Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η σημαντική εξέλιξη που είναι ένας σπάνιος κακός οιωνός για τη Wall Street

tags :
JP Morgan: Η σημαντική εξέλιξη που είναι ένας σπάνιος κακός οιωνός για τη Wall Street
«Η καμπύλη απόδοσης των ΗΠΑ έχει αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αντιστροφής» επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan
Ένα σπάνιο κακό οιωνό βλέπει για τη Wall Street η JP Morgan τονίζοντας το γεγονός ότι, η μελλοντική καμπύλη για το ποσοστό του δείκτη swap μιας ημέρας (Overnight Index Swap, - OIS) έχει αντιστραφεί μετά το 2ετές μελλοντικό σημείο.
«Η καμπύλη απόδοσης των ΗΠΑ έχει αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αντιστροφής.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα που απεικονίζει τη μελλοντική καμπύλη για το 1 μήνα OIS rate, η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ έχει αντιστραφεί ελαφρώς μετά το διετές forward point» επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση της JP Morgan.



Ένας άλλος τρόπος απεικόνισης της αντιστροφής είναι η χαρτογράφηση του εμπρόσθιου άκρου μεταξύ των 2 και 3 ετών forward points του OIS 1 μηνός.
Εδώ, όπως δείχνει το επόμενο γράφημα, μια αντίστροφη καμπύλη εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά κράτησε μόνο δύο ημέρες τη φορά και η καμπύλη ξανάγινε σημαντικά πιο απότομη τις επόμενες εβδομάδες.



Σύμφωνα με τη JP Morgan, μια αντιστροφή στο μπροστινό μέρος της καμπύλης των ΗΠΑ είναι μια σημαντική εξέλιξη της αγοράς, κυρίως επειδή συμβαίνει μάλλον σπάνια.
«Όπως φαίνεται στο γράφημα 3, αυτό συνέβη μόνο τρεις φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες: το 2005, το 2000 και το 1998.
Αυτό που φαινόταν διαφορετικό κατά τα τρία προηγούμενα επεισόδια σε σχέση με το σήμερα είναι ότι η καμπύλη των ΗΠΑ είχε επίσης αναστραφεί περαιτέρω στο εμπρόσθιο τμήμα.
Εντούτοις, το γράφημα 3 υποδηλώνει ότι το spread των 2ετών και 3ετών forward point έχει οδηγήσει γενικά την αντίστοιχη για το 1 έτους και το 2ετές.
Επομένως ίσως είναι θέμα χρόνου μέχρις ότου η τελευταία να γίνει αρνητική και στην τρέχουσα συγκυρία» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.


H JP Morgan σημειώνεται ότι «η αναστροφή αυτή θεωρείται γενικά ως κακός οιωνός για τις risky αγορές» και επισημαίνει ότι ξεχωρίσουν δύο πιθανές θεμελιώδεις εξηγήσεις:
1. οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν λάθος στην πολιτική της Fed
2. οι αγορές έχουν αρχίσουν να προεξοφλούν τη δυναμική του τέλους του κύκλου.
Παράλληλα, η τράπεζα παραδέχεται ότι παρ' όλο που μια τέτοια άσκηση θα ήταν δύσκολη, ειδικά επειδή ένα λάθος πολιτικής της Fed θα περιόριζε φυσικά τον κύκλο, θα πρέπει να υπάρξει κάποια διάκριση όσον αφορά τα μοντέλα επενδυτικών ροών:
1) Η προεξόφληση ενός λάθους πολιτικής της Fed αναμένεται να ωθήσει τους επενδυτές να επικεντρωθούν σε προηγούμενες αδυναμίες ανάπτυξης και συνεπώς να συνοδεύονται από αδύναμες ροές κεφαλαίων, αδύναμες ροές κυκλικού τομέα, μεγαλύτερες ροές σε ομολογιακά funds μεγαλύτερης διάρκειας έναντι των βραχυπρόθεσμων και χαμηλές ροές σε επιτόκια ευαίσθητων τομέων, όπως η στέγαση.
2) Η προεξόφληση στη δυναμική του τέλους του κύκλου θα πρέπει να συνοδεύεται από φόβους υπερθέρμανσης και πληθωρισμού.
Συμπερασματικά, η JP Morgan επισημαίνει ότι «ενώ αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο υποθέσεων, φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη στήριξη ροής για την υπόθεση τους λάθος της Fed».
Με άλλα λόγια, ανάμεσα στην πρόσφατη προειδοποίηση του Trump για «πόνο» στην αγορά καθώς ξεκινά εμπορικό πόλεμο και την ξαφνική προεξόφληση της αγοράς για λάθος από τη Fed ή το τέλος του κύκλου, βρίσκεται η εξήγηση για τα sell offs και την εκτόξευση της μεταβλητότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης