Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι εφοπλιστές σε νέα συμφωνία με την κυβέρνηση για την πληρωμή φόρων

Οι εφοπλιστές σε νέα  συμφωνία με την κυβέρνηση για την πληρωμή φόρων
Η προστασία που τους δίνει το Σύνταγμα και η οικιοθελής προσφορά τους
Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι έτοιμοι να δώσουν τη συγκατάθεση τους για τη  συνέχιση του φορολογικού καθεστώτος που έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2012.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων  Εφοπλιστών και Θεόδωρο Βενιάμη.
Το θέμα της φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος να σημειωθεί δεν μπορεί να υπερβεί το Σύνταγμα και το άρθρο 107 που απλώνει ομπρέλα προστασίας στα  εφοπλιστικά  κεφάλαια.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει διακαώς να συνεχίσει την αρχική συμφωνία και κυρίως να πετύχει μεγαλύτερα δυνατά οικονομικά οφέλη από τους εφοπλιστές, για την ενίσχυση των φορολογιών εσόδων. Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση που το «πάνω χέρι» έχουν οι εφοπλιστές λόγω της προστασίας που τους προσφέρει το Σύνταγμα για την φορολόγηση των πλοίων.
Οι οικονομικές απαιτήσεις του υπουργού  Οικονομικών δεν μπορούν να νομοθετηθούν αν δεν δώσουν την συγκατάθεση τους οι εφοπλιστές και συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Βενιάμης, που κάνει τις  διαπραγματεύσεις.  
Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει την  αρχική οικονομική συμφωνία που προέβλεπε 40 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2012  και ολοκληρώνεται το 2018.  
Η κυβέρνηση διεκδικεί η νέα συμφωνία να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ βάζοντας επιπλέον έναν όρο στη συμφωνία,  που θα ορίζει ότι δεν θα υπάρχει  ημερομηνία λήξης όπως είχε η συμφωνία της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα  με πληροφορίες ο κ. Θ. Βενιάμης αλλά και η εφοπλιστική κοινότητα δίνει τη συγκατάθεση της και θέλει να συνεισφέρει στα φορολογικά βάρη αλλά να σημειωθεί ότι χάρη στο Σύνταγμα είναι η μόνη ομάδα που τις  ζητείται η συγκατάθεση της για το ύψος της φορολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική εφοπλιστική  κοινότητα έχει μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν και ειδικότερα για την προστασία που τυγχάνει από το Ελληνικό Σύνταγμα  
Πίσω από τις έντονες οχλήσεις είναι οι Γερμανοί που δεν μπορούν «συγχωρέσουν» στους Έλληνες εφοπλιστές ότι  δεν τους άφησαν να πάρουν ναύλο στην παγκόσμια αγορά και οδήγησαν σε ναυάγιο όλη την προσπάθεια της  γερμανικής κυβέρνησης να αναδείξει τις ικανότητες των Γερμανών στη ναυτιλία.
Με την έλευση των Μνημονίων οι θεσμοί είχαν θέσει την αλλαγή του Συντάγματος που είχε ως μοναδικό στόχο την φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών.
Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα χτισθεί στην «οικειοθελής προσφοράς των εφοπλιστών προς το Ελληνικό Δημόσιο.  
Η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα μη συμφωνίας καθώς οι εφοπλιστές κατανοούν, ότι πρέπει να συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη παρότι το Σύνταγμα τους «προστατεύει».  

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingenws.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης