Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Markit: Πολιτική επιλογή το clean exit της Ελλάδας - Με κέρδη 2,72% από αρχές 2018 το ETF GREK

Markit: Πολιτική επιλογή το clean exit της Ελλάδας - Με κέρδη 2,72% από αρχές 2018 το ETF GREK
Σύμφωνα με τη Markit, η ενίσχυση της πολιτικής αστάθειας ή η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει νέα πιστωτική γραμμή
Με αφορμή την ανοδική πορεία του ελληνικού ελληνικό ETF, GREK, το μοναδικό ETF που παρακολουθεί μετοχές του δείκτη MSCI All Greece, το MarketWatch παρουσιάζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις εκτιμήσεις της Markit για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει νέα πιστωτική γραμμή.
Ειδικότερα, το GREK καταγράφει κέρδη της τάξης του 2,72% καταγράφει από τις αρχές του έτους, παρουσιάζοντας από τις κορυφαίες αποδόσεις στον MSCI Emerging Markets Index, καθώς η Ελλάδα θεωρείται μια αναπτυσσόμενη οικονομία.
Όπως επισημαίνει το MarketWatch, η Ελλάδα πλησιάζει προς το τέλος του προγράμματος διάσωσης και κάποιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στη συνέχεια η χώρα πιθανόν να μην χρειαστεί νέο πρόγραμμα.
«Έπειτα από τουλάχιστον οκτώ χρόνια, υπάρχει ένα πραγματικό ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην ξαναμπεί σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο» επισημαίνεται σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της IHS Markit.
«Η οικονομία της χώρα αναπτύσσεται επιτέλους, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά και η πολιτική κατάσταση έχει παραμείνει πιο σταθερή απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το GREK με κέρδη 34,7% κατά τους τελευταίους 12 μήνες παρουσιάζει μία από τις καλύτερες αποδόσεις μεταξύ των ETFs των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθούν μόνο μία χώρα.
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, το GREK ενισχύεται κατά 12,2%.
Εάν η Ελλάδα καταφέρει να «ξεφύγει» από τη οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης, δεν θα σηματοδοτήσει μόνο ότι έχει αυξηθεί η οικονομική υγεία της, αλλά πιθανότατα ένα καλύτερο πολιτικό περιβάλλον.
«Υποθέτοντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ομαλά, και οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν ευνοϊκές, η απόφαση σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε clean exit ή θα ζητήσει πιστωτική γραμμή θα είναι μια πολιτική επιλογή» επεσήμανε η Markit.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα έχει αρχίσει να ανακάμπτει από τη 10ετή κρίση και ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρά κίνητρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο».
Ένα clean exit από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης δεν αποτελεί ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα για την Ελλάδα.
Η αύξηση της πολιτικής αστάθειας ή η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη χώρα να ζητήσει ακόμα μια πιστωτική γραμμή από τους πιστωτές της.
«Η αδυναμία της Ελλάδας να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις / μέτρα και να ολοκληρώσει εγκαίρως την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και μια μη συνδιαλλακτική στάση από Έλληνες αξιωματούχους θυμίζουν το 2015 με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Έτσι οι σχέσεις με τους διεθνείς πιστωτές θα γίνουν πιο περίπλοκες και στην αγορά θα προκληθεί ανησυχία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα εκτοξευθούν» επισημαίνει η Markit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης