Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «ζόμπι» και το τέλος της παγκόσμιας συγχρονισμένης ανάκαμψης - Η οικονομία δεν ξεπέρασε ποτέ την κρίση

Τα «ζόμπι» και το τέλος της παγκόσμιας συγχρονισμένης ανάκαμψης - Η οικονομία δεν ξεπέρασε ποτέ την κρίση
H νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών συνέβαλε στη δημιουργία εταιρειών ζόμπι
Στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα η παγκόσμια οικονομία δεν ανέκαμψε ποτέ από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 καταλήγει ανάλυση της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλών GNS Economics.
Πολλοί οικονομικοί δείκτες έχουν γυρίσει πτωτικά στις αρχές του έτους και πλέον δείχνουν ξεκάθαρα μια επιβράδυνση του οικονομικού momentum.
Κι αυτό ήταν κάτι που δεν αναμενόταν.
Οι φορολογικές περικοπές από τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump και η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης θα έπρεπε να οδηγήσει σε νέα φάση την παγκόσμια ανάπτυξη.
Αυτό αναμενόταν τουλάχιστον.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, από τον Ιούνιο του 2017 ήταν εμφανές ότι η παγκόσμια οικονομική επέκταση ήταν στο τελικό της στάδιο και ότι τα σημάδια από την Κίνα και τις ΗΠΑ δείχνουν μια επιβράδυνση του οικονομικού momentum.
«Δείξαμε ότι η Κίνα κλείνει τα όρια του αναπτυξιακού της μοντέλου επειδή οι επενδύσεις της γίνονται ολοένα και πιο αντιπαραγωγικές και η πίστωση στης έχει αυξηθεί σε μη βιώσιμο ρυθμό για αρκετά χρόνια.
Στις ΗΠΑ, η πιστωτική ώθηση ήταν σε σαφή πτώση που, σε έναν ώριμο επιχειρηματικό κύκλο, τείνει να προκαλέσει οικονομική ύφεση» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Ωστόσο, οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του προέδρου Trump, το οικονομικό κίνητρο που προηγήθηκε του 19ου Εθνικού Κογκρέσου του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα και το «τσουνάμι ρευστότητας» που ξεκίνησαν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, κράτησαν την παγκόσμια οικονομία στη ζωή μέχρι το τέλος του 2017».
Ωστόσο, στις αρχές του 2018, όλα άλλαξαν.
Η Κίνα άρχισε να περιορίζει δραστικά την υπερβολική δημιουργία πιστώσεων, η Fed άρχισε τη σύσφιξη πολιτικής και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανεμφανίστηκαν.
Έτσι, οι κύριοι πυλώνες της «παγκόσμιας συγχρονισμένης ανάκαμψης» άρχισαν να παραπαίουν.
Ωστόσο, η κύρια αιτία της ξαφνικής επιβράδυνσης είναι πιθανό να προέρχεται από το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία έχει μετατραπεί σε ζόμπι.

Οι κεντρικές τράπεζες και τα ζόμπι

Οι ανορθόδοξες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει ένα όλο και αυξανόμενο αριθμό μη κερδοφόρων εταιρειών-ζόμπι.
Επισημαίνεται ότι ζόμπι θεωρείται η εταιρεία που δεν μπορεί να καλύψει τις πληρωμές τόκων από το λειτουργικό της κέρδος.
Αυτές οι εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν μόνο μέσω των συνεχών φθηνών δανείων.
Μετά το 2008, οι κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν ένα παρόμοιο περιβάλλον με τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό που κάνουν οι εταιρείες ζόμπι είναι να εμποδίζουν τη δημιουργία νέων παραγωγικών εταιρειών.
Εξάλλου, το παράδειγμα της Ιαπωνίας έχει αποδείξει ότι εάν οι προβληματικές εταιρείες τροφοδοτούνται με φθηνό δανεισμό, η δημιουργία θέσεων εργασίας περιορίζεται ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη συνολική παραγωγικότητα.
Η μετατροπή της παγκόσμιας οικονομίας σε ζόμπι είναι ορατή στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Μετά το 2008, ο συνολικός δείκτης παραγωγικότητας (TFP) ήταν σε συνεχή πτώση, εκτός από τη μικρή αύξηση που παρουσίασε το 2010.
Αυτή είναι η μακρύτερη πτώση του TFP που παρατηρήθηκε ποτέ.
«Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι οι εταιρείες ζόμπι, που δημιουργούνται από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, αποτελούν την κύρια πηγή για αυτό» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.



Η ανάκαμψη που ποτέ δεν συνέβη

Η παγκόσμια συγχρονισμένη ανάπτυξη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο βασισμένο στη μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση στην Κίνα και τις εξίσου μη βιώσιμες αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες.
Το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία στην πραγματικότητα ποτέ δεν ξεπέρασε τη χρηματοοικονομική κρίση.
Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να αποτραπεί η μετατροπή της χρηματοοικονομικής κρίσης σε αποπληθωρισμό.
Τα κατάφεραν, αλλά την ίδια στιγμή δημιούργησαν μια μη βιώσιμη ανάκαμψη που γέννησε ορδές εταιρειών ζόμπι τροφοδοτούμενες από υπερβολική πίστωση και ρευστότητα.
Οι εταιρείες ζόμπι όμως δεν θα μπορούν να επιβιώσουν όταν τα επιτόκια αυξηθούν.
Κατά συνέπεια είναι πιθανό να σημειωθεί μια δραματικά επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά τα επόμενα τρίμηνα, ακολουθούμενη από ένα παγκόσμια κύμα εταιρικών defaults που τερματίζουν το αφήγημα της «παγκόσμιας ανάκαμψης» που στήριζε πρόσφατα τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Επομένως, η bull αγορά θα τελειώσει και οι κεφαλαιαγορές που αντιμετωπίζουν υπερτιμημένο κίνδυνο διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο συντριβής.
Η συντριβή της αγοράς assets θα προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση και θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης