Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Προστατευτισμός και δημόσιες δαπάνες μπορούν να γκρεμίσουν ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα

Draghi: Προστατευτισμός και δημόσιες δαπάνες μπορούν να γκρεμίσουν ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα
Τέσσερα σημεία – φωτιά που μπορούν να καταστρέψουν την θετική εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, συμμετείχε στη σημερινή (22/3) πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλες, κάτι το οποίο άλλωστε επιβεβαίωσε και δημοσίως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ο κ. Tusk, στην ολιγόλεπτη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι ο κ. Draghi τόνισε στους ηγέτες της Ένωσης ότι η θετική πορεία της οικονομίας είναι γεγονός αλλά προσέθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει λύσει όλα της τα προβλήματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ο κ. Draghi επεσήμανε τέσσερα σημεία-φωτιά, τα οποία μπορούν να σταματήσουν την καλή εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου.
Όπως αναφέρει πολύ καλά πληροφορημένη πηγή στο Bloomberg ο Draghi υποστήριξε ότι «οι επενδύσεις αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 10ετίας, το χρέος του ιδιωτικού τομέα υποχωρεί και οι κεφαλαιακοί δείκτες των υγιών τραπεζών βρίσκονται σήμερα κατά 50% υψηλότερα απ’ ότι ήταν όταν ξεκίνησε η κρίση».
Ως εδώ υπάρχει η περιγραφή μίας πραγματικά «ροζ εικόνας» για την ευρωπαϊκή οικονομία, όμως ο επικεφαλής της ΕΚΤ φρόντισε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τέσσερις βασικούς κινδύνους που απειλούν να «ξεβάψουν» αυτήν την καλή εικόνα.
Πρόκειται για τους παρακάτω:

- Εμπορικός προστατευτισμός και χαλάρωση της ισχύος των πολυεθνικών θεσμών στην επίλυση διαφωνιών είναι δύο από τους μεγαλύτερους πιθανούς κινδύνους.
Η επιβολή δασμών ή άλλων παρόμοιων μέτρων είναι ικανή να οδηγήσει σε χαλάρωση της εμπιστοσύνης.

- Με τη νομισματική πολιτική να είναι ακόμη χαλαρή το ενδεχόμενο χαλάρωσης των εποπτικών κανόνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τοξικό μείγμα για την οικονομία.

- Εάν υπάρξει πτώση των αποτιμήσεων σε αμερικανικά στοιχεία ενεργητικού μπορεί να ακολουθήσει ένα ντόμινο. Άλλωστε αυτό συνέβη στις αρχές του 2018, όταν οι αμερικανικές αγορές υποχωρούσαν για πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις.
Το γεγονός ότι η υποχώρηση έμεινε μόνο στις μετοχικές αγορές δεν θα πρέπει να αποτελέσει παράγοντα εφησυχασμού.

- Αλλαγές στην εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική (πιθανώς αυτό να αποτελεί και ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση) θα αποδειχθούν μεγάλο λάθος.
Η αύξηση των δημόσιων δαπανών μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση την οικονομία τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ. Επίσης η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ υπάρχει περίπτωση να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, και να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο την παγκόσμια οικονομία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης