Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καθυστερήσεις για το χρέος παίζει η Γερμανία - «Ψυχρολουσία» στην Αθήνα, επιστρατεύει «plan B» με περικοπές στις συντάξεις

Καθυστερήσεις για το χρέος παίζει η Γερμανία - «Ψυχρολουσία» στην Αθήνα, επιστρατεύει «plan B» με περικοπές στις συντάξεις
Καθυστερήσεις στις αποφάσεις για το χρέος παίζει η Γερμανία - «Ψυχρολουσία» στην Αθήνα, επιστρατεύει «plan B» με τις περικοπές στις συντάξεις
Για μετά το τέλος του 3ου προγράμματος «σπρώχνει» το Βερολίνο τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επιλέγοντας την δεδομένη χρονική στιγμή να παίξει… καθυστερήσεις, εγκλωβίζοντας πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα που ήθελε τα μέτρα ελάφρυνσης για να πάει νωρίτερα στις κάλπες.
Τα πράγματα όμως τώρα περιπλέκονται.
Εφόσον η νέα γερμανική κυβέρνηση συνεχίσει στη «σκληρή» γραμμή Schaeuble - όπως διαφάνηκε από την συνάντηση Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογο του Olaf Scholz - τότε το μόνο που μένει να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το εξής: να πετύχει νέα οικονομική συμφωνία για τις συντάξεις με τους δανειστές, παράταση τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο ή ώστε να μην κοπούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ή αντικατάσταση του με την μείωση στο αφορολόγητο, για να μπορέσει να προκηρύξει εκλογές…
Είναι ένα σενάριο το οποίο εξετάζεται και θεωρείται πολύ πιθανό μετά την «ψυχρολουσία» που υπέστη η ελληνική πλευρά στην γερμανική πρωτεύουσα.
Σκόπιμα η κυβέρνηση επιχείρησε από την αρχή να υποβαθμίσει το γεγονός επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους (σ.σ. εκδίδοντας μία λιτή ανακοίνωση) όταν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ήταν πλήρως ενημερωμένα για την «ατζέντα» της συνάντησης ( σ.σ. εφημερίδα Handelsblatt).
Δεν ήταν συνεπώς μία απλή συνάντηση «γνωριμίας» μεταξύ των δύο ανδρών αλλά κάτι πολύ περισσότερο.
Το πόσο καλό ήταν το κλίμα φάνηκε από την δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών: «Δεν έχω να πω τίποτε για την συνάντηση», αποφεύγοντας να κάνει ένα οποιοδήποτε καλό σχόλιο - όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις - για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οποίος προσήλθε με το χαμόγελο στα χείλη για να βολιδοσκοπήσει τις γερμανικές «θέσεις» γύρω από το εξής «πακέτο»: Μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας και αναπτυξιακό σχέδιο, μέτρα για το χρέος και προαπαιτούμενα μέτρα 4ης αξιολόγησης.

Τι «εισέπραξε» από την συνάντηση η Αθήνα:

1. Οι αποφάσεις για τα μέτρα απομείωσης του ελληνκού χρέους θα αποφασιστούν μετά το πέρας του 3ου Μνημονίου, εφόσον αυτό ολοκληρωθεί επιτυχώς στις 20 Αυγούστου
2.Η διαδικασία ελάφρυνσης δεν θα είναι αυτοματοποιημένη με βάση την γαλλική πρόταση αλλά θα απαιτείται απόφαση του ESM σε κάθε περίπτωση, που σημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να κρατούν τα κλειδιά του χρέους.
3. Η εποπτεία θα παραμείνει ασφυκτική ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ορίζονται από τις κυβερνήσεις των χωρών που είναι στη ζώνη του ευρώ.
Ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, ζήτησαν οι μετά το μνημόνιο μεταρρυθμίσεις να συνδεθούν με τις ελαφρύνσεις για το χρέος.
4. Σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα, οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν λίγο πολύ υποδειχθεί από τις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι ζητούν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις για να μπορέσει η χώρα να αποπληρώνει χρέος.
Το κείμενο είναι ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας και η τελική μορφή του θα βρεθεί στο τραπέζι της άτυπης συνόδου της ευρωζώνης που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.
Υπάρχει, όμως, μία καταρχήν συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο ως προς τις κατευθυντήριες γραμμές, που έχουν χαραχθεί από καιρό μεταξύ των δύο πλευρών.
Μία ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, εκτιμούν ότι ορισμένες πτυχές της αναπτυξιακής στρατηγικής χρειάζονται περισσότερες αποσαφηνίσεις από την κυβέρνηση.
Το Βερολίνο και η Χάγη θέλουν να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτική παροχών ενόψει των εκλογών του 2019.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Olaf Scholz θα ξανασυναντηθούν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20 - 22 Απριλίου.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα κάνει τις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις γύρω από το ελληνικό θέμα, οι οποίες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από το ΔΝΤ.
Το Ταμείο κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του χωρίς να ξεκαθαρίζει την στάση του σε σχέση με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης