Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου η κυβέρνηση – Στόχος μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου η κυβέρνηση – Στόχος μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές
Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, τότε ο επόμενος σταθμός θα είναι το Eurogroup της 12ης Ιουλίου
Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση για να πετύχει συνολική συμφωνία με τους δανειστές (χρέος, προαπαιτούμενα, μεταμνημονιακό πρόγραμμα), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στην οποία μετείχε.
Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, τότε ο επόμενος σταθμός θα είναι το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει σημαντικό μέρος από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης  και τελευταίας αξιολόγησης.
Πάντως, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,   μετά και τις συναντήσεις  στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ το Σάββατο 21/4 του οικονομικού επιτελείου, (ήτοι του υπουργού Ευ. Τσακαλώτου και τους αναπληρωτή  αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Ch. Lagarde  και τον P. Thomsen, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου), εξέφρασαν την αισιοδοξία όλων των πλευρών για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ότι υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά ζητήματα» που αφορούν τόσο τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και τις διαφωνίες Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και ότι ορισμένες πλευρές θεωρούν πως είναι εφικτό από το Eurogroup της Σόφιας να γίνει ένα «σημαντικό βήμα» προς τη συνολική λύση, ενώ άλλες ότι είναι  ακόμα νωρίς.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κοινή βούληση να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου.

Αξιολόγηση και χρέος

Σχετικά με την αξιολόγηση, η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο»  η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, ενώ γίνονται προσπάθειες σε όσα υπάρχουν ορισμένες «τεχνικές» δυσκολίες, έτσι ώστε να «ξεμπλοκαριστούν».
Άλλωστε, τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στην επόμενη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement).
Για το θέμα του χρέους, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ότι οι αποκλίσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ παραμένουν, κάτι που διαπιστώθηκε στο Washington Group την Παρασκευή 20/4 και μάλιστα, αυτές αφορούν κυρίως το μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους και τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019.
Οι ίδιες πηγές, ως προς το πρώτο σκέλος, εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει σύντομα σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής 27/4, ενώ ανέφεραν ότι το «κλειδί» που θα διευκολύνει και τη συμφωνία στα επιμέρους, είναι το ζήτημα του αυτοματισμού του γαλλικού μηχανισμού, εφόσον όμως υπάρξει σύγκλιση.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019, το οποίο συνδέεται με το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου και την πιθανή επίσπευση εφαρμογής του, όπως ανέφεραν, συζητήθηκε στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde και τον  επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, P. Thomsen, και μάλιστα, παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών και υπήρξε δέσμευση να συζητηθούν σε βάθος σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.
Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ελληνική πλευρά η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ είναι «επιθυμητή», αλλά «όχι απαραίτητη», καθώς εκτιμάται ότι εάν μεν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το χρέος, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ενδεχομένως πιο φιλόδοξη ελάφρυνση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δε θα υπάρξει κάποιο κόστος για την Ελλάδα στο επίπεδο των αγορών, καθώς η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος δεν εξαρτάται από αυτό και μόνο.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να διαμορφώσει άποψη ως προς τα ζητήματα που αφορούν το χρέος, που όμως δεν υπάρχει, ενώ εμφανίζεται πιο πρόθυμη από την προηγούμενη να συγκλίνει με το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης