Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπαράζ επενδύσεων από την Πλαστικά Κρήτης – Πως κινήθηκαν τα κέρδη του 2017 και τι περιμένει για το 2018

Μπαράζ επενδύσεων από την Πλαστικά Κρήτης – Πως κινήθηκαν τα κέρδη του 2017 και τι περιμένει για το 2018
Οι συναλλαγματικές διαφορές μείωσαν την καθαρή κερδοφορία το 2017 – Εξαιρετικές οι ταμειακές ροές της εισηγμένης
Μειωμένα λόγω συναλλαγματικών διαφορών είναι τα καθαρά κέρδη της Πλαστικά Κρήτης στη χρήση 2017, ενώ οι υπόλοιπες γραμμές εμφανίζουν ενίσχυση.
Πιο αναλυτικά οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 283,1 εκατ. ευρώ από 274,6 εκατ. ευρώ το 2016, τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 66,4 εκατ. ευρώ από 64,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη εκμετάλλευσης στα 41,4 εκατ. ευρώ από 37,8 εκατ. ευρώ αλλά τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 24,3 εκατ. ευρώ από 26,2 εκατ. ευρώ λόγω επιβάρυνσης συναλλαγματικών διαφορών ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το 2016 ο όμιλος είχε όφελος 2,1 εκατ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές.
Με βάση τη δημοσιευμένη κερδοφορία το p/e διαμορφώνεται στις 15,7 φορές.
Ο όμιλος διαθέτει ίδια κεφάλαια 214,7 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως ο δείκτης p/bv είναι στις  1,78 φορές.
Οι συνολικές υποχρεώσεις υποχώρησαν στα 60,4 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ καθώς μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός και πλέον ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ.
Παρά τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, την πληρωμή μερισμάτων και τις αυξημένες επενδύσεις τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν λόγω των υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών και ανέρχονται στα 48,8 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι ο όμιλος διαθέτει αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Για το 2018 η διοίκηση αναμένει καθαρά κέρδη τουλάχιστον στο ύψος αυτών του 2017.
Πιο αναλυτικά αναφέρει: Για το 2018 αναμένουμε να συνεχιστεί η καλή πορεία της Εταιρείας που βασίζεται στη σύγχρονη παραγωγική της βάση, τα νέα προϊόντα που αναπτύσσει, το ευρύ δίκτυο διανομής, την εμπιστοσύνη των πελατών και την ισχυρή χρηματοοικονομική της διάρθρωση.
Θα αντιμετωπίσουμε μείωση στη ζήτηση masterbatches στην ελληνική αγορά, λόγω της νομοθεσίας για τις πλαστικές σακούλες που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων πελατών µας και μεγαλύτερη δυσκολία απ’ ότι πέρυσι στις δολαριακές αγορές, λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Επίσης θα υπάρξουν συναλλαγματικές ζημίες λόγω της διολίσθησης της τουρκικής λίρας και του ρουβλιού έναντι του ευρώ.
Παρόλα αυτά εκτιμούμε ότι το οικονομικό αποτέλεσμα της χρήσης 2018 θα είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα µε του 2017.
Συνεχίζουμε τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αύξησης της παραγωγής σε όλες τις Εταιρίες του ομίλου: Στο 1ο τετράμηνο του έτους ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και τέθηκε σε λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής masterbatches στο εργοστάσιο της Εταιρίας στην Ελάτεια Βοιωτίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση νέας μεγάλης γραμμής παραγωγής πλαστικών φύλλων, που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα του τομέα κατά 30%.
Επίσης αυξάνεται μέσα στο 1ο εξάμηνο η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ανακύκλωσης πλαστικών, µε την εγκατάσταση νέας γραμμής µε νέα τεχνολογία, που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα του ανακυκλωμένου υλικού.
Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή νέου κέντρου Ερευνάς-Ανάπτυξης στο εργοστάσιό µας στο Ηράκλειο, που θα αποτελέσει την καρδιά της ανάπτυξης νέων προϊόντων και τεχνολογιών για τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τις θυγατρικές Εταιρίες, εγκαθίστανται μέσα στο έτος νέες γραμμές παραγωγής masterbatches στα εργοστάσια του ομίλου στη Ρωσία και την Τουρκία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή μεγάλων αποθηκευτικών χώρων στα εργοστάσια των εταιριών στην Ρουμανία και την Κίνα.
Παράλληλα, παραγγέλθηκε νέα γραμμή παραγωγής αγροτικών φύλλων για το εργοστάσιο του Οµίλου στη Γαλλία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης