Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Ύποπτη» κλιμάκωση του SSM για τις ελληνικές τράπεζες – Η Nouy θέλει σκληρή εξυγίανση, ο Draghi θέλει «πολιτική λύση»

«Ύποπτη» κλιμάκωση του SSM για τις ελληνικές τράπεζες – Η Nouy θέλει σκληρή εξυγίανση, ο Draghi θέλει «πολιτική λύση»
Υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί πρόσθετος λογαριασμός προβλέψεων στο stress tests πέραν από αυτόν που έχει σε κάποιο βαθμό προβλεφθεί.
Εν μέσω ενός πολύ σημαντικού για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών stress tests που θα ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί 5 ή 19 Μάιου ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θέτει εκ νέου στο μικροσκόπιο τις ελληνικές τράπεζες εξέλιξη ιδιαίτερα επιβαρυντική ή τουλάχιστον ανησυχητική.
Υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί πρόσθετος λογαριασμός προβλέψεων στο stress tests πέραν από αυτόν που έχει σε κάποιο βαθμό προβλεφθεί.
Ταυτόχρονα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ασαφές πόσο ξεκάθαρη θέση έχει πάρει καθώς γεννάται το ερώτημα τι ελέγχους και τι αξιολογήσεις πραγματοποίησε στους πρόσφατους ελέγχους στις τράπεζες με το ανασκόπηση των προβληματικών δανείων το TAR, το IFRs 9 κ.α.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες ο SSM διεξάγει πρόσθετους ελέγχους για ορισμένα ζητήματα ενώ η επικεφαλής του SSM η D. Nouy μέχρι τώρα έχει διατυπώσει τις εξής θέσεις
1)Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι 4 ή 3;
Μετά από πολλές παρεμβάσεις και αποτιμήσεις των δεδομένων, η Nouy έχει υπαναχωρήσει και θεωρεί ότι 4 συστημικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
2)Οι προβλέψεις που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι επαρκείς.
Στην θέση αυτή η Nouy δεν έχει υπαναχωρήσει και συνεχίζει να πιστεύει ότι έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει και εγγράψει μεγαλύτερες προβλέψεις.
3)Η Nouy έχει συγκλίνει στις θέσεις – σε κάποιο βαθμό – του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες και είναι οπαδός της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης των κεφαλαίων.
4)Υπάρχει και εύλογα μια επιμονή στο ζήτημα μείωσης των υψηλών NPLs των προβληματικών δανείων και μια επιχειρηματολογία ότι η κερδοφορία των τραπεζών δεν θα ανακάμψει πριν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.
Η επικεφαλής του SSM εμφανίζεται ως η πιο σκληροπυρηνική όχι μόνο γιατί αποχωρεί στο τέλος του 2018 και εύλογα δεν θέλει να κατηγορηθεί από τον…επόμενο ότι δεν πραγματοποίησε αξιόπιστα stress tests αλλά και γιατί πιστεύει ότι πρέπει το ελληνικό τραπεζικό πρόβλημα να επιλυθεί εδώ και τώρα.
Στον αντίποδα o Μ. Draghi της ΕΚΤ εμφανίζεται πιο ελαστικός και δίνει μια πολιτική διάσταση στο ελληνικό ζήτημα.
Κατά τον Draghi το stress tests των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να αξιολογηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των επίσημων δανειστών για την πορεία τηε Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή.
Η βασική στρατηγική είναι ότι άπαξ και θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο τύπου υβριδικής λύσης με ενσωμάτωση μέρους του clean exit με συμμετοχή της Ελλάδος στο capital buffer δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί τραπεζική κρίση.
Ο SSM είναι ανεξάρτητη εποπτική αρχή αλλά ο Draghi ως διοικητής της ΕΚΤ έχει σημαίνοντα ρόλο και παρέμβαση.
Οι έλληνες τραπεζίτες από την μια αντιμετωπίζουν μια σκληροπυρηνική Nouy αλλά από την άλλη…θεωρούν ότι ο ρόλος του Draghi θα είναι εξισορροπητικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης