Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρώσος δημοσιογράφος που μίλησε για “βαριά ήττα στη Συρία” είναι νεκρός

Ρώσος δημοσιογράφος που μίλησε για “βαριά ήττα στη Συρία” είναι νεκρός
Είναι επικίνδυνο να είσαι Ρώσος δημοσιογράφος αυτές τις μέρες...
Ο πρόσφατος θάνατος του Ρώσου δημοσιογράφου Maxim Borodin, μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες κατασκοπευτικού θρίλερ του John Le Caree. Το "λάθος" του Borodin ήταν ότι δημοσίευσε ρεπορτάζ για το θάνατο δεκάδων Ρώσων μισθοφόρων στη Συρία από τις αρχές της χρονιάς.
Πέθανε στο νοσοκομείο έπειτα από πτώση από το παράθυρο του πέμπτου ορόφου του διαμερίσματός του στο Yekaterineburg. Ο δημοσιογράφος βρέθηκε τραυματισμένος από γείτονες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε τελικά στα τραύματά του.
Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας, αλλά θεωρούν ότι «δεν είναι πιθανόν ο θάνατός του να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια». Όμως, φίλος του αποκάλυψε ότι το διαμέρισμά του ήταν περικυκλωμένο από άνδρες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας δύο ημέρες πριν από την πτώση του.
Δήλωσε, επίσης, ότι ο Borodin επικοινώνησε μαζί του στις 5 το πρωί της 11ης Απριλίου λέγοντας ότι «υπάρχει κάποιος με όπλο στο μπαλκόνι του και άνδρες με στολές καμουφλάζ και μάσκες στο κατώφλι της σκάλας» του κτιρίου.
Στη συνέχεια, όμως, του ξανατηλεφώνησε για να του πει ότι έκανε λάθος και ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας λάμβαναν μέρος σε κάποιο είδος άσκησης.
Αφού βρέθηκε βαριά τραυματισμένος στο έδαφος, κάτω από το διαμέρισμά του την περασμένη Πέμπτη, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η πόρτα του διαμερίσματός του ήταν κλειδωμένη από μέσα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «κανείς δεν μπήκε ή βγήκε από το διαμέρισμα». Τουλάχιστον, όχι από την πόρτα.
Ο διευθυντής του Novyy Den, όπου εργαζόταν ο Borodin δεν πιστεύει ότι ο θάνατός του μπορεί να οφείλεται σε ατύχημα και επιμένει ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε λόγο να αυτοκτονήσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για russian mercs in syria
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο δημοσιογράφος είχε γράψει ρεπορτάζ για τους Ρώσους μισθοφόρους που ανήκουν στο Wagner Group, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν στη Συρία στις 7 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για dead russian mercs in syria
Την περασμένη εβδομάδα, ο απερχόμενος επικεφαλής της CIA Μike Pompeo είχε δηλώσει ότι «καμιά διακοσαριά» Ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Deir-al-Zour. Οι μισθοφόροι συμμετείχαν όπως φαίνεται σε επίθεση μαχητών συμμάχων του καθεστώτος της Δαμασκού κατά του αρχηγείου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, συμμάχου των ΗΠΑ.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, η Μόσχα παραδέχθηκε ότι δεκάδες Ρώσοι πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις, αλλά επέμεινε ότι ανάμεσά τους δεν υπήρχαν μέλη του τακτικού ρωσικού στρατού. «Είναι επικίνδυνο να είσαι Ρώσος δημοσιογράφος», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC John Simpson.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης