Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποσύρεται το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Αποσύρεται το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι αποσύρεται από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν επιμέρους ζητήματα
Αποσύρεται από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι αποσύρεται από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία και ότι θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τα φιλοζωϊκά σωματεία αλλά και απλούς πολίτες, καθώς όπως καταγγέλουν επί της ουσίας καταργείται η εθελοντική φιλοζωική δράση, ενώ θεωρούν πως ανοίγει ο δρόμος για ευθανασίες ζώων.
Παραλληλα κατηγορούν τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη ότι αβαντάρει το εμπόριο ζώων, αφού το νομοσχέδιο απαγορεύει τις υιοθεσίες.
Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος  αναφέρει για το νομοσχέδιο ότι δίνει στον κτηνίατρο έναν ρόλο ασύμβατο με την ιδιότητα και την αποστολή του, έναν ρόλο που δεν του αρμόζει. Παρεμβαίνοντας στο επιστημονικό έργο του κτηνιάτρου, επιβάλλει την υποχρεωτικότητα ιατρικών πράξεων και δη χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς καμία σχετική επιστημονική τεκμηρίωση ή έστω γνωμοδότηση, ενώ απαγορεύει την περίθαλψη ζώων που δεν έχουν έγγραφο αναγνώρισης κλπ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι  δεν είναι δυνατό ζώο που χρήζει ιατρικής περίθαλψης να μπαίνει στο κτηνιατρείο και ο κτηνίατρος με γραφειοκρατικά κριτήρια να επιλέγει αν  θα το περιθάλψει ή όχι. Σαφώς και ο σύλλογος είναι  υπέρ της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής των ζώων, αλλά δεν ΕΊΝΑΙ δυνατόν να γίνουν οι κτηνίατροι ελεγκτικές αρχές.
Σε ότι αφορά τα τέλη ζωοφιλίας  οι κτηνίατροι σχολιάζουν ότι σε αυτό το σχέδιο νόμου το κράτος παραιτείται από την υποχρέωσή του να διασφαλίσει τις βασικές παροχές στο σύνολο των πολιτών και μεταφέρει την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά.
Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός τόνισε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου ήταν να ελεγχθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων και ότι όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και οι τεχνικές τους λεπτομέρειες έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης