Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Φορολογική δικαιοσύνη ζήτησε ο Τσίπρας - Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων οι αμερικανικοί δασμοί

Σύνοδος Κορυφής: Φορολογική δικαιοσύνη ζήτησε ο Τσίπρας - Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων οι αμερικανικοί δασμοί
Σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών από τις ψηφιακές εταιρείες, ζήτησε ο D. Tusk
Τυπική θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς όπως τονίστηκε και στη συνέντευξη Τύπου των D. Tusk και J.C. Juncker, τα βασικά θέματα θα συζητηθούν τόσο κατά τη διάρκεια του σημερινού (22/3) δείπνου εργασίας όσο και κατά την αυριανή (23/3), δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Juncker κατά την ολιγόλεπτη σημερινή (22/3) συνέντευξη Τύπου, «οι περισσότερες απαντήσεις θα δωθούν στην αυριανή συνέντευξη καθώς τα περισσότερα θέματα δεν έχουν ακόμη συζητηθεί».
Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα των "φορολογικών παραδείσων".
Στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η παραπάνω τακτική πλήττει την αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ενωση έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, η οποία είναι θεμελιώδης για τους πολίτες.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας, με τη παράλληλη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει το transfer pricing και τη φοροαποφυγή.
Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των κρατών μελών της Ε.Ε. που θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια από τις αιτίες του κοινωνικού ντάμπιγκ.
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη να καθοριστεί ο δεσμευτικός χαρακτήρας του Πυλώνα Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων και βρήκε στήριξη από χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Σουηδία.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό για την ελληνική κυβέρνηση δεν κλείνει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, επειδή αποτελεί διαρκή στόχο για την ελληνική πλευρά.

Tusk: Σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει "να προστατεύονται πλήρως", διαμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk.
Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συζήτησαν το σκάνδαλο της εταιρείας Cambridge Analytica και την διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.
«Έγινε σαφές από όλους τους ηγέτες ότι η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών πρέπει να προστατεύονται πλήρως.
Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα αυτό το ζήτημα.
Η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται», τόνισε ο κ. Tusk.

... και τα ευτράπελα της Συνόδου

Στο σκοτάδι, χωρίς πέπλο μυστηρίου, βυθίστηκε η αίθουσα όπου η πρωθυπουργός της Βρετανίας T. May υποδεχόταν, για μια ιδιωτική συνάντηση, τον Γάλλο πρόεδρο και την καγκελάριο της Γερμανίας, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο Em. Macron άρχισε να τραγουδάει, για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η May, περιστοιχισμένη από την καγκελάριο Merkel και τον πρόεδρο Macron, πόζαρε στους φωτογράφους, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες των τριών.
Ακριβώς τότε, κάποιος γύρισε τον διακόπτη και τα φώτα έσβησαν.
Μέσα στο σκοτάδι, ακούστηκε η φωνή του μουσικόφιλου Γάλλου ηγέτη να τραγουδάει το «Happy Birthday».
Αλλά δεν έκανε την εμφάνισή της καμία τούρτα με κεράκια.
Τα φώτα άναψαν ξανά και οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν.
Οι τρεις ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν το αίτημα της May να της παράσχουν στήριξη στις κατηγορίες της ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Skripal στο Salsbury.
Μολονότι το θέμα δεν είναι στην ατζέντα αυτής της συνόδου κορυφής, η May δήλωσε κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες ότι θέλει να συζητήσει το Brexit, αφού το "διαζύγιο" απέχει πλέον μόλις έναν χρόνο και μία εβδομάδα. Θα αποχωρήσει αμέσως μετά το δείπνο ενώ οι υπόλοιποι ηγέτες θα συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στο πρόγευμα.
Αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν ότι η Βρετανία μπορεί να παραμείνει μέλος των ευρωπαϊκών θεσμών (χωρίς δικαίωμα ψήφου) μέχρι τα τέλη του 2020 ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης