Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΑΕΠΙ: Λάθος η απόφαση της κυβέρνησης για ανάκληση της άδειας

ΑΕΠΙ: Λάθος η απόφαση της κυβέρνησης για ανάκληση της άδειας
Επιστολή του προέδρου της ΑΕΠΙ, Π. Ξανθόπουλου στην υπουργό Πολιτισμού
Επιστολή - απάντηση στην υπουργό Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ, απέστειλε ο Πέτρος Ξανθόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ.
Στην επιστολή του ο κ. Ξανθόπουλος, τονίζει ότι «με μία αιφνιδιαστική κίνηση η Υπουργός Πολιτισμού προέβη σε μια ιδιαιτέρως συγκεχυμένη ανακοίνωση χθες ενώπιον εκπροσώπων των Σωματείων Δημιουργών ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ, της Ένωσης Ελλήνων Εκδοτών και του Σωματείου εργαζομένων της ΑΕΠΙ ,σχετικά με μια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί με ειδική τροπολογία του ν 4481 το κενό που θα δημιουργηθεί από την άμεση ανάκληση αδείας της ΑΕΠΙ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δημιουργών και την αντιπρότασή τους να περιμένει η Κυβέρνηση την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, το οποίο έχει αναλάβει η Ernst & Young - ΕΥ.
Η επιλογή της Ernst & Young για την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου, που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της ΑΕΠΙ, έχει βαρύνουσα σημασία, αφενός επειδή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πλέον καταξιωμένες εταιρείες οικονομικής πιστοποίησης παγκοσμίως και αφετέρου επειδή είναι η ίδια εταιρεία που είχε πραγματοποιήσει τους διαχειριστικούς ελέγχους της ΑΕΠΙ για λογαριασμό του ΟΠΙ.
Και εάν δεν προέκυπταν οι ανεξήγητες καθυστερήσεις και αρνήσεις από την πλευρά του ΟΠΙ να επιτρέψει στην ΕΥ να χρησιμοποιήσει τα ήδη επεξεργασμένα στοιχεία του διαχειριστικού ελέγχου, το επιχειρηματικό σχέδιο θα είχε πιθανότατα ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Το ερώτημα που εύλογα γεννάται προς την Υπουργό Πολιτισμού είναι πώς θεωρεί ότι αν η ΑΕΠΙ με τόσο εξειδικευμένο προσωπικό και με την κρατική επίτροπο επί εννέα μήνες δεν είχε αρκούντως αποτελεσματική λειτουργία τόσο στον τομέα της είσπραξης όσο και στης ομαλής διανομής, πώς θα είναι αποτελεσματικό ένα μικρό γραφείο με ανθρώπους που δεν έχουν την ανάλογη εξειδίκευση και εμπειρία;
Είναι απορίας άξιο το πως ο ΟΠΙ που είναι ένας εποπτεύων ελεγκτικός μηχανισμός, θα γίνει εν ταυτώ και ελεγχόμενος!
Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΠΙ δεν έχουν δείξει την παραμικρή μέριμνα για την τήρηση του νόμου που απαιτεί την ύπαρξη ενός Εποπτικού Συμβουλίου;
Ποιος θα είναι ο ρόλος του Εποπτικού Συμβουλίου – αν τελικά προκύψει- στο πρωτοφανές αυτό μόρφωμα που δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού;
Εδώ, προκαλούνται πολύ έντονες ανησυχίες για τις τυχόν στρεβλώσεις που θα προκληθούν τόσο για την πλευρά των δημιουργών και δικαιούχων όσο και για την ίδια πλευρά των χρηστών μουσικής.

Πέτρος Ξανθόπουλος
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΠΙ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης