Τελευταία Νέα
Πολιτική

H εισαγγελία ζήτησε από τράπεζες και χρηματιστηριακές να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων των εμπλεκόμενων στην Novartis - Επιβεβαίωση ΒΝ

tags :
H εισαγγελία ζήτησε από τράπεζες και χρηματιστηριακές να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων των εμπλεκόμενων στην Novartis - Επιβεβαίωση ΒΝ
Επιβεβαίωση BN: H εισαγγελία ζήτησε από τράπεζες και χρηματιστηριακές να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων των εμπλεκομένων πολιτικών και των οικογενειών τους στην υπόθεση  Novartis
Όλους τους λογαρισμούς στις τράπεζες και στις χρηματιστηριακές εταιρίες των εμπλεκομένων προσώπων αλλά και των μελών των οικογενειών τους στην υπόθεση Novartis θα ανοίξουν μετά από απόφαση της εισαγγελώς διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που ερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην Novartis.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως προηγούμενο δημοσίευμα του bankingnews.gr στις 14:48 σήμερα 3 Απριλίου του 2018.

Αναλυτικότερα με το έγγραφο της, που εστάλη σε όλα τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα καθώς και στην αρμόδια αρχή του Χρηματιστηρίου, η κ. Τουλουπάκη ζητά να της διαβιβαστούν τα πλήρη στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων, τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων καθώς και άυλων περιουσιακών δεδομένων, όπως μετοχές κλπ τόσο για τους δέκα πολιτικούς που αναφέρονται στην δικογραφία για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και για τις συζύγους και τα ενήλικα τέκνα τους.
Η παραγγελία της Εισαγγελέως αφορά τους κκ Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη καθώς και άλλα 28 πρόσωπα ,μέλη των οικογενειών των δέκα πολιτικών.
Η κίνηση της κ. Τουλουπάκη έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί όσον αφορά το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδίκημα το οποίο έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει και για πολιτικούς μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή όσον αφορά το αδίκημα της απιστίας.
Αντίστοιχες παραγγελίες για άνοιγμα λογαριασμών κλπ, έχουν δοθεί από την κ. Τουλουπάκη και για εκατοντάδες μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας τα οποία ελέγχονται και για απιστία, καθώς πρόκειται για κρατικούς υπαλλήλους, αλλά και για παθητική δωροδοκία (δωροληψία) και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Να σημειωθεί ότι με την αποστολή των στοιχείων στην Βουλή, η Εισαγγελία προχώρησε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Novartis για κακουργηματική "δωροδοκία από κοινού και κατ'εξακολούθηση", η οποία στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι είναι "στραφείσα κατά του Δημοσίου" και με όφελος ,που αποκόμισε για λογαριασμό της εταιρίας, "ιδιαίτερα μεγάλο".

Τι έγραφε στις 14:48 σήμερα 3 Απριλίου 2018 το bankingnews

Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν από τις ελληνικές τράπεζες και τις χρηματιστηριακές να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis.
Ουσιαστικά η Δικαιοσύνη «ανοίγει» τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων, πολιτικών και άλλων, στην υπόθεση Novartis, εξέλιξη που εντάσσεται στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας.
Ο λόγος για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Γιώργο Κουτρουμάνη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Με βάση νομικούς κύκλους το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκομένων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η Δικαιοσύνη έχει αποδείξεις δωροδοκίας και δωροληψίας, αλλά ότι ελέγχει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για τυχόν αξιόποινες πράξεις.
Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, η Δικαιοσύνη δεν αποκλείεται να ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί και συνδεδεμένων με τους εμπλεκομένους προσώπων.

Αναρμόδια η επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης

Στις 17 Απριλίου, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, θα λάβει την τελική απόφαση για την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής, να προχωρήσει την έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για τη Novartis.
Η κατεύθυνση της πλειοψηφίας - ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - είναι πως η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει το αδίκημα της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Αμέσως μετά την απόφαση περί της αρμοδιότητας, θα ξεκινήσει η σύνταξη πορίσματος και θεωρείται ότι δεν θα εξαντληθεί η χρονική παράταση που η επιτροπή έχει λάβει, έως την 28η Απριλίου, για να το καταθέσει στην Ολομέλεια.
Ούτως εχόντων, θεωρείται βέβαιο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα τάσσονται υπέρ της επαναδιαβίβασης της δικογραφίας στη δικαιοσύνη.
Η επιτροπή συνεδρίασε χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Θοδωρής Δρίτσας:
"Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, άκουσε τις εισηγητικές τοποθετήσεις των κ.κ. Νίκου Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργου Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) αναφορικά με το ζήτημα της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής.
Και στις δύο τοποθετήσεις, βασική κατεύθυνση και κοινή συνισταμένη, είναι η τεκμηρίωση της αναρμοδιότητας της Βουλής.
Και οι δύο εισηγητές δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πληρέστερη και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση της πρότασης αναρμοδιότητας.
Η ειδική επιτροπή αποφάσισε ότι θα λάβει υπόψη της όλο τον πλούτο των επιχειρημάτων και τοποθετήσεων, από όλα τα μέλη της, στις συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί.
Θα λάβει υπόψη της τα κείμενα που απέστειλε στην επιτροπή ο Ε. Βενιζέλος και τα όσα κατέθεσε κατά τη διάρκεια της αυτοπρόσωπης παρουσίας του, όπως επίσης και τα όσα αναφέρονται σε ζητήματα αρμοδιότητας, εμμέσως ή αμέσως, στις επιστολές των εννέα ακόμη αναφερομένων πολιτικών προσώπων που εκλήθησαν να καταθέσουν και δεν προσήλθαν.
Η ειδική επιτροπή θεωρεί ότι έχει υποχρέωση, όχι μόνον να διατυπώσει άποψη, αλλά και να διαμορφώσει ένα κείμενο συγκροτημένης επιχειρηματολογίας, κυρίως νομικής, για το κρίσιμο ζήτημα της αρμοδιότητας, πολύ περισσότερο που αυτό αποτελεί εντολή της ολομέλειας της Βουλής.
Αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Απριλίου 2018, όπου τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι κατά βάση η τελική συζήτηση και λήψη απόφασης περί της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής και διαδικαστικά θέματα".
Ο πρόεδρος της επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, είπε επίσης ότι η έκδοση πορίσματος είναι μια διαδικασία η οποία εμπεριέχει και το ζήτημα της αρμοδιότητας ή μη, αλλά το υπερβαίνει κιόλας, και επομένως είναι άλλο πράγμα η απόφαση για την αρμοδιότητα και άλλο η σύνταξη πορίσματος.
"Στη σύνταξη του τελικού πορίσματος θεωρείται, κατά λογική αξιολόγηση, μάλλον βέβαιο ότι όλα τα μέλη της επιτροπής - και αυτά που αποχώρησαν - με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και για λίγα λεπτά, θα προσέλθουν, γιατί όλα τα κόμματα, όλα τα μέλη της επιτροπής δικαιούνται να διατυπώσουν την τελική πορισματική τους άποψη.
Επομένως οφείλουμε η διαδικασία για τη σύνταξη πορίσματος να γίνει με τέτοιο τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων.
Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αρμοδιότητα στις 17 Απριλίου, στη συνέχεια θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να μην αιφνιδιαστεί κανείς", είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η ειδική επιτροπή πήρε παράταση των εργασιών της έως 28 Απριλίου, και δεν θα εξαντληθεί σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη.
Oι εμπλεκόμενοι πολιτικοί στην υπόθεση Novartis έχουν μποϋκοτάρει την προανακριτική, αρνούμενοι να παραστούν για κατάθεση.
Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε την πρόθεσή του να μη καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis, ενώ και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αρνήθηκε να προσέλθει στην προανακριτική για τη Novartis.
Επίσης, ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος ενημέρωσε με σχετική επιστολή τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θεόδωρο Δρίτσα ότι δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι πρώην υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης