Επιχειρήσεις

ΕΥΑΘ: Αναπάντητα τα ερωτήματα για την διακοπή της υδροδότησης - Πού στρέφεται η έρευνα των δικαστικών αρχών

tags :
ΕΥΑΘ: Αναπάντητα τα ερωτήματα για την διακοπή της υδροδότησης - Πού στρέφεται η έρευνα των δικαστικών αρχών
ΕΥΑΘ: Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την διακοπή της υδροδότησης – Που στρέφεται η έρευνα των δικαστικών αρχών
Παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, συνδεόμενες με τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην υδροδότηση της πόλης μετά τη βλάβη στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, έφτασε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα των αρχών επικεντρώνεται σε τρία βασικά σημεία:
Θα μπορούσε να προβλεφθεί η βλάβη στο δίκτυο της ΕΥΑΘ και ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν για να αποφευχθεί η ζημιά;
Έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την άμεση, αποτελεσματική αποκατάσταση της βλάβης;
Υπήρξαν συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο λόγω της πολύμερης διακοπής της υδροδότησης;
Χτες πάντως ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης τόνισε πως η βλάβη δεν οφειλόταν σε λανθασμένους υδραυλικούς χειρισμούς, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχα περιστατικά του 1986, του 1994 και του 2004.
Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τις ημέρες της έλλειψης νερού (καθώς το νερό που στερήθηκε η πόλη λόγω της βλάβης ανερχόταν στο 1/3 της συνολικής συνήθους εαρινής κατανάλωσης), η ΕΥΑΘ προσπάθησε να κάνει δίκαιη κατανομή της τροφοδοσίας "χωρίς πολιτική διαχείριση", με βάση μόνο τα τεχνικά κι επιστημονικά κριτήρια.
Στο μεταξύ, κατά τον κ. Κρεστενίτη, εντός του 2018 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη φάση Α2 του έργου επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, η οποία θα δημιουργήσει μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης (σ.σ. τα τεύχη δημοπράτησης είναι υπό σύνταξη).
Το εν λόγω έργο έχει πάντως διάρκεια κατασκευής 24 μηνών, μαζί με τη δοκιμαστική λειτουργία και μόνο μετά ξεκινά η περίοδος της αποδοτικής λειτουργίας, κάτι που σημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να απολαύσουν τα οφέλη μιας πιο μόνιμης και ασφαλούς λύσης στην τροφοδοσία της πόλης.
 
Ο απαρχαιωμένος αγωγός

Ο αγωγός που παρουσίασε την βλάβη και άφησε χωρίς νερό εκατοντάδες κατοίκους κατασκευάστηκε το 1973.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχη ζημιά είχε εμφανιστεί και το 2004 μάλιστα τότε υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα όπου τότε κάλεσε σε απολογία όλο το διοικητικό συμβουλίου της ΕΥΑΘ.
Μάλιστα το 2013 είχε αποφασιστεί η επέκταση του διυλιστηρίου από τον Αλιάκμωνα προκειμένου να λειτουργήσει επικουρικά η Αραβησσός, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες η υπόθεση ήταν γνωστή στην ΕΥΑΘ από το 2004 αλλά ουδέποτε καταβλήθηκε το απαιτούμενο ποσό για την διόρθωση της ζημιάς.
Στελέχη πάντως της αγοράς επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση Σαμαρά όσο και στην κυβέρνηση Τσίπρα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Και αυτό γιατί, η κυβέρνηση Σαμαρά χωρίς αιτιολογία ακύρωσε στο τέλος του 2012 το διαγωνισμό για την επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, παρότι βρισκόταν λίγο πριν από την οριστική ανακήρυξη αναδόχου.
Ο λόγος συνδεόταν με την απόφαση της τότε κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ οπότε κρίθηκε ότι δεν θα έπρεπε να διατεθούν κεφάλαια ύψους περί τα 40 εκατ. ευρώ για μία εταιρεία η οποία πολύ σύντομα θα περνούσε στα χέρια ιδιώτη.
Εξίσου σημαντική είναι και η ευθύνη έχει όμως και η σημερινή κυβέρνηση καθώς τρία χρόνια τώρα δεν φρόντισε να επαναδημοπρατήσει το έργο παρότι οι μελέτες είναι έτοιμες, από το 2010.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης