Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχώρησε από τα υψηλά μιας εβδομάδας ο χρυσός - Πτώση 0,4%, στα 1.348,80 δολ. ανά ουγγιά

Υποχώρησε από τα υψηλά μιας εβδομάδας ο χρυσός - Πτώση 0,4%, στα 1.348,80 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 0,4% έκλεισε ο χρυσός, καθώς το δολάριο ενισχύεται ελαφρώς έναντι των υπολοίπων νομισμάτων
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (19/4/2018) ο χρυσός, καθώς το δολάριο ενισχύεται ελαφρώς έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να παραμένουν πάντα στο επίκεντρο των επενδυτών, καθώς δεν έχει υποχωρήσει δραστικά η αβεβαιότητα σχετικά με μια νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον στη Συρία.
Την ίδια ώρα, τους επενδυτές ανησυχούν οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, με το επιτόκιο του 10ετούς να ξεπερνά το 2,91%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόμοια επίπεδα στο 10ετές κόστος δανεισμού των ΗΠΑ είχαν πυροδοτήσει νωρίτερα αυτόν το έτος το «κύμα» διόρθωσης στη Wall Street.
Στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμβάλλουν και οι - ολοένα και περισσότερες - εκτιμήσεις για «εκτόξευση» του πληθωρισμού, λόγω και της νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Οι επενδυτές παρακολούθησαν, εν τω μεταξύ, και δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σήμερα στο εύρος 1,5% - 1,75% και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 3,1% - 3,6% έως το 2020.
Η Beige Book που δημοσίευσε χθες η Fed έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με «μέτριο» ρυθμό κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, με την αγορά εργασίας να καταγράφει περαιτέρω βελτίωση.
Όπως αναφέρεται, οι περισσότερες περιφέρειες παρουσίασαν αύξηση των μισθών με «μέτριο» ρυθμό, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές, παρατηρήθηκε αύξηση σε όλες τις περιφέρειες, με «μέτριο» ρυθμό γενικότερα.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με απώλειες 0,4% ή 4,70 δολ., στα 1.348,80 δολ. ανά ουγγιά, υποχωρώντας από τα υψηλά μιας εβδομάδας που είχε «αγγίξει» χθες.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,234 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του γιεν, στα 107,3 γιεν.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ώθηση στο δολάριο προσέφεραν και τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανεργία στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση που είχε καταγράψει τον Μάρτιο του 2018.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 1.000, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 232.000, την εβδομάδα μέχρι τις 14 Απριλίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν 230.000 νέες αιτήσεις.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, απόρροια των προστατευτικών πολιτικών του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εμφανίστηκε σήμερα πεπεισμένο ότι η χώρα είναι «καλά προετοιμασμένη» ώστε να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις προκύψουν από την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι δασμοί της Ουάσιγκτον δε θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εγχώρια βιομηχανία.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στη συνάντηση των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας τον επόμενο μήνα, με την πλευρά της Ουάσιγκτον να επιθυμεί ουσιαστικά αποτελέσματα από την ιστορική συνάντηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης