Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» η Wall Street, στον απόηχο Fed - Φόβοι για εμπορικό πόλεμο

Στο «κόκκινο» η Wall Street, στον απόηχο Fed - Φόβοι για εμπορικό πόλεμο
Mε σημαντικές απώλειες άνοιξε η Wall Street, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και εν μέσω των ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο
Mε σημαντικές απώλειες άνοιξε σήμερα (22/3/2018) η Wall Street, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά και εν μέσω των έντονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, πρόκειται να υπογράψει σήμερα δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 1,2% στις 24.377 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 1,1% στις 2.683 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1,1% χαμηλότερα, στις 7.264 μονάδες.


Ο Trump αναμένεται να υπογράψει σήμερα το επίσημο έγγραφο με το οποίο θα αναγγελθεί η επιβολή δασμών σε σειρά εισαγόμενων προϊόντων που παράγονται στην Κίνα, κίνηση που κατά πολλούς αναλυτές μπορεί να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η υπογραφή του εγγράφου έχει ως στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας, τη στιγμή που από την πλευρά της Κίνα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον πως δεν θα αφήσει την κίνηση αυτή αναπάντητη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή δασμών σε κινέζικα προϊόντα εκτιμάται πως θα κοστίσει τουλάχιστον 30 δισ. δολ. στην κινεζική οικονομία, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις πως το ποσό αυτό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί και να φτάσει ακόμα και τα 60 δισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, παραμένουν οι πιέσεις από τη χθεσινή απόφαση της Fed να αυξήσει το εύρος επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50% - 1,75%, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Jerome Powel, που διαδέχθηκε την Janet Yellen.
Παράλληλα, η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε αιφνιδιαστική αύξηση την περασμένη εβδομάδα, αν και η αύξηση ήταν μικρή, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή αύξηση της απασχόλησης για τον Μάρτιο του 2018, που θα προσφέρει στήριξη στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000, στις 229.000, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαρτίου.
Οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει στις 210.000 την εβδομάδα έως τις 24 Φεβρουαρίου, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των αιτήσεων στις 225.000 για την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στον Nasdaq ασκεί και πάλι η μετοχή του Facebook, που υποχωρεί κατά 0,8%, πιέζοντας χαμηλότερα ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο.
Η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 8,5% τις τρεις προηγούμενες ημέρες.
Ο Mark Zuckerberg έσπασε χθες τη σιωπή του και παραδέχτηκε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε λάθη.
Σε συνέντευξή του στο «CNN», ο Zuckerberg δήλωσε ότι υπήρξε μια «μεγάλη διαρροή εμπιστοσύνης και λυπάμαι πολύ που συνέβη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης