Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας τα σύνορα Ιράν - Πακιστάν - Τα σχέδια της Κίνας και οι ΗΠΑ

Στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας τα σύνορα Ιράν - Πακιστάν - Τα σχέδια της Κίνας και οι ΗΠΑ
Στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας τα σύνορα Ιράν - Πακιστάν - Τα σχέδια της Κίνας και ο ρόλος των ΗΠΑ
Τα σύνορα Ιράν-Πακιστάν περιέχουν όλα τα συστατικά για μια γεωπολιτική έκρηξη - περιφερειακές αντιπαλότητες, συγκρούσεις σουνιτών-σιτιών, εθνικοί αντάρτες, κατασκοπεία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εμπορία ανθρώπων αναφέρει σε ανάλυσή το Hudson Institute.
Η Κίνα θεωρεί ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι τόσο σημαντική που προχώρησε σε μια σειρά συνομιλιών για την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν το 2017.
Μεγάλο μέρος της επένδυσης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα στον οικονομικό διάδρομο Κίνας - Πακιστάν (CPEC) εξαρτάται από την εμπορική βιωσιμότητα του πακιστανικού λιμένα Gwadar κοντά στα σύνορα του Ιράν.
Επιπλέον, το CPEC είναι το περιφερειακό πλέγμα της πρωτοβουλίας Belt and Road, ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη σύνδεση της Ευρασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με την Κίνα μέσω μιας σειράς χερσαίων και θαλάσσιων οικονομικών ζωνών.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-03-03_11-17-29_1.jpg?itok=k0gXRGVs

Επιπλέον, η προγραμματισμένη κατασκευή της κινεζικής ναυτικής βάσης στη χερσόνησο Jiwani του Πακιστάν, ακόμα πιο κοντά στα ιρανικά σύνορα που βρίσκεται στο στόμα του Περσικού Κόλπου, είναι ένας κρίσιμος στρατιωτικός κόμβος στις εγκαταστάσεις της Κίνας που έχουν σχεδιαστεί για να κυριαρχούν στις στρατηγικές θαλάσσιες λωρίδες της Αραβικής θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού.
Τέτοιες φιλοδοξίες αποτελούν άμεση οικονομική και στρατιωτική απειλή για την Ινδία.
Εμπορικά, το λιμάνι του Gwadar ανταγωνίζεται την κοινή ιρανική-ινδική ανάπτυξη του λιμανιού του Chabahar, μόλις 150 χιλιόμετρα δυτικά.
Σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές, η Σαουδική Αραβία συμβάλλει στην αστάθεια της παραμεθόριας περιοχής με τη χορηγία παραστρατιωτικών σουνιτικών ομάδων, όπως οι Jaish al-Adl, οι οποίοι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ιράν από ασφαλή καταφύγια στο Πακιστάν.
Το Ιράν αντιδρά με το να υποστηρίξει το Baloch Liberation Front (BLF), μια εθνοτική αυτονομιστική ομάδα που ζητά την ανεξαρτησία του Βαλουχιστάν.
Τα μέλη του BLF βρίσκονται στο ιρανικό έδαφος και διεξάγουν συστηματικά διασυνοριακές επιχειρήσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων του Πακιστάν.
Τα μέλη του BLF εκτιμάται ότι έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, συχνά μέσω εμπόρων  ναρκωτικών που ενεργούν ως ενδιάμεσοι.
Τα μέλη του BLF μερικές φορές μπερδεύονται με τους αντι-Σιίτες ομολόγους τους.
Πριν από μερικούς μήνες, μια ομάδα BLF υπέστη λανθασμένη επίθεση από τους ιρανούς συνοριοφύλακες.
Ένα μέλος, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από το τον ιρανικό στρατό.
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας απελευθερώθηκαν αργότερα από τις ιρανικές δυνάμεις.
Υπάρχουν επίσης ομάδες ναρκω- τρομοκρατών στην πακιστανική πλευρά των συνόρων με έμμεσους δεσμούς με την κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ.
Οι Lashkar-e-Khorasan, μια υποτιθέμενη θυγατρική ομάδα της Ισλαμικής Πολιτείας, έχει αναφερθεί ότι εμπλέκεται στον "καθαρισμό" του δυτικού Μπαλοκιστάν από τις εθνοτικές ομάδες Sufi Zikris, Shia Hazaras, Hindus, Christians, Ahahmadis, Sikhs ή οποιουδήποτε άλλου αρνείται να ασπαστεί την ακραία μορφή του σουνιτικού Ισλάμ.
Ο υποτιθέμενος ηγέτης των Lashkar-e-Khorasan είναι ο Mullah Shahmir Bizenjo, του οποίου ο ξάδερφος είναι ο γερουσιαστής Hasil Bizenjo, μέλος του εθνικού κόμματος και επί του παρόντος Υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Πακιστάν.
Σύμφωνα με το Daily Beast, ένας από τους πιο γνωστούς λαθρέμπορους οπίου, είναι ο Imam Bizenjo, γνωστός και ως Imam Bheel, του οποίου ο γιος Yaqoob Bizenjo, ήταν μέλος της Πακιστανικής Εθνοσυνέλευσης μέχρι το 2013.
Μια πιο δυσοίωνο απόδειξη της αστάθειας των συνόρων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν είναι η επιστροφή της ταξιαρχίας "Zainebiyoun".
Ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του στη συριακή διαμάχη, το Ιράν δημιούργησε μια μονάδα αποτελούμενη από πακιστανούς εθελοντές Σιιτών που εκπαιδεύτηκαν από την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά Corp (IRGC), οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα στην καταπολέμηση του καθεστώτος Assad ενάντια σε σουνίτες μαχητές.
Φημολογείται ότι τα μέλη του "Zainebiyoun" διεισδύουν τώρα στο Πακιστάν για να παρέχουν βοήθεια στην εθνοτική μειονότητα Hazara, μια κοινότητα που επί πολλά χρόνια δέχεται επιθέσεις από Σιιτικές ομάδες στο Πακιστάν.
Οι κινεζικές προσπάθειες για τη συμφιλίωση Ιράν - Πακιστάν έχουν καρποφορήσει.
Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε πλήθος συμφωνιών σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η άμυνα, η ανάπτυξη όπλων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι τράπεζες.
Το Ιράν επιδιώκει να χωρίσει το Πακιστάν από τη Σαουδική Αραβία, ενώ το Πακιστάν προσπαθεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις και με τα δύο κράτη.
Η Κίνα επωφελείται από τη μείωση των εντάσεων μεταξύ όλων των περιφερειακών χωρών προκειμένου να προωθήσει τους ευρύτερους οικονομικούς και στρατιωτικούς στόχους της.
Το μάθημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι το Αφγανιστάν "κολυμπά" σε μια θάλασσα αστάθειας.
Η αμερικανική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην αξιοποίηση της αστάθειας για να αναχαιτίσει την κινεζική ηγεμονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης