Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Πλαστικά σκουπίδια 80.000 μετρικών τόνων κείτονται στον Ειρηνικό Ωκεανό

tags :
Έρευνα: Πλαστικά σκουπίδια 80.000 μετρικών τόνων κείτονται στον Ειρηνικό Ωκεανό
Ένα ασύλληπτος όγκος πλαστικών σκουπιδιών κατακλύζει τον Ειρηνικό Ωκεανό
Ένας ασύλληπτος όγκος πλαστικών σκουπιδιών κατακλύζει το βόρειο κομμάτι του Ειρηνικού Ωκεανού («Great Pacific Garbage Patch»), με έκταση που είναι διπλάσια (1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) από την αμερικανική πολιτεία του Τέξας!
Σύμφωνα με την έρευνα που παραθέτει στο Scientific Reports η Ocean Cleanup Foundation, περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια κομμάτι πλαστικών σκουπιδιών κείτεται πλέον στη θαλάσσια περιοχή, συνολικού βάρους 80.000 μετρικών τόνων.
Η ποσότητα αφορά το 8% του παγκόσμιου όγκου πλαστικών σκουπιδιών, επισημαίνεται, ενώ είναι ακόμη και 16 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με αντίστοιχες έρευνες!



Να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eunomia Research & Consulting από το 2016, 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού προστίθενται κάθε χρόνο στη θάλασσα.
Το συντριπτικό ποσοστό 94% των πλαστικών που καταλήγουν στην θάλασσα βρίσκονται στο θαλάσσιο έδαφος και όχι στην επιφάνεια, ενώ υπολογίζεται πως για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο του βυθού βρίσκονται 70 κιλά πλαστικού.
Συγχρόνως, το ποσό των πλαστικών που βρίσκεται στις παραλίες είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκεται στους ωκεανούς.
Τα τρία είδη πλαστικών σκουπιδιών που εντοπίζονται πιο συχνά στην θάλασσα είναι τα αποτσίγαρα, το φίλτρο τους αποτελείται από πλαστικό, πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να αυξήσει την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών 55% μέχρι το 2025 και να μειώσει όλα τα σκουπίδια στους ωκεανούς και όχι μόνο τα πλαστικά κατά 30% μέχρι το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης