Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυξήσεις αντικειμενικών τιμών σε 6.070 περιοχές της χώρας – «Βαρύς» ο λογαριασμός ΕΝΦΙΑ 2018

Αυξήσεις αντικειμενικών τιμών σε 6.070 περιοχές της χώρας – «Βαρύς» ο λογαριασμός ΕΝΦΙΑ 2018
Αυξήσεις τιμών έρχεται και στις περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένο το Airbnb
Φωτιά παίρνουν οι αντικειμενικές τιμές σε 6.070 περιοχές της χώρας επιφέροντας μεγάλες αυξήσεις στον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε αυτές τις ζώνες.
Αυξήσεις τιμών έρχεται και στις περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένο το Airbnb. Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, το Γκάζι, ο Κεραμεικός αλλά και περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους λόγω του φαινομένου της Airbnb.
Μαζί και οι τιμές των ακινήτων.
Διαμερίσματα και παλιές  μονοκατοικίες που βρίσκονταν για χρόνια στα αζήτητα μέσα σε λίγους μήνες έγιναν περιζήτητα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που επικρατεί η μόδα της Airbnb οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις στις τιμές ζώνης ενώ άνοδο καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.
Οι ανατροπές αυτές προέρχονται από τις εισηγήσεις που έχουν κάνει οι ιδιώτες εκτιμητές για αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για το 60% των περιοχών της χώρας.
Έπειτα από μια δεκαετία κατάρρευσης της κτηματαγοράς, με τις τιμές των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα να έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο μισό της εμπορικής τους αξίας, οι αλλαγές που εισηγούνται θα φέρουν τα πάνω κάτω στον φορολογικό χάρτη.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου οι περισσότερες αυξήσεις καταγράφονται στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές  της Ελλάδα. Αντίθετα, μειώσεις τιμών παρατηρούνται σε Μακεδονία, Θράκη και Στερεά Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα που υπολογίζει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ η υφυπουργός ανέφερε ότι από «μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων των εκτιμητών, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα» και «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».
Ομως, οι αυξήσεις των τιμών για το 60% των ακινήτων της χώρας θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ οδηγώντας τα έσοδα από τη φορολόγηση της περιουσίας σε πάνω από 2,65 δισ. ευρώ.
«Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία για το 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κ.λπ.», είπε η κ. Παπανάτσιου.
Σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και παράλληλα διευκρίνισε την παρανόηση που υπάρχει για την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης των τιμών στις συναλλαγές. «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές» ανέφερε η υφυπουργός.
Από την ανάλυση των στοιχείων των εκτιμητών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

- Για το 60% των περιοχών, ήτοι 6.070 ζώνες σε σύνολο 10.200, επέρχεται αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο αλλά και σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κρήτη. Αυξήσεις επέρχονται και στις περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένο το Airbnb.

- Για τις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις της τάξης του 10% - 20% σε σχέση με τις ισχύουσες.

- Στις λαϊκές συνοικίες καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% αφού σήμερα οι τιμές ζώνης βρίσκονται πολύ χαμηλά κάτω από τα 600- 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

- Για το 23%, δηλαδή για 2.300 ζώνες, επέρχεται μείωση τιμών και συγκεκριμένα για την Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα.

- Οι τιμές είναι αμετάβλητες για το υπόλοιπο 17% των ζωνών.

Από την επόμενη εβδομάδα το έργο της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών θα αναλάβει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.
Όπου διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις θα προχωρά σε διορθώσεις και θα δίνει νέες τιμές.
Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή να παραδώσει τις προτάσεις της αμέσως μετά  την Κυριακή του Θωμά ενώ τον τελικό λόγο για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα θα τον έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης