Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan: Ένα ανησυχητικό φαινόμενο, ενώ οι θεσμικοί αποχωρούν, οι μικροεπενδυτές είναι οριακοί αγοραστές μετοχών

tags :
J P Morgan: Ένα ανησυχητικό φαινόμενο, ενώ οι θεσμικοί αποχωρούν, οι μικροεπενδυτές είναι οριακοί αγοραστές μετοχών
Eνώ οι μικροεπενδυτές αγοράζουν, οι θεσμικοί επιμένουν ως πωλητές και έτσι εξηγείται η διόρθωση 10% του Dow Jones από το υψηλό στις 26 Ιανουαρίου 2018.
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που οι θεσμικοί αποχωρούν, οι μικροεπενδυτές αγοράζουν μετοχές προειδοποιεί η J P Morgan.
Μπορεί οι μικροεπενδυτές να στηρίζουν τις αγορές ειδικά την Wall τελευταία αλλά οι θεσμικοί επενδυτές είναι καθαρά πωλητές.  
Όπως αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα οι μικροεπενδυτές θα χρησιμεύσουν ως ο οριακός αγοραστής μετοχών στο σημερινό περιβάλλον.
Να ληφθεί υπόψη ότι σημειώθηκαν εισροές ρεκόρ στα ETF την τελευταία εβδομάδα ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όπως αποδεικνύεται οι μικροεπενδυτές είναι και πάλι ο «οριακός αγοραστής μετοχών», ακόμη και όταν οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να μετοχές.


Ωστόσο και ανεξάρτητα του τι έκαναν οι μικροεπενδυτές, οι θεσμικοί επενδυτές και τα funds δεν φάνηκαν να ενδιαφέρονται να επανατοποθετηθούν στις αγορές, το φαινόμενο αυτό είχε εμφανιστεί έντονα το 2007 πριν την κρίση….
Πάντως ενώ οι μικροεπενδυτές αγοράζουν, οι θεσμικοί επιμένουν ως πωλητές και έτσι εξηγείται η διόρθωση 10% του Dow Jones από το υψηλό στις 26 Ιανουαρίου 2018.
Οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να δρουν ως εμπόδιο για την αγορά μετοχών και φαίνεται ότι έχουν γίνει ακόμα πιο επιφυλακτικοί.


Στην ανάλυση της η J P Morgan διερωτάται τι έχει κάνει τους θεσμικούς επενδυτές τόσο προσεκτικούς τον τελευταίο μήνα και απαντά ότι "υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι που έχουν καταστήσει τόσο επιφυλακτικούς τους θεσμικούς επενδυτές":
1)Η κυκλική δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και μια προφανής κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων αυξάνει τους μακροοικονομικούς κινδύνους.
2)Οι θεσμικοί επενδυτές πιστεύουν ότι η ανοδική πορεία στις αγορές μετοχών έχει διαρραγεί.
Ως αποτέλεσμα, οι στρατηγικές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις μετοχές δεν είναι ελκυστικές.
3) Οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να είναι μη ελκυστικές και ως εκ τούτου η διόρθωση κατά 9%-10% μέχρι στιγμής από την κορυφή της 26ης Ιανουαρίου δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να προκαλέσει επανατοποθετήσεις.
Σύμφωνα με την J P Morgan ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχικές αγορές είναι ότι η διόρθωση 10% δεν είναι αρκετή και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συνέχεια.

Πως θα κινηθούν οι  μικροεπενδυτές;

Θα  μπορούσαν να αντισταθμίσουν την «προσεκτική» στάση των θεσμικών επενδυτών;
Είναι απίθανο: Σύμφωνα με την J P Morgan, όταν εξετάζουμε τη μεταβλητότητα των εβδομαδιαίων ροών κεφαλαίων ETF, η μεγάλη εικόνα είναι ότι, μετά από διακοπή του Φεβρουαρίου, οι μικροεπενδυτές έχουν ξαναρχίσει τις αγορές μετοχών μέσω των ETF του Μαρτίου.
Ωστόσο ο ρυθμός του Μαρτίου φαίνεται πολύ αδύναμος για να προωθήσει την αγορά μετοχών, ειδικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες πριν από τη διόρθωση του Φεβρουαρίου.
Άρα οι θεσμικοί απέχουν και οι δυνάμεις των μικροεπενδυτών δεν επαρκούν.
Η J P Morgan ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι η επίμονη επιφυλακτική στάση των θεσμικών επενδυτών αναδεικνύεται ως μια σημαντική πρόκληση για τις αγορές μετοχών βραχυπρόθεσμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης