Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WEF: «Βόμβα» 400 τρισ. δολαρίων στο συνταξιοδοτικό παγκοσμίως έως το 2050

WEF: «Βόμβα» 400 τρισ. δολαρίων στο συνταξιοδοτικό παγκοσμίως έως το 2050
Ο πληθυσμός συνταξιούχων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 1,5 δισεκατομμύρια σε 2,1 δισεκατομμύρια μεταξύ 2017-2050
Ανησυχία προκαλεί η ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) το 2015,περί ενός συνδυασμένου κενού άνω των 70 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα απαιτούμενα κεφάλαια  για τις συντάξεις, που κατανέμεται μεταξύ οκτώ μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.
Όπως σημειώνει ο Jeff Desjardins από την Visual Capitalist, το WEF υποστηρίζει ότι το έλλειμμα αυξάνεται κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε 24 ώρες - και αν δεν πραγματοποιηθεί κάτι δραστικό για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, το έλλειμμα θα φτάσει τα 400 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050 ή περίπου πέντε φορές το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομία σήμερα.
Η ομάδα των οικονομιών, που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση είναι:  Καναδάς, Αυστραλίας, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ινδία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.



Από τη στιγμή που τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης αναπτύχθηκαν αρχικά, οι συνθήκες γύρω από την εργασία και τη συνταξιοδότηση έχουν μεταβληθεί σημαντικά.
Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά τρία χρόνια ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1940 και διευρύνεται συνεχώς το προσδόκιμο ζωής.
Με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αλλάζουν σχεδόν στις περισσότερες οικονομίες, αυτή η μακροβιότητα σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα χωρίς να εργάζονται.
Το πρόβλημα αυτό ενισχύεται από το μέγεθος των γενεών και των ποσοστών γονιμότητας.
Ο πληθυσμός συνταξιούχων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 1,5 δισεκατομμύρια σε 2,1 δισεκατομμύρια μεταξύ 2017-2050, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων για κάθε συνταξιούχο αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ από οκτώ σε τέσσερα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Το WEF υπερτονίζει το γεγονός κάνοντας λόγο για «οικονομική κλιματική αλλαγή».
Όπως και η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα πρώιμα σημάδια έτσι θα έπρεπε να είναι η παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό, αφού οι δυσμενείς συνέπειες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να είναι συντριπτικές
Ενώ εφαρμόζονται διάφορες μεταρρυθμίσεις του συστήματος, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα βοηθήσει, τελικά οι πόροι προς  το σύστημα θα πρέπει να προέρχονται από κάπου.
Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να μειώσουν τα οφέλη, να αυξήσουν τους φόρους ή να δανειστούν προκειμένου να αντισταθμίσουν τα επόμενα ελλείμματα.
Ειδικά στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης θα διαρκέσει μέχρι το 2034.
Έως εκείνο, θα υπάρχουν πόροι για να πληρώσουν περίπου το 77% των παροχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης