Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φρένο στις ελληνοποιήσεις γάλακτος

tags :
Φρένο στις ελληνοποιήσεις γάλακτος
Μαθαίνουμε ότι οι επιτήδειοι φέρνουν αιγοπρόβειο γάλα από πολλές χώρες όπως τη Σαρδηνία, τη Ρουµανία, την Αλβανία και τα Σκόπια.
Ο κλάδος του γάλακτος είναι από τους ελάχιστους της ελληνικής οικονομίας που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση.
Από τη μία πλευρά, οι διάφορες «έρευνες» ότι το γάλα δεν προσθέτει απολύτως τίποτα στους ενήλικες (αντίθετα μπορεί να κάνει και κακό) και από την άλλη οι αθρόοες εισαγωγές γάλακτος από γειτονικές χώρες, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών.
Οι πωλήσεις γάλακτος στην Ελάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ πολλές είναι οι γαλακτοβιομηχανίες εκείνες που αποχώρησαν από την αγορά του φρέσκου γάλακτος, προχωρώντας στην πώληση των εργοστασίων τους.
Όσον αφορά τις εισαγωγές;
Μαθαίνουμε ότι οι επιτήδειοι φέρνουν αιγοπρόβειο γάλα από πολλές χώρες όπως τη Σαρδηνία, τη Ρουµανία, την Αλβανία και τα Σκόπια.
Μάλιστα, όπως μου μετέφεραν, γνωστή γαλακτοβιομηχανία, πιάστηκε να εισάγει μεγάλες ποσσότητες γάλακτος από τη Ρουμανία, μία πρακτική που ακολουθεί συχνά, παρουσιάζοντας το ως ελληνικό.  
Το πρόστιμο που της επεβλήθει; Μικρό και τα κέρδη πολλά. Ως εκ τούτου η συνέχιση της παραπάνω πρακτικής θεωρείται δεδομένη.
Ενδεικτικό της ανεξέλεκτης κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το 2016 φαίνεται ότι η ελληνική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αυξήθηκε κατά 65.000 τόνους, σε σχέση µε το 2015. Τώρα πως μπορεί να συνέβη αυτό  όταν εκείνη την χρονιά πέθαναν ένα εκατοµµύριο ζώα πέρυσι από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, είναι ένα θέμα που δύσκολα θα απαντηθεί.
Πρόσφατα το Υπουργείο προχώρησε στην έκδοη της απόφαση με την οποία θεσπίζονται οι λεπτομέρειες ως προς την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Θα καταφέρει το Υπουργείο με την εν λόγω απόφαση να βάλει φρένο στις εισαγωγές γάλακτος;
Ναι λένε στελέχη του Υπουργείου.
Όχι λένε γνώστες της αγοράς.
Θα δείξει μέσα στους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του μέτρου, λέμε εμείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης