Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πλαίσιο: Αύξηση καθαρών κερδών 9,5% το 2017, στα 4,9 εκατ. ευρώ - Στα 10,7 εκατ. τα EBITDA

Πλαίσιο: Αύξηση καθαρών κερδών 9,5% το 2017, στα 4,9 εκατ. ευρώ - Στα 10,7 εκατ. τα EBITDA
Αύξηση κερδών και πωλήσεων ανέφερε για το 2017 η Πλαίσιο Computers
Αύξηση κερδών και πωλήσεων ανέφερε για το 2017 η Πλαίσιο Computers, «κόντρα» στην στάσιμη ιδιωτική κατανάλωση και στην «εύθραυστη» καταναλωτική διάθεση στο λιανικό εμπόριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα (2/74/2018) η εταιρεία.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Πλαίσιο ενισχύθηκαν κατά 9,5% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκαν στα 4,9 εκατ. ευρώ, από 4,476 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στο σύνολο του 2017, κυρίως χάρη στη βελτίωσή τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (ποσοστό αύξησης 5%).
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 286 εκατ. ευρώ, έναντι των 283 εκατ. του 2016, βελτιωμένες κατά 1%.
Τα μεικτά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 2,8% στα 62,1 εκατ. ευρώ, από 60,5 εκατ. ευρώ, μετά από ενίσχυση του περιθωρίου μεικτού κέρδους.
Την ίδια ώρα, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 5,9%, στα 10,7 εκατ. ευρώ, από 10,1 εκατ. ευρώ το 2016, παρά την αρνητική διαφοροποίηση των λοιπών εσόδων κατά περίπου 2,5 εκατ.
Τα κέρδη προ φόρων ανέκαμψαν σε διψήφιο ποσοστό, στα 7,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ισχυρές ήταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές της εταιρείας, στα 12 εκατ. ευρώ, λόγω λελογισμένης αύξησης των αποθεμάτων και ορθολογικής διαχείρισης των προμηθευτών, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, πλέον του μισού της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό της, ενώ η καθαρή της ρευστότητα ανήλθε στα 37 εκατ. ευρώ.
Η κεφαλαιακή της διάρθρωση εμφανίζεται ισχυρή μετά και την περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων στα 90,3 εκατ. ευρώ, ενώ η λογιστική της αξία διαμορφώνεται περίπου στο 1:1, με το προτεινόμενο μέρισμα να εμφανίζει βελτίωση μεγαλύτερη της ανόδου της κερδοφορίας, στα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Πλαισίου, κ. Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε:
«Το 2017 υπήρξε μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον όμιλο, καθώς σημειώθηκε ουσιαστική μεγέθυνση σε όλα τα βασικά οικονομικά μας μεγέθη, σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη και η καταναλωτική διάθεση στο λιανικό εμπόριο, εύθραυστη.
Οδηγός για την καθολική αυτή βελτίωση υπήρξε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το δεύτερο εξάμηνο, κατά το οποίο είδαμε τον κύκλο εργασιών μας να ανακάμπτει κατά 5%.
Μας ικανοποιεί ακόμα περισσότερο ότι παραπάνω επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο επιτεύχθηκαν χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στα περιθώρια απόδοσής μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και στο σύνολο του έτους η καθαρή κερδοφορία μας βελτιώθηκε σχεδόν 10%, η αύξησή της στο δεύτερο μισό της χρονιάς είναι διπλάσια!
Αν μάλιστα δεν ληφθούν υπόψη οι αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές που επιβάρυναν τα αποτελέσματα του 2017 σε σχέση με το 2016, η βελτίωση του EBITDA θα ξεπερνούσε το 37%.
Εξίσου θετική υπήρξε η πορεία στον Ισολογισμό:
Μειώσαμε τον συνολικό μας δανεισμό και μάλιστα σχεδόν μηδενίζοντας τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μας προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Αυξήσαμε τα διαθέσιμά μας κατά 7 εκατ. ευρώ και κρατήσαμε σταθερές τις απαιτήσεις μας.
Είμαστε δε ενθουσιασμένοι που, τελικά, δημιουργήσαμε νέες λειτουργικές ταμειακές ροές που αγγίζουν τα 12 εκατ. ευρώ και οδήγησαν την καθαρή (απαλλαγμένη από το δανεισμό) ρευστότητά μας στα 37 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω επιδόσεις μας ωθούν στο να ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Στο πλαίσιο αυτό νιώθουμε ότι μπορούμε να προτείνουμε μια ικανοποιητική αύξηση του μερίσματος προς τους μετόχους μας, ύψους 7 ευρωλεπτών ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση περίπου 1,6% σε σχέση με την παρούσα αξία της μετοχής.
Οι άνθρωποι και η Διοίκηση της Πλαίσιο, θα είμαστε σε εγρήγορση:
Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να διαθέτουμε τεχνικά άρτια προϊόντα και, κυρίως, να αναβαθμίζουμε διαρκώς το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών.
Στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε επενδύσεις ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ περίπου και, βεβαίως, αναζητούμε τη διαρκή βελτίωση των επιδόσεων μας, διαφοροποιώντας, όταν απαιτείται, την προϊοντική σύνθεση και την εμπορική μας πολιτική, ώστε να ικανοποιούμε τους πελάτες και τους μετόχους μας αλλά και να προσφέρουμε στην Κοινωνία».
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος προσέθεσε:
«Σε μια αγορά που φαίνεται να ανακάμπτει το δεύτερο 6μηνο της χρήσης, η Πλαίσιο πετυχαίνει να αυξήσει πωλήσεις, μερίδια αγοράς και κερδοφορία με τρία σημεία να χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς:
-Οι περισσότερες από 330.000 συναλλαγές για σχολικά είδη (50.000 περίπου παραπάνω από το 2016) διαμόρφωσαν μία εξαιρετική απόδοση στη σχολική περίοδο τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο εμπλουτισμού του πελατολογίου.
-Η δεύτερη χρονιά του Black Friday στο Πλαίσιο είχε τεράστια επιτυχία φτάνοντας περίπου 2.000.000 επισκέπτες στο plaisio.gr και υπερδιπλασιάζοντας τις πωλήσεις ενός ήδη εξαιρετικού Black Friday του 2016.
- Η σημαντική αύξηση πωλήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων, με παράλληλη αύξηση της κατηγορίας του δώρου, δεν υπονομεύθηκε από την εμπορική επιτυχία του Black Friday.
Η Πλαίσιο μέσα στο 2017 κατέκτησε 3 πολύ σημαντικές διακρίσεις, αναδείχθηκε: -ένας από τους κορυφαίους εργοδότες με το καλύτερο περιβάλλον εργασίας στη χώρα στα βραβεία «Best Workplaces» του διεθνούς θεσμού Great Place to Work® -“True Leader” από την ICAP και -μία από τις 21 πιο δυναμικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στα “Growth Awards” Επίσης, έχει εξαιρετική σημασία για εμάς ότι θα εκδώσουμε σύντομα την πρώτη Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας της Πλαίσιο η οποία θα ενισχύσει τη διαρκή μας δέσμευση σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης