Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι αμερικανικές παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις ανά την υφήλιο από το 1948

tags :
Οι αμερικανικές παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις ανά την υφήλιο από το 1948
Οι αμερικανικές παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις ανά την υψήλιο - Μια παράδοση της CIA Από το 1948
Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The New York Times κάλυπτες με λεπτομέρειες τη μακρά ιστορία της συνομωσιών της CIA σε εκλογές σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο.
Στο άρθρο της 17ης Φεβρουαρίου 2018 με τίτλο "Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που ανακατεύεται σε εκλογές άλλων χωρών, το κάνουμε και εμείς αυτό", το οποίο υπογράφει ο Scott Shane, ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μόσχα από το 1988 έως το 1991 κατά τα τελευταία χρόνια της πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρενέβησαν στις εκλογές άλλων χωρών για δεκαετίες. Εντούτοις, σε αυτό το άρθρο στο οποίο μιλούν και πρώην πράκτορες της CIA αναφέρεται ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ ήταν για αλτρουιστικούς σκοπούς.
Οι βετεράνοι της CIA κατηγορούν τη Ρωσία ότι παρεμβαίνει στις ξένες εκλογές για καθαρά κακόβουλους σκοπούς.
Η πεποίθηση ότι η αμερικανική παρέμβαση σε εκλογές άλλων χωρών ήταν για να προωθηθεί η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.
Η CIA όποτε παρενέβη σε εκλογές άλλων χωρών, ο κύριος σκοπός της ήταν για να μην προωθηθούν στην εξουσία πολιτικά κόμματα με αριστερές απόψεις και να εξασφαλιστεί η «δημοκρατία» σε χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα και να προστατευθούν τα συμφέροντα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων (στρατιωτικές βάσεις) και των πολυεθνικών εταιρειών των ΗΠΑ.
Σε διμερή συζήτηση που θυμίζει τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA θεωρεί ότι η παρέμβαση της σε εκλογικές αναμετρήσεις εμπίπτει στην κατηγορία των «επιχειρήσεων επιρροής», ενώ η ίδια υπηρεσία κατηγορεί τη Ρωσία για «εκλογική αναχαίτιση».
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών.
Οι παρεμβάσεις μυστικών υπηρεσιών σε εκλογικές αναμετρήσεις έχουν εφαρμοστεί από πολλούς οργανισμούς πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Κίνας, της Ινδίας και άλλων.
Στις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι προσπάθειες της CIA για επιρροή σε εκλογικές αναμετρήσεις απέτυχαν -όπως συνέβη στη Γουατεμάλα το 1950 και τη Χιλή το 1970- η CIA διοργάνωσε αιματηρά στρατιωτικά πραξικοπήματα για να αντικαταστήσει με στρατιωτικούς τους δημοκρατικά εκλεγμένους προέδρους που νίκησαν τους υποψηφίους που υποστήριζε η CIA στις κάλπες.
Το 1954, η επιχείρηση PBSUCCESS της CIA ανέτρεψε τη κυβέρνηση της Γουατεμάλας του Προέδρου Jacobo Arbenz, ο οποίος εξελέγη το 1950 βασισμένος σε μια πολιτική πλατφόρμα αγροτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτίωνε τη ζωή των αγροτών της Γουατεμάλας, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν υπό την αμερικανική εταιρία United Fruit Company.
Η United Fruit διατηρούσε τεράστιες φυτείες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.



Σε συνεργασία με τη CIA, η United Fruit έκανε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσει την ήττα για του Arbenz στις εκλογές του 1950.
Όταν η τακτική αυτή απέτυχε, η United Fruit, η CIA και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Foster Dulles επινόησαν ένα σχέδιο για την ανατροπή του Arbenz μέσω ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Η Γουατεμάλα έγινε μια στερεότυπη αμερικανικά επηρεασμένη «μπανανία».
Η χιλιανή χούντα που αντικατέστησε τον Σοσιαλιστή Πρόεδρο Salvador Allende, ο οποίος εξελέγη το 1970 παρά τη μαζική παρέμβαση της CIA, μετέτρεψε τη Χιλή σε περιματόζωο για τον καπιταλισμό των οικονομολόγων των λεγόμενων «Chicago Boys», μια ομάδα οικονομολόγων που ήταν μαθητές του νεο-συντηρητικού διάσημου οικονομολόγου Milton Friedman στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Ο Friedman  αποκάλεσε την οικονομική πολιτική που θεσπίστηκε από το καθεστώς του στρατηγού Augusto Pinochet το «Θαύμα της Χιλής».
Οι οικονομικές πολιτικές που δημιουργήθηκαν και εφαρμόστηκαν με τη βοήθεια της CIA, περιελάμβαναν την πλήρη άρση των εμπορικών δασμών, τη μαζική πώληση κρατικών επιχειρήσεων, τη μείωση των φόρων, την ιδιωτικοποίηση του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος και την απορύθμιση της βιομηχανίας.
Το 1990, η ανάμιξη της CIA στις εκλογές στη Νικαράγουα εξασφάλισε τη νίκη στην αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης των Sandinistas.
Αυτός ο τύπος ανάμιξης επαναλήφθηκε στις εκλογές στη Σερβία το 2000, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν η ήττα του Slobodan Milosevic.
Η ήτα του Milosevic, αποτελούσε το προϊόν της πρώτης αποδεδειγμένης συνεργασίας σε εκλογές αναταραχή μεταξύ της CIA και του  Open Society Institute cadres που χρηματοδοτείται από τον πασίγνωστο hedge fund manager George Soros.
Το 2009, η CIA προσπάθησε να νικήσει τον τότε πρόεδρο του Αφγανιστάν Hamid Karzai για να μην επανεκλεγεί.
Αν και επανεξελέγη ο Karzai, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παρέμβαση της CIA στις εκλογές.
Ο πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, Michael McFaul δεν ανέφερε ποτέ πώς διέθεσε μετρητά της CIA, περίπου 6,8 εκατ. δολάρια συνολικά - μέσω του Εθνικού Ταμείου για τη Δημοκρατία (NED) και των δύο τμημάτων του, του Διεθνούς Δημοκρατικού Ινστιτούτου του Ρεπουμπλικανικού και του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου του Δημοκρατικού Κόμματος, σε ρώσους πολιτικούς της αντιπολίτευσης όπως ο Aleksei Navalny.
Ούτε τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η CIA και το Υπουργείο Εξωτερικών διοχέτευσαν περίπου 5 δισ. δολάρια στην Ουκρανία προκειμένου να επιτύχουν μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση.
Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της CIA είναι γεμάτα με παραδείγματα παρεμβολών της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών σε εκλογές άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και της Δυτικής Γερμανίας και των τοπικών εκλογών σε Αυστραλία, Καναδά και Ιαπωνία...
Στη δεκαετία του 1950, η CIA παρείχε μαζική στήριξη στους δυτικογερμανούς χριστιανοδημοκράτες, στους οποίους ήταν επικεφαλής ο καγκελάριος Konrad Adenauer.
Η CIA έκανε επίσης τα δυνατά της για να καταστείλει την υποστήριξη των Δυτικών Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και του ακροδεξιού εθνικιστικού Γερμανικού Κόμματος στο Βερολίνο, την Έσση και τη Βαυαρία.
 Το 1967, ο ινδός υπουργός Εξωτερικών M. C. Chagla κατηγόρησε τη  CIA ότι «παρενέβη» στις εκλογές της Ινδίας, κυρίως μέσω οικονομικών δωρεών σε κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η CIA στόχευε ιδιαίτερα τα κομμουνιστικά κόμματα στις επαρχίες της Δυτικής Βεγγάλης και της Κεράλα.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά John Diefenbaker του Συντηρητικού Κόμματος κατηγόρησε το 1967 ότι κεφάλαια της CIA χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το οποίο συνέβαλε στις εκλογικές απώλειες του Diefenbaker σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ Μαΐου 1962 και Ιουνίου 1963.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα, ανακάλυψε ότι η CIA παρείχε κεφάλαια στη Φιλελεύθερη Καναδική Ένωση Φοιτητών το 1965 και το 1966.
Η CIA έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποτρέψει την επανεκλογή της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας του πρωθυπουργού David Lange.
Η CIA παρείχε υποστήριξη στο Εθνικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτάχθηκε στην πολιτική του Lange να αρνείται την είσοδο στα ύδατα της Νέας Ζηλανδίας των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα.
Η CIA εξασφάλισε ότι τα  φιλικά προς τις ΗΠΑ μέσα ενημέρωσης στη Νέα Ζηλανδία θα αναδείκνυαν την αύξηση της ανεργίας σε ύψη ρεκόρ στο 6% στη Νέα Ζηλανδία, ότι το εξωτερικό χρέος του της χώρας ανερχόταν στο 50% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1 δισ. δολάρια.
Η CIA προσπάθησε επίσης να καταστείλει την παραδοσιακή υποστήριξη των Μαορί στις εκλογές της 15ης Αυγούστου 1987, μια κυνική χρήση της πολιτικής για να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Μεταξύ του 1965 και του 1967, ο σταθμός της CIA στη Βραζιλία, σε συνεργασία με την ένωση AFL/CIO στις Ηνωμένες Πολιτείες και το διεθνές σκέλος του, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ελεύθερης Εργασίας για την Ανάπτυξη (AIFLD), ανακαλύφθηκε ότι παρενέβει στις εκλογές εργατικών ενώσεων.
Το γραφείο της AIFLD στο Σάο Πάολο, δεν ήταν παρά ένας βραχίονας της CIA, που έκανε πληρωμές σε μετρητά σε βραζιλιάνους αξιωματούχους προκειμένου να επέμβει στις εκλογές των σωματείων στον τομέα του πετρελαίου.
Μια αναλυτική λίστα με τις δωροδοκίες της CIA στους Βραζιλιάνους αξιωματούχους ανακαλύφθηκε από έναν υπάλληλο της Ένωσης Σάο Πάολο.
Πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή στις 4 Σεπτεμβρίου 1964, η αντιπολίτευση ανακάλυψε ότι ο Εμπορικός Ακόλουθος των ΗΠΑ  βοηθούσε τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Ο Χριστιανοδημοκράτης Eduardo Frei Montalva, με τη βοήθεια της CIA, νίκησε τον Allende.
Ένα σημείωμα της CIA με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 1955 περιγράφει την υποστήριξη της CIA στο φιλοδυτικό κόμμα Masjumi στις εκλογές της Ινδονησίας, το οποίο και σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση του έθνους από την ημέρα της ανεξαρτησίας του.
Ο διευθυντής της CIA Allen Dulles φαίνεται να αισθάνεται αισιόδοξος για τις πιθανότητες της νίκης του Masjumi λόγω του «μεγάλου ποσοστού αναλφάβητων» της Ινδονησίας.
Στις προεδρικές εκλογές του Ελ Σαλβαδόρ το 1984, η CIA υποστήριξε τον χριστιανοδημοκράτη Jose Napoleon Duarte έναντι του  ακροδεξιού Roberto d'Aubisson.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Jesse Helms, κατηγόρησε τη CIA ότι «παρενέβη» στις εκλογές υπέρ του Duarte.
Ανακαλύφθηκε ακόμη ότι η «αόρατη μελάνη» που χρησιμοποιήθηκε στα δάχτυλα εκείνων που ψήφισαν την προμήθευσε η CIA...
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πραγματικά να σταματήσουν τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές, πρέπει να είναι οι πρώτες που θα το υποστηρίξουν και θα ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική.
 Όπως και με τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, τη σύμβαση για την κατάργηση των βιολογικών και χημικών όπλων και τη συνθήκη για την απαγόρευση των όπλων στο διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζητήσουν μια διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση της παρεμβολής στις εκλογές σε όλες τις μορφές της, από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την προπαγάνδα, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρηματοδότησης των ξένων πολιτικών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης