Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας με φόντο την Τουρκία – Τσίπρας: Να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας με φόντο την Τουρκία – Τσίπρας: Να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο
Οι δηλώσεις της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας, από τα Ψαρά, καλώντας την να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Εξίσου αυστηρά και προς κάθε κατεύθυνση, με φόντο όμως την Τουρκία και την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης, ήταν τα μηνύματα που έστειλαν μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα με δηλώσεις τους, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμμένος,  όσο και η Φ. Γεννηματά, ο Β. Λεβέντης, ο Ν. Φίλης, ο κ. Χατζηδάκης, ο Η. Κασιδιάρης.
Σήμερα "καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις", ανέφερε από την Ορεστιάδα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θεώρησε υποχρέωσή του να βρεθεί στον τόπο καταγωγής και κατοικίας ενός εκ των δύο αξιωματικών μας, που κρατούνται ακόμα σε τούρκικες φυλακές.

Τσίπρας: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

Από τα Ψαρά ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Υπογράμμισε ότι η φίλη Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και να κατανοήσει ότι η τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του.
Όπως είπε, η Ελλάδα είναι πόλος και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας και γι' αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα.
Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πόλος αξιών, μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες, μια χώρα που επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με τους γείτονές της.
Το μήνυμα του κ. Τσίπρα από τα Ψαρά ήταν τριπλό, αφού εκτός από αυτό που αφορούσε την Τουρκία, έκανε αναφορά στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι κρατούμενοι στην Αδριανούπολη, αλλά και στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι σκέψεις μας, όχι μόνο σήμερα, είναι στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς», που παραμένουν στην Αδριανούπολη και για τους οποίους, όπως είπε, κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν σύντομα.
Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο διάβα των χρόνων όπου η λήθη επέτρεψε στα παλιό να επιτρέψει, το σκοταδισμό, να βγει στο προσκήνιο, είχαμε μεγάλες τραγωδίες που γνώρισε η Ευρώπη, αλλά και ότι «σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έτος του ’21 είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά, παρά τις δυσκολίες».
Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο και έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη».
Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα  μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της, ενώ αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες.
Όπως είπε, «η επόμενη σελίδα της ιστορίας μας ανήκει σε μια Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα τραύματα της οικονομικής κρίσης και την ασφυκτική επιτροπεία που βιώσαμε τα τελευταία 8 χρόνια, σε  λίγους μήνες «τελειώνει αυτή η περίοδος και τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ξαναστήσουμε σε στέρεα θεμέλια το αύριο του τόπου μας, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια και με επίγνωση ότι δεν πρέπει ποτέ να γυρίσουμε στις δύσκολες στιγμές που πρόσφατα περάσαμε».
Σημείωσε ότι  «η Ελλάδα μπορεί ξανά να πατήσει αυτοδύναμη στα δικά της πόδια στις δικές της δυνάμεις και να ορίσει το μέλλον της».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η καρδιά της Ελλάδας δεν χτυπά στην πρωτεύουσα, αλλά στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

Μητσοτάκης: Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί το συντομότερο

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα», δήλωσε από την Ορεστιάδα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Όπως ανέφερε «σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θεώρησα υποχρέωσή μου να βρεθώ εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα, τόπο καταγωγής και κατοικίας ενός εκ των δύο αξιωματικών μας, που κρατούνται ακόμα σε τούρκικες φυλακές.
Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα".
Εξήγησε ότι σκοπός της εκεί παρουσίας του είναι για να τιμήσει και τους Έλληνες της ακριτικής Ελλάδος «αυτούς που παρά τις αντιξοότητες κρατούνε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας και την κρατούνε ψηλά με αυτοπεποίθηση και φρόνημα».
Υπογράμμισε ότι «η 25η Μαρτίου είναι μια ευκαιρία ν' αναλογιστούμε από πού ήρθαμε και πού φτάσαμε, ως ένα μικρό έθνος χωρίς πολλά μέσα στη διάθεσή του, κατάφερε και πέτυχε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδιανόητο εκείνη την εποχή, να διεκδικήσει και να κερδίσει την ελευθερία του», αλλά και ότι «σήμερα 197 χρόνια μετά από αυτές τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του ελληνισμού, καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι αρετές που μας βοήθησαν καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας μας, ως ανεξάρτητο έθνος, παραμένουν επίκαιρες.
«Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα.
Ενότητα του λαού απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση

Ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, με φόντο όμως την Τουρκία και την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης, έστειλαν μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα με δηλώσεις τους , τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμμένος,  όσο και η Φ. Γεννηματά, ο Β. Λεβέντης, ο Ν. Φίλης, ο κ. Χατζηδάκης, ο Η. Κασιδιάρης.
«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σημειώνοντας ότι  «αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα που όλες οι γενιές έχουν ανανεώσει κάθε φορά με πόνο με αίμα, με αγώνες, μέσα σε αυτά τα περίπου 200 χρόνια από τους αγώνες που εμπέδωσαν την Εθνική Ανεξαρτησία στη χώρα μας».
Όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, να αποδομήσει, να αρνηθεί στη χώρα μας, στο λαό μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις τον ρόλο για μια πύλη και γέφυρα σταθερότητας, ανάπτυξης και ειρήνης στα σύνορα της Ευρώπης με δύο άλλες ηπείρους.
Σ’ αυτό το ρόλο σταθερά μένουμε και για αυτό το ρόλο σταθερά εργαζόμαστε, τόσο με τους αγώνες του ο Ελληνικός λαός, όσο και με την παρουσία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις.»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε Έθνος και Λαός της Ειρήνης, της Φιλίας και της Δημοκρατίας, που, αυτονοήτως, έχουν ως βάση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους».
 « Είμαστε όμως, κατά την Ιστορική μας Κληρονομιά, Λαός και Έθνος που θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας και της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Καμμένος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση», δήλωσε μετά τη στρατιωτική παρέλαση  για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, τονίζοντας χαρακτηριστικά "θα συντρίψουμε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία".
Ό ίδιος ζήτησε «τη στήριξη φίλων και συμμάχων για την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών», λέγοντας ότι  «δεν φτάνουν απλά οι δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις», ενώ στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, τόνισε πως πρέπει «να καταλάβει η Τουρκία ότι μπορεί να στέλνουμε μηνύματα ειρήνης, αλλά τέτοιες πράξεις την απομονώνουν».
Όπως είπε, "ζητώ, από αυτό εδώ το βήμα, την ημέρα της Παλιγγενεσίας, τη στήριξη των φίλων και συμμάχων για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή έγκλειστοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, κατά παράβαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου, κάθε αρχής δημοκρατίας.
Δεν φτάνουν απλώς οι δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις και τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους μας.
Θέλω να ξέρουν ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι μαζί τους.
Θα επιδιώξουμε και θα επιτύχουμε την απελευθέρωσή τους.
Και πρέπει να καταλάβει και η Τουρκία ότι μπορεί να στέλνουμε συνεχώς μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης, που ζητά ο ελληνικός λαός, αλλά τέτοιου είδους συμπεριφορές την απομονώνουν και τη στέλνουν ξανά πίσω, εκεί που ξεκίνησε, από τα βάθη της Ανατολής".
Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
"Είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός, κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη, αλλά όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε, όπως οι Έλληνες μαχητές συνέτριψαν το 1821 μία πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Όσοι σκέφτονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες θα πρέπει να θυμούνται και το 1821, το πώς ο ελληνικός λαός, ως μία ψυχή, ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε την αυτοκρατορία και τη συνέτριψε", είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου "να στηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και να τις αφήσουμε έξω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση", λέγοντας μάλιστα ότι "οι Ένοπλες Δυνάμεις, όταν έχουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.
Με Προστάτιδα την Υπέρμαχο Στρατηγό και τους Προστάτες Αγίους των Ενόπλων Δυνάμεων, με την υψηλή ηθική προετοιμασία του στρατεύματος, τον επαγγελματισμό, την εκπαίδευση και τα μέσα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να διασφαλίσουν την ειρήνη, αλλά και να νικήσουν όποιον τολμήσει να προκαλέσει".

Τι δήλωσαν Γεννηματά - Λεβέντης- Χατζηδάκης - Κασιδιάρης

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά , μεταξύ άλλων , δήλωσε ότι η  επέτειος του ‘21 δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές, αλλά και για να κοιτάμε μπροστά και να αγρυπνούμε, αλλά και ότι "τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα".
«Να γυρίσουν σύντομα τα παιδιά μας από την Ανδριανούπολη», ευχήθηκε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η σημερινή είναι ημέρα εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας, αλλά και ευθύνης για την πολιτική ηγεσία, ενώβ πρέπει «να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα και σταθερότητα μακριά από μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, είπε χαρακτηριστικά πως «συνηθίζουμε να λέμε μεγάλες κουβέντες, όμως αφήσαμε να λιώνουν στις φυλακές της Τουρκίας δυο Ελληνόπουλα και δεν μας δημιουργεί ούτε εντύπωση, ούτε τίποτα και αφήνουμε την εντύπωση ότι αυτή η ιστορία θα τραβήξει επί μακρόν.
Από την άλλη μεριά μιλάμε για εθνική ανάταση, οι συντάξεις, η ανεργία αυξάνεται, πάνω από 600 χιλιάδες πολίτες μας έχουν φύγει για την Γερμανία.
Η κυβέρνηση έχει υπογράψει 3,5% πλεόνασμα μέχρι το 2022, 2,4% μέχρι το 2060 και 99 χρόνια υπερκόφτη, ένα χρεόγραφο να μην πληρωθεί από το δημόσιο θα δημεύεται αυτόματα κάθε περιουσία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Τα μεγάλα λόγια είναι η αυταπάτη".
Και κατέληξε λέγοντας «το 1821 κάνανε το καθήκον τους, τώρα πρέπει να διορθώσουμε τα ελαττώματα της φυλής μας, ο παλαικομματισμός, τα ρουσφέτια, τα αίσχη, η αποστροφή της νεολαίας μας στο πολιτικό σύστημα, όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν. Αν συνεχίσουμε σ' αυτό το χάλι, επί μακρόν, δεν βλέπω η Ελλάδα να ευημερεί. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, σημείωσε πως το μήνυμα της ημέρας είναι "εθνική αυτοπεποίθηση κοινωνική αλληλεγγύη και αναπτερωμένο δημοκρατικό φρόνιμα ως παράγοντες για να είναι η χώρα μας όπως είναι πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή".
Τέλος, ο  βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Η. Κασιδιάρης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το πραγματικό μηνυμα του 1821 σε κάθε Τούρκο και ξένο εισβολέα είναι ότι "αν τολμησει να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα θα έχει ένα σκληρό και βάναυσο τέλος, γιατί τότε μπορεί να ήμασταν σχεδόν άοπλοι αλλά συντρίψαμε μια αυτοκρατορία, ενώ σήμερα είμαστε πάνοπλοι και πανέτοιμοι να χτυπήσουμε τον εχθρο στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα".
Σημειώνεται ότι δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σ. Αγγελίδης, ο οποίος δήλωσε ότι « αυτές τις στιγμές η προκλητικότητα των Τούρκων από τη μία και οι αγώνες των προγόνων μας από την άλλη θα πρέπει να είναι φάρος πορείας για τις δικές μας ενέργειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης