Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε οι μετοχές των τραπεζών θα είναι πραγματικά επενδύσιμες; - Όταν τα NPEs υποχωρήσουν κάτω από 20% ή μείωση 60 δισ

Πότε οι μετοχές των τραπεζών θα είναι πραγματικά επενδύσιμες; - Όταν τα NPEs υποχωρήσουν κάτω από 20% ή μείωση 60 δισ
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας και όσο τα NPEs δεν μειώνονται κάτω από 20% ο κλάδος χρηματιστηριακά δεν θα έχει ενδιαφέρον.
Πότε οι μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα θα είναι πραγματικά επενδύσιμες;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απαντηθεί ένα άλλο ερώτημα γιατί δεν είναι επενδύσιμες οι ελληνικές τράπεζες χρηματιστηριακά;
Οι τράπεζες έχουν συνολικά κεφάλαια 33 δισεκ. και κεφαλαιοποίηση 9,5 δισεκ. δηλαδή οι επενδυτές αποτιμούν την αξία των 33 δισεκ. σε 9,5 δισεκ.
Με όρους tangible book κεφαλαίων περίπου 27 δισεκ. μετά το IFRs 9 επίσης έχουν αξία 9,5 δισεκ.
Ο βασικός λόγος που το P/BV δεν βρίσκεται στο 1 ή πάνω από 1 οφείλεται αποκλειστικά στην κυρίαρχη άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες με 95 δισεκ. προβληματικά δάνεια ούτε ισχυρές κεφαλαιακά είναι, ούτε μπορούν να παρουσιάσουν ένα πειστικό αναπτυξιακό επιχειρηματικό μοντέλο.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμες και δεν μπορούν να καταστούν επενδύσιμες εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των προβληματικών ανοιγμάτων.
Για να καταστούν οι μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα επενδύσιμες θα πρέπει τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα να υποχωρήσουν κάτω από 20% δηλαδή να μειωθούν από 95 στα 35 δισεκ. ή μείωση 60 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά και το 20% είναι υψηλό αλλά σίγουρα πολύ καλύτερο από το 47% της τρέχουσας περιόδου που είναι τα NPEs ως προς τα συνολικά κεφάλαια.
Μην υπάρχουν αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και φρούδες ελπίδες.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας και όσο τα NPEs δεν μειώνονται κάτω από 20% ο κλάδος χρηματιστηριακά δεν θα έχει ενδιαφέρον.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές γνωρίζουν ότι σύντομα οι τράπεζες θα φθάσουν στον πυρήνα των προβληματικών δανείων που είναι περίπου 60 δισεκ.
Για να πουλήσουν μέρος αυτών των 60 δισεκ. θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνο μια παραδοχή ότι κάτω από το coverage ratio NPEs δηλαδή κάτω από τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πουλάνε χωρίς κεφαλαιακές ζημίες προβληματικά δάνεια.
Το coverage ratio NPEs είναι 53% που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πώληση κάτω από 47% θα είναι ζημιογόνος κεφαλαιακά για τις τράπεζες.
Πιστεύει κανείς ότι οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν στο 47% της ονομαστικής αξίας;
Η απάντηση είναι όχι.
Η Unicredit πούλησε στο 13% της ονομαστικής αξίας και η Intesa San Paolo στο 28,7% της ονομαστικής αξίας και μάλιστα «προβληματικά δάνεια καλής ποιότητας»
Δεν πρέπει να τρέφονται αυταπάτες.
Ένας διεθνής επενδυτής έχει να συγκρίνει ομοειδείς μετοχές και από την μια βλέπει μια ευρωπαϊκή τράπεζα να έχει κέρδη, να διανείμει μέρισμα και να έχει NPEs προβληματικά δάνεια 3%.
Στην Ελλάδα η ίδια τράπεζα έχει NPEs 50%, τα κέρδη είναι μηδενικά, το μέρισμα έχει εξαφανιστεί εδώ και 9 χρόνια.
Δυστυχώς χρειάζεται πολύς χρόνος υπολογίζουμε 2 χρόνια μέχρις οι ελληνικές τράπεζες να καταστούν ξανά επενδύσιμες.
Θα ακολουθήσουν οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου ο 4ος γύρος και μετά οι μετοχές των τραπεζών πραγματικά θα αξίζουν για αγορά.
Μέχρι τότε ότι βλέπεται στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ανούσια κερδοσκοπικά παιχνίδια κάποιων για να συντηρούν την ύπαρξη τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης