Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βαρδινογιάννης και Credicom οι επικρατέστεροι για την Επενδυτική Τράπεζα, ερωτηματικό η Fosun – Η μάχη δεν θα κριθεί μόνο στο ακριβό τίμημα

Βαρδινογιάννης και Credicom οι επικρατέστεροι για την Επενδυτική Τράπεζα, ερωτηματικό η Fosun – Η μάχη δεν θα κριθεί μόνο στο ακριβό τίμημα
Το βασικό ερώτημα είναι που θα κριθεί η μάχη των βασικών διεκδικητών και όπως όλα δείχνουν θα κριθεί σε δύο μέτωπα...τίμημα και εγκρίσεις από την ΤτΕ
Από το πλήθος των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Επενδυτική Τράπεζα δύο σχήματα προκρίνονται ως βασικοί διεκδικητές επί της ουσίας.
Να σημειωθεί ότι έχουν κυκλοφορήσει πολλά ονόματα πολλά εξ αυτών είναι εκτός πραγματικότητας π.χ. η Olympia Group ή η Euroxx δεν έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία ή η Axia η οποία είναι σύμβουλος της Credicom για την αύξηση κεφαλαίου. 
Οι δύο βασικοί διεκδικητές θα είναι


1)Το σχήμα Βαρδινογιάννη

2)Η Credicom με την Atlas Capital

3)Υπό άλλες συνθήκες προφανώς θα εντασσόταν στους βασικούς διεκδικητές και η κινεζική Fosun αλλά υπάρχουν τα εξής ζητήματα είναι μικρό deal, προσφέρουν discount επί του τιμήματος και ήδη στοχεύουν και στην Εθνική Ασφαλιστική.
Πρακτικά η Fosun είναι ο ισχυρότερος όμιλος έναντι όλων αλλά δεν σημαίνει ότι την Επενδυτική Τράπεζα θα την πάρει ο ισχυρότερος.
Εάν η Fosun πάρει την Εθνική Ασφαλιστική που έχει συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα δεν έχει ουσιώδες επιχειρηματικό νόημα η Επενδυτική Τράπεζα για τους κινέζους.
Ωστόσο στο παρελθόν η Fosun είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει το 10% της τράπεζας Πειραιώς και στο παρά μισό ούτε καν στο παρά ένα της συμφωνίας χάλασε το deal για λόγους που αφορούν την Fosun.
Πειραιώς και Fosun είχαν δώσει τα χέρια τα managements αλλά...η σύλληψη του επικεφαλής της Fosun ακύρωσε την συμφωνία.
Το σκέλος της Fosun που ασχολείται με τις τράπεζες και το σκέλος της Fosun που ασχολείται με τις ασφαλιστικές δραστηριότητες είναι δύο διαφορετικές δραστηριότητες αλλά ακόμη δεν φαίνεται τόσο καθαρό ή τόσο ορατό το όφελος από την Επενδυτική Τράπεζα. 
4)Ο ρόλος του fund Τosca χρήζει προσοχής γιατί γενικώς διαθέτει καλή ρευστότητα.

Το βασικό ερώτημα είναι που θα κριθεί η μάχη των βασικών διεκδικητών και όπως όλα δείχνουν θα κριθεί σε δύο μέτωπα...τίμημα και εγκρίσεις από την ΤτΕ
Το τίμημα αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 80 και 100 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση την τρέχουσα κεφαλαιακή θέση της Επενδυτικής Τράπεζας με 82 εκατ σημαίνει ότι οι προσφορές αποτιμούν την Επενδυτική τουλάχιστον 1 φορά την λογιστική αξία.
Η αποτίμηση αυτή είναι ακραία αν ληφθεί υπόψη ότι οι συστημικές τράπεζες αποτιμώνται 0,30 με 0,35 της λογιστικής αξίας.
Το τίμημα είναι η μια παράμετρος που θα κρίνει τον τελικό αγοραστή της Επενδυτικής Τράπεζας καθώς ο βασικός μέτοχος η Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου αναζητάει εναγωνίως κεφάλαια.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που θα κρίνει τον τελικό πλειοδότη.
Το κάθε σχήμα πρέπει να πάρει άδεια και εγκρίσεις από την ΤτΕ.
Η Credicom έχει πλεονέκτημα γιατί πρόσφατα έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις από την ΤτΕ.
Η πλευρά Βαρδινογιάννη θα λάβει τις σχετικές εγκρίσεις.
Το βασικό ζητούμενο είναι ποιον θα εγκρίνει η ΤτΕ και φαίνεται ότι ενώ το ισχυρό χαρτί είναι ο Βαρδινογιάννης…η Credicom παίζει επί ίσοις όροις.
Το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η Credicom δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει τα κεφάλαια από την αύξηση των 250 εκατ.
Αλλά η Altas Capital έχει δεσμευθεί ότι θα εισφέρει 50 εκατ άμεσα για να κλείσει το deal με την Επενδυτική Τράπεζα.
Η αύξηση κεφαλαίου της Credicom θα είναι επιτυχής και ο στόχος να αντληθούν 250 εκατ θα επιτευχθεί.
Γιατί θέλει η Credicom την Επενδυτική Τράπεζα;
Α)Γιατί αγοράζει με 80 εκατ 80 εκατ κεφάλαιο χωρίς προβλήματα
Β)Αγοράζοντας την Επενδυτική Τράπεζα κλείνει την πόρτα σε άλλους ανταγωνιστές και έτσι μονοπωλεί τον χώρο των μικρών τραπεζών.
Η Credicom φαίνεται ότι έχει διάφορα στηρίγματα εσχάτως και επίσης φαίνεται να έχει "ανθρώπους" στο εσωτερικό της Επενδυτικής Τράπεζας.
Συμπέρασμα

Δύο είναι οι πραγματικοί διεκδικητές της Επενδυτικής Τράπεζας το σχήμα Βαρδινογιάννη και η Credicom και παραμένει μεγάλο ερωτηματικό η Fosun.
Τα υπόλοιπα σχήματα σέρβοι, funds, εφοπλιστές...δεν έχουν ουσιώδεις πιθανότητες.
Επίσης ο Άνθιμος Θωμόπουλος παρ΄ ότι αναφέρεται δεν εμπλέκεται σε κάποιο σχήμα.

Σοβαρή υποσημείωση

Επειδή γράφονται πολλά και κυρίως πολλά εκτός πραγματικότητας
Στην διαδικασία για την Επενδυτική δεν συμμετείχαν η Olympia Group, δεν συμμετείχε η Euroxx και δεν συμμετείχαν και πολλοί άλλοι.
Οπότε τα μισά ονόματα που διαρρέονται είναι εκτός πραγματικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης