατά 1% και 0,2% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Hermes κατέγραψε άλμα 2,5%, καθώς η γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας ανέφερε μια αύξηση κερδών κατά 11% για το 2017, ενώ το περιθώριο κερδών της ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.
Η εταιρεία αύξησε, παράλληλα, το μέρισμά της και επιβεβαίωσε τους στόχους της για τα έσοδά της.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Deutsche Bank «βούλιαξε» κατά 5,2%, καθώς η γερμανική τράπεζα εξέδωσε αρνητική προειδοποίηση για τα κέρδη της.
Η κορυφαία ευρωπαϊκή τράπεζα ανακοίνωσε ότι το ισχυρό ευρώ και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων της μονάδας επενδύσεων κατά σχεδόν 450 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2018.
«Βουτιά» 10,7% κατέγραψε η μετοχή της Kingfisher, με την εταιρεία να προειδοποιεί για «αβέβαιο» μέλλον, παρά το γεγονός ότι ανέφερε μια αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών στα ετήσια της κέρδη.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης