Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Το «πετρογουάν» υπονομεύει την κυριαρχία των ΗΠΑ - Αλλάζει το εμπόριο πετρελαίου

UBS: Το «πετρογουάν» υπονομεύει την κυριαρχία των ΗΠΑ - Αλλάζει το εμπόριο πετρελαίου
UBS: Το «πετρογουάν» θα υπονομεύσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και θα αλλάξει το εμπόριο πετρελαίου
Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) που τιμολογούνται σε γουάν (που υποστηρίζεται από χρυσό) ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται να διαπραγματεύονται για πρώτη φορά στη Σαγκάη στις 26 Μαρτίου 2018.
Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής UBS, η κίνηση αυτή του Πεκίνου μακροπρόθεσμα αυτό τελικά θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται το πετρέλαιο παγκοσμίως και θα δημιουργήσει μια ροή για το λεγόμενο «πετρογουάν», θα αυξήσει το ρόλο του γουάν ως παγκόσμιου εμπορικού νομίσματος και θα αναγκάζει τους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή τους σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία.
Γιατί τώρα;
Από τις 26 Μαρτίου, επτά πετρελαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια, τα οποία διαπραγματεύονται στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης (INE), επιτρέποντας στους κινέζους επενδυτές να αγοράζουν ΣΜΕ πετρελαίου.
Δεδομένου ότι το INE εδρεύει στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Σαγκάης (FTZ), οι αλλοδαποί επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν τα ΣΜΕ πετρελαίου τα οποία βασίζονται στο γουάν.
Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως το 2016.
Συνεπώς, η Κίνα θέλει να πληρώνει για τον τεράστιο λογαριασμό των εισαγωγών πετρελαίου στο δικό της νόμισμα και όχι στο δολάριο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Κίνα θέλει τη διεθνοποίηση του γουάν, δηλαδή να αναγκάσει την ευρύτερη υιοθέτηση του γουαν ως παγκόσμιου εμπορικού νομίσματος και η μετάβαση στις πληρωμές πετρελαίου σε γουάν αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας.
Η εμφάνιση εσόδων σε  "πετρογουάν" από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως - είναι μια φυσική εξέλιξη από αυτή τη διαδικασία.



Το νέο αυτό σύστημα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται το πετρέλαιο παγκοσμίως;
Πιθανώς όχι βραχυπρόθεσμα απαντά η UBS.
Οι επενδυτές δεν μπορούν να μεταφέρουν το γουάν ελεύθερα μέσα και έξω από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Σαγκάης.
Επίσης, ακόμη και με τη μετατρεψιμότητα των συναλλαγών, οι διεθνείς επενδυτές και οι εταιρείες εμπορίας φυσικών πόρων πρέπει να αποκτήσουν αρκετή εμπιστοσύνη στο ΙΝΕ ως εμπορικό κόμβο.
Αυτό απαιτεί χρόνο και, βασικά, την δοκιμασμένη και εκτεταμένη υποδομή δεδομένων για την υποστήριξη της αγοράς, την οποία η Κίνα δεν έχει αυτή τη στιγμή.



Τούτου λεχθέντος, μακροπρόθεσμα, η UBS εκτιμά ότι το εμπόριο πετρελαίου τιμολογημένο σε γουάν θα μετατοπίσει τη δομή της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβούν δύο πράγματα.
Πρώτον, η Κίνα θα πρέπει να αφαιρέσει ή να μειώσει σημαντικά τους ελέγχους κεφαλαίου για την εμπορία πετρελαίου σε γουάν για να απογειωθούν οι συναλλαγές και να επιτρέψει την πρόσβαση των διεθνών χρηματιστηριακών εταιριών που κάνουν συναλλαγές σε εμπορεύματα στο INE.
Η UBS εκτιμά ότι αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη, αν και αυτό συμβαίνει σταδιακά, με βάση τις πρόσφατες πολιτικές για να καταστεί το γουάν περισσότερο διαπραγματεύσιμο και να διευκολυνθούν οι κανόνες συναλλαγών για τις επιχειρήσεις και τις ξένες τράπεζες με το κινεζικό νόμισμα.



Οι άλλες αλλαγές στο ορίζοντα της Κίνας, όπως η άμεση πρόσβαση των θεσμικών επενδυτών στην κινεζική αγορά ομολόγων, η επέκταση της πρόσβασης μέσω του προγράμματος Bond Connect το 2017 και η έναρξη των συνδέσεων του Shanghai και Shenzhen Stock Connect με το Χονγκ Κονγκ, δείχνουν ότι το Πεκίνο προτίθεται να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να «ανοίξει» την κινεζική οικονομία σε διεθνείς επενδυτές.
Δεύτερον, οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας, θα πρέπει να συμφωνήσουν να αποδεχθούν ως πληρωμή του γουάν για τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα.
Η Ρωσία και το Ιράν το έχουν ήδη αποδεχθεί και η UBS εκτιμά  ότι η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει σύντομα να τιμολογεί τις εξαγωγές πετρελαίου της προς την Κίνα σε γουάν.



«Πετρογουάν» γιατί πραγματικά έχει σημασία

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 δίδαξε στον κόσμο και στην Κίνα ότι η υπερβολική εξάρτηση από τα βασικά προϊόντα που τιμολογούνται σε δολάρια μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Όταν αυξήθηκαν οι τιμές των βασικών προϊόντων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι υψηλότεροι λογαριασμοί εισαγωγής τροφίμων και ενέργειας έθεσαν σε κίνδυνο την εφοδιαστική αλυσίδα κάτι που μια χώρα όπως η Κίνα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Παράλληλα η Κίνα επιθυμεί να αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και στην παγκόσμια οικονομία.
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, θέλει παγκόσμια συστήματα, όπως το εμπόριο πετρελαίου, να αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της Κίνας.
Ιστορικά, οι ΗΠΑ είναι ο κυρίαρχος καταναλωτής πετρελαίου και η εμπορία πετρελαίου αντανακλά αυτό οι συναλλαγές σε πετρέλαιο λαμβάνει χώρα σε δολάρια.
Στη δεκαετία του 1970, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν διμερώς τον διακανονισμό του πετρελαϊκού εμπορίου σε δολάρια και αυτό δημιούργησε τον κόσμο του πετροδολαρίου που επικρατεί ακόμα σήμερα.
Αυτός ο τρόπος διαπραγμάτευσης έχει δώσει στις ΗΠΑ αυτό που περιγράφηκε ως «υπερβολικό προνόμιο» - καθώς οι εξαγωγείς πετρελαίου ανακυκλώνουν τα έσοδά τους από το πετρέλαιο στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές, δίνοντας έτσι στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να διατηρούν χαμηλά τα αμερικανικά επιτόκια και υποστηρίζουν τα επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών τους.
Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει, ειδικά τώρα που η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος καταναλωτής πετρελαίου.
Ο ρόλος της Κίνας αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς η Britsih Petroleum προβλέπει ότι η ετήσια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 30,6% στους 753 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως το 2040, ενώ οι ΗΠΑ πιθανότατα θα μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές πετρελαίου αναπτύσσοντας την εγχώρια ικανότητα παραγωγής τους σχιστολιθικού πετρελαίου.
Ως κυρίαρχος πελάτης, ιδιαίτερα για μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, το Ιράκ, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, η αγορά της Κίνας σημαίνει μόχλευση και πολλοί από αυτούς τους προμηθευτές έχουν ήδη συμφωνήσει να τιμολογήσουν τις πωλήσεις στο κινεζικό γουάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης