Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου δεν θα έχουν επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

tags :
Moody's: Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου δεν θα έχουν επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Moody's: Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου δεν θα έχουν επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC,Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν) θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές αντιδράσεις στις οικονομικές, φορολογικές και εξωτερικές προκλήσεις και όχι από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's στην έκθεσή «Sovereigns -- Gulf Cooperation Council, FAQ on the credit impact of higher oil prices».  
Όπως αναφέρει η Moody's «οι αξιολογήσεις κυριαρχίας και οι προοπτικές εξαρτώνται από την ικανότητα των κυβερνήσεων των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και τις πηγές δημοσιονομικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες».
Η Moody's αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ασταθείς, και θα κυμαίνονται μεταξύ 45-65 δολαρίων/βαρέλι και προβλέπει τις μέσες τιμές να διαμορφωθούν στα 60 δολάρια/ βαρέλι το 2018 και το 2019, πριν υποχωρήσουν στα 55 δολάρια/βαρέλι.
Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη μείωση των πιέσεων στα ισοζύγια των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την επιβράδυνση της συσσώρευσης του δημόσιου χρέους.
Η μείωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ή μεγαλύτερα πλεονάσματα) λόγω των υψηλότερων εξαγωγών πετρελαίου θα βελτιώσει την εξωτερική ρευστότητα και θα επιβραδύνει την άντληση συναλλαγματικών αποθεμάτων και περιουσιακών στοιχείων των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Ωστόσο, οι μεταβολές των δημοσιονομικών και εξωτερικών υπολοίπων, ιδίως μετά την εξαίρεση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν είναι αρκετά σημαντικές για να μεταβάλουν την εκτίμηση της Moody's για δημοσιονομική ισχύ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Moody's, το Κουβέιτ και το Κατάρ θα παρουσιάσουν πλεόνασμα ύψους 5% τπ 2018.
Αντίστροφα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Ομάν θα καταγράψουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ύψους 5,8%, 10,2% και 9,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα, παρά την μεγαλύτερη απόρροια των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Η Moody's προβλέπει επίσης ότι τα ΗΑΕ θα παρουσιάσουν ένα μικρό έλλειμμα.
Η Moody's αναμένει ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει στο Ομάν, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη συσσώρευση του δημοσίου χρέους τους.
Οι υψηλές δημοσιονομικές αποκλίσεις συνεπάγονται ότι οι περισσότερες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου - με εξαίρεση το Κουβέιτ και το Κατάρ - θα χρειαστεί να μειώσουν περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες ή να αυξήσουν τα έσοδά τους εκτός του πετρελαίου, προκειμένου να αναχαιτίσουν την περαιτέρω διάβρωση των δημοσιονομικών τους.
Ως εκ τούτου, η δέσμευση των κυβερνήσεων για βιώσιμες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση της ευπάθειας τους στις μεταβλητές τιμές του πετρελαίου θα αποτελέσει βασικό παράγοντα της πιστοληπτικής τους ικανότητας μεσοπρόθεσμα.
Η Moody's πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου να επιβραδύνουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων στις χώρες του  Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Αυτή η επιβράδυνση θα ήταν πιο αρνητική στο Μπαχρέιν και στο Ομάν, όπου οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι πιο οξείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης