Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H "Ώρα της Αλήθειας" πλησιάζει για την Τουρκία...

H
Οι εξελίξεις στη Συρία, οι ΗΠΑ και η δύσκολη θέση του Erdogan.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία με τα "τύμπανα πολέμου" να ηχούν όλο και δυνατότερα, στριμώχνουν όλο και περισσότερο την Τουρκία, η οποία ενώ παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή υπογράφει στρατηγικές συμμαχίες με τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς της Αμερικής και των Δυτικών: τη Ρωσία και το Ιράν. Προς το παρόν οι Αμερικανοί δείχνουν πρωτόγνωρη ψυχραιμία και ιώβεια υπομονή, λόγω του γεγονότος ότι ελπίζουν ακόμη ότι μπορούν να κρατήσουν την Τουρκία στη δυτική συμμαχία. Έρχεται, όμως, η ώρα της αλήθειας που θα αναγκάσει τον Erdogan να αποφασίσει "με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει".

Το γεωπολιτικό παράδοξο: "Γύρω, γύρω όλοι"...

Εάν, οι αμερικανοί κτυπήσουν στη Συρία και εάν κατά …λάθος βομβαρδίσουν στόχους όπου βρίσκονται οι Ρώσοι στρατιωτικοί και σύμβουλοι, η Τουρκία θα βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα" και δεν θα γνωρίζει ποιόν να υποστηρίξει.

Αποτέλεσμα εικόνας για syrias geopolitical quagmire
Τους Αμερικανούς που ο Erdogan καθυβρίζει, αλλά και με τους οποίους παραμένει σύμμαχος ή τους Ρώσους, οι οποίοι ελέγχουν όλο και περισσότερο τον πρόεδρο της Τουρκίας με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ο Erdogan λέει ότι προσπαθεί για την αποχώρηση του Assad από την εξουσία. Οι σύμμαχοι του, Ρώσοι και Ιρανοί, παλεύουν για να τον κρατήσουν στην εξουσία.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη αποδέχονται ως φίλο και εταίρο τον Erdogan την ώρα που θέλει να εξαφανίσει τον δικό τους σύμμαχο στην περιοχή, τον Assad Και από την άλλη, ο ίδιος αποδέχεται να διασώζουν τον πρόεδρο της Συρίας οι Ρώσοι και οι Ιρανοί, οι νέοι του σύμμαχοι!
Και ταυτόχρονα η Τουρκία,  σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ που υποτίθεται ότι συμφωνεί με την αποχώρηση του Assad, την ίδια στιγμή εξυπηρετεί τους συμμάχους του Σύρου ηγέτη, τους Ρώσους και τους Ιρανούς!

To τηλεφώνημα...

Erdogan και Trump είχαν σήμερα ξημερώματα της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία. Ήταν η τρίτη σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η πρωτοβουλία της επικοινωνίας ανήκει στον Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε ποιος τηλεφώνησε σε ποιον. Το μόνο που έγινε γνωστό ήταν πως συζήτησαν για τη Συρία. Και συμφώνησαν να μείνουν σε "στενή επαφή".

Αποτέλεσμα εικόνας για trump erdogan
Για να μπορέσει να απεμπλακεί από το αδιέξοδο ο Τούρκος Πρόδρος, ανέλαβε να μεσολαβήσει μεταξύ του Προέδρου Trump και του προέδρου της Ρωσίας. Τηλεφώνησε, λοιπόν, στον πρόεδρο της Αμερικής και σύμφωνα με τουρκική πηγή, μετέφερε μήνυμα από τη Μόσχα στην Ουάσιγκτον, που αφορά την τύχη του Assad.
Άλλες πηγές πάλι, περιγράφουν με το δικό τους τρόπο τη συνομιλία, που στην ουσία ήταν ένα ερώτημα του Trump προς τον Τούρκο Πρόεδρο: "Εrdogan διάλεξε τώρα με ποιους είσαι"...

Τα προβλήματα της οικονομίας

Οι προειδοποιήσεις για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της Αγκυρας, η γενικότερη πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο έχουν οδηγήσει σε υποτίμηση της λίρας κατά περισσότερο από 9% από την αρχή του έτους.
Χθες, η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε στις 4,1934 ανά δολάριο, δηλαδή σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, και η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε στις 5,1938 ανά ευρώ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων, όπου οι επενδυτές απαιτούν πολύ υψηλή απόδοση ώστε να ρισκάρουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Τουρκία.

Αποτέλεσμα εικόνας για υποτίμηση τουρκικής λίρας
Επίσης, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αυξήθηκε τους 12 μήνες έως και τον Φεβρουάριο του 2018 στα 53,3 δισ. δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε να διακοπεί ξαφνικά και να απειλήσει με κατάρρευση τα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας.
Θεωρητικά, η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προσπαθήσει, τουλάχιστον, να ανακόψει ή να επιβραδύνει τη διολίσθηση της λίρας αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, μεγάλα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι κερδοσκόποι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα συνεχιστεί η υποτίμηση του νομίσματος.
Το στοίχημα βασίζεται στην εκτίμηση πως η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν θα αντιδράσει επιθετικά, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού, διότι στις 31 Μαρτίου ο Erdogan είχε δηλώσει πως τα υψηλά επιτόκια δανεισμού αποτελούν πηγή «δεινών για την οικονομία» και πως όσοι τάσσονται υπέρ της διατήρησής τους σε υψηλά επίπεδα θα λογοδοτήσουν σε αυτόν.
Ταυτόχρονα, όλο το πολεμικό κλίμα στην περιοχή είναι βέβαιο πως θα επιφέρει σημαντικές απώλειες και για τον τουρισμό, με αποτέλεσμα τόσο την απώλεια εσόδων για την οικονομία και τη δημιουργία αρνητικού κλίματος, ιδιαίτερα από τους επιχειρηματίες στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Η "Ώρα της Αλήθειας" πλησιάζει...

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μεγάλη πίεση και διλήμματα. Με ποιον θα πάει τώρα ο Εrdogan; Με τη "δυτική συμμαχία" που επί της ουσίας θέλει να χτυπήσει το Ιράν μέσω Συρίας ή με τον υπό "κατασκευή άξονα" Μόσχας-Άγκυρας-Τεχεράνης;
Τι απόφαση θα πάρει ο Εrdogan έχοντας απέναντί του έναν "αντισυμβατικό" Αμερικανό πρόεδρο που ασκεί εξωτερική πολιτική με το…twitter, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τις αμερικανικές υπηρεσίες; Πώς θα αντιμετωπίσει την λογική του αμερικανού Προέδρου, που είναι φανατικός της αμερικανικής άποψης  "είτε είσαι μαζί μας, είτε είσαι εχθρός μας";

Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι σε δύσκολη θέση και μάλλον είναι αυτός που παρακαλά περισσότερο από τον καθένα να μην γίνουν οι επιχειρήσεις στη Συρία. Είναι, όμως και μεγάλος "παίκτης" που δεν πρέπει να τον υποτιμά κανείς. Πώς θα κινηθεί και πώς θα προσπαθήσει να ισορροπήσει σε αυτό το τεντωμένο διπλωματικό σχοινί θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Είναι δεδομένο πως ο Εrdogan θέλει ρόλο και κυρίως λόγο στην κρίση στη Συρία. Φιλοδοξεί να είναι σημαντικός "παίκτης" στο παιχνίδι ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να "χάσουν" την Τουρκία. Αλλά γνωρίζει, επίσης, ότι οι εξελίξεις "τρέχουν" ανεξέλεγκτα και η ψυχραιμία όλων των παικτών στην περιοχή έχει και τα όριά της…

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης